Laporan Audit Negara: 7 Senarai Intipati 1MDB

Berita Ringkasan Eksekutif Laporan Audit Negara 1MDB atau 1mdb Audit Report Summary Download

laporan audit negara

Di bawah regim Najib Razak, rakyat Malaysia tidak dibenarkan sesekali mendapatkan akses dan maklumat yang tepat berdasarkan siasatan disebalik skandal 1MDB.

Sudah dilakukan laporan pengauditan 1mdb pun, ia tidak boleh diakses oleh rakyat Malaysia yang mana diletakkan di bawah akta rahsia rasmi. Pelik.

Apa yang cuba disembunyikan sebenarnya? Ini melibatkan satu jumlah dana negara yang dikatakan besar. Sepanjang di regim Najib Razak tiada sebarang tangkapan dilakukan. Sebaliknya yang menjalankan siasatan seperti Ghani Patail, Abu Kassim, Zeti Akhtar Aziz dan termasuk juga terdapat menteri kabinet baru ditamat dan tidak disambung khidmat.

Apabila regim Najib Razak berjaya ditumbangkan melalui pilihanraya umum yang lalu, pimpinan Tun Dr Mahathir telah serta merta mengarahkan Jabatan Audit Negara (National audit department) supaya rakyat Malaysia boleh akses Laporan Audit Negara 1MDB serta merta tanpa sebarang halangan seperti yang sebelum ini.

Download Laporan Audit Negara 1MDB

Anda boleh dapatkan rumusan dan ringkasan eksekutif terus di portal rasmi, www.audit.gov.my selepas Ketua Audit Negara, Tan Sri Dr Madinah Mohamad mengkelaskan sebagai dokumen terbuka. Ada 20 muka surat kesemuanya

7 Initipati Ringkasan Eksekutif

1) Beli kapal 1mdb dan kapal terbang mewah hasil songlap duit 1mdb

2) Pengurusan fail dan dokumen yang melibatkan 1MDB tidak memuaskan

3) Terdapat beberapa pelaburan yang dilakukan tanpa melalui keputusan Lembaga Pengarah 1MDB

4) Terdapat tindakan yang memberikan maklumat yang kurang tepat kepada Lembaga Pengarah untuk mendapatakn pertimbangan dan kelulusan

5) Terlalu banyak hutang untuk menjalankan perniagaan dan pengurusan kewangan yang teruk

6) Jumlah hutang sehingga Oktober 2015, hutang terkumpul ada sejumlah RM42.26. Jikalau 1MDB ada buat hutang selepas Okotber 2015, bermakna angka hutang akan lebih daripada ini

7) Bermula November 2015, Setahun kerajaan Malaysia terpaksa bayar hutang 1MDB sebanyak RM1.52 bilion sehingga Mei 2024

P/S  : Kami akan kemaskini, senarai dan point penting disebalik Ringkasan Eksekutif Laporan Audit Negara 1MDB daripada masa ke semasa.