≡ BACK

CCRIS Bukanlah Laporan Senarai Hitam Untuk Peminjam Bank

CCRIS Bukanlah Laporan Senarai Hitam Untuk Peminjam Bank

Ramai yang salah faham sebenarnya. Mereka ingatkan CCRIS adalah laporan senarai hitam kepada kalangan peminjam di Malaysia. Mereka merasakan jikalau nama mereka tersenarai dalam sistem CCRIS mereka menganggap hidup mereka sudah gelap.

laporan senarai hitam

Sebenarnya tidak. Sebaliknya laporan CCRIS adalah bertujuan berkongsi maklumat dan info kepada peminjam berapa pinjaman yang telah dibuat, rekod pembayaran samada ada tertunggak atau tidak dan tarikh bermulanya pinjaman dibuat.

Dan dengan laporan CCRIS ini juga sangat membantu kalangan pihak bank untuk melakukan semakan rekod pembayaran untuk 12 bulan terakhir dan komitmen yang perlu anda tanggunggung sebelum mempertimbangkan kelulusan sesuatu pinjaman yang baru.

Jikalau dahulu untuk check CCRIS cukup sukar. Sekarang ini cukup mudah. Ini dengan pelancaran sistem online CCRIS yang dibangunkan Bank Negara Malaysia

Semakan Sistem Online CCRIS

1) Sistem online ini dikenali dengan eccris

2) Sehingga ke hari ini sudah ramai yang sudah mendaftar dan menggunakan sistem online CCRIS ini. Ini kerana ia memudahkan mereka untuk melakukan semakan.

3) Bagi anda yang berminat untuk menggunakan sistem online ccris boleh melakukan pendaftaran terlebih dahulu di mana-mana cawangan akpk yang terdekat.

4) Jikalau anda perlukan bantaun dan ada pertanyaan boleh terus ke hotline BNM di nombor ini, 1300 88 5465

P/S : Kami nasihatkan anda menjaga rekod pembayaran anda sangat sampai tertunggak untuk 2 bulan berturut-turut jikalau anda merancang untuk hantar permohonan pinjaman bank.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Sambung Baca Lagi Informasi Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

eCCRIS BNM : Cara Check CCRIS Online Untuk Download Report Kredit Cara Dapat Report Kredit Dengan Semak dan check CCRIS Online dengan sistem login eccris BNM Ada yang sebut ecriss. Kalau tidak pun ccriss. Kedua-kedu…
Semakan Imigresen : Senarai Hitam Keluar Negara dan Kena Blacklist Semakan Imigresen : Senarai Hitam Keluar Negara dan Kena Blacklist oleh Jabatan Imigresen Malaysia Belum ada jaminan untuk sesiapa yang mahu keluar n…
Kad Kredit Terbaik di Malaysia Yang Jadi Pilihan Mypt3 Senarai kad kredit terbaik Bank Rakyat, Credit Citi Bank, Credit Card Maybank Jikalau kita seluk setiap poket seluar atau beg dompet dikalangan rakya…