Keputusan SPM 2020: Tarikh Result Mac 2021


Tarikh Rasmi Pengumuman result dan Semakan Keputusan spm 2020 dikeluarkan spm result keluar pada Mac 2021 (release date)

semakan keputusan spm 2020

Ada kata keputusan UPSR yang anda dapat kalau result agak mengecewakan pun tidak mengapa.

Begitu juga apabila anda semak keputusan pt3, walaupun result yang diperolehi tidak seperti yang anda inginkan. Masih ada peluang seterusnya untuk anda.

Tetapi tidak untuk anda yang mahu perjalanan mudah bagi jurusan dan bidang yang anda ingin bagi lepasan SPM untuk sambung ke pengajian tinggi, result sijil pelajaran malaysia sangat penting buat diri dan perjalanan hidup selepas daripada itu.

Oleh itu penting untuk anda memperolehi result yang baik pada result day / pada hari keputusan diumumkan.

Semakan Keputusan SPM

Untuk anda mahu mengetahui cara menyemak tarikh keputusan spm 2020 boleh anda semak pada butiran di bawah ini :

  1. Tarikh pengumuman keputusan :
  2. Tiada semakan saps SPM melalui portal saps ibubapa 2021 tetapi di pautan ini : http://sppat.moe.gov.my/semakan/
  3. Semakan secara SMS – Taip : SPM<jarak>No Kad Pengenalan<jarak>No Angka Giliran dan hantar ke 15888
    Contoh : SPM 992806096551 KC003B093 hantar ke 15888
  4. Cara ambil slip keputusan : Boleh ambil di sekolah anda masing-masing bermula pukul 10 pagi. Manakala calon persendirian boleh melakukan semakan dengan Jabatan Pendidikan Negeri JPN terdekat dan dalam pada masa yang sama anda akan dimaklumkan melalui surat kiriman pos
  5. Jikalau anda mahu buat permohonan semakan semula keputusan spm : Semak semula spmu di sini (Prosedur telah pun ditetapkan oleh KPM)

result spm results 2019

Jikalau lupa angka giliran spm anda boleh gunakan kemudahan pautan semakan angka giliran spm seperti di bawah ini :

‘akan dikemaskinikan’

Tips Semakan Keputusan

tarikh keputusan spm 2019

1) Apa yang kami boleh katakan di sini, jikalau anda dapat result yang cemerlang, kami ucapkan tahniah. Tetapi jikalau anda gagal, usah bersedih terlalu lama.

Masih banyak pintu untuk peluang kedua bagi anda. Boleh cuba untuk bergelar penjawat awam melalui aplikasi semakan permohonan spa8 lepasan spm

2) Jikalau anda bertanya kepada rakan anda, apa result yang diperolehinya. Jikalau diam, usahlah dipaksa. Hormati privasi dan hak orang lain.

3) Kami nasihatkan anda untuk datang awal. Masa yang ada boleh digunakan untuk berjumpa dengan guru-guru dan rakan-rakan yang sudah beberapa bulan tidak berjumpa

4) Pakai pakaian yang menutup aurat. Bukan bermakna anda sudah tinggalkan alam persekolahan, anda boleh berbuat sesuka hati. Hormati persekitaran orang lain

5) Walauapapun keputusan yang diperolehi anda, pastikan ibu bapa anda adalah orang yang pertama anda maklumkan

Analisis Result SPM

Tahun Jumlah Calon Jumlah Semua A+ Jumlah Semua A Indek GPN
2019 Nantikan Nantikan Nantikan Nantikan
2018 421,706 105 8,436 4.89
2017 434,535 102 8,647 4.90

NOTA : Indeks GPN lebih rendah lebih baik

P/S : Gunakan peluang yang ada untuk membuat sebaik mungkin. jangan sia-siakan peluang yang ada di depan mata anda. Tidak berguna menangis dan berduka di kemudian hari.

PP/S : Mypt3 harapkan anda mendapatkan keputusan yang anda inginkan. Jika mahu mohon pendaftaran spm ulangan untuk dapatkan keputusan spmu yang lebih baik, boleh cuba

Gunakan masa yang ada ini menjelang tarikh yang mendebarkan dalam hidup anda dengan sebaiknya. Berdoa dan terus berdoa dan bertawakal.

PPP/S : Untuk yang mahu sambung belajar yang lebih tinggi boleh semak senarai pautan permohonan serta tawaran biasiswa yang telah mypt3 sertakan seperti di bawah ini:

Sharekan juga info terkini keputusan spm di Whatapps dan Facebook ex kawan-kawan sekolah anda dahulu dan juga ahli keluarga anda yang terdekat!!

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!


3 artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.

Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia