Keputusan SPM 2021: Semakan Tarikh Result 2022 & Check Myresult

Cara semak bila tarikh rasmi pengumuman result / semakan Keputusan spm 2021 dikeluarkan oleh kpm, di mana anda boleh check spm results keluar pada June / Jun 2022 (myresult release date) termasuk senarai sekolah terbaik!

slip semakan keputusan spm 2021

Ada kata keputusan UPSR yang anda dapat kalau result agak mengecewakan pun tidak mengapa.

Begitu juga apabila anda semak keputusan pt3, walaupun result yang diperolehi tidak seperti yang anda inginkan. Masih ada peluang seterusnya untuk anda.

Tetapi tidak untuk anda yang mahu perjalanan mudah bagi jurusan dan bidang yang anda ingin bagi lepasan SPM untuk sambung ke pengajian tinggi, result sijil pelajaran malaysia sangat penting buat diri dan perjalanan hidup selepas daripada itu.

Oleh itu penting untuk anda memperolehi myresult spm yang baik pada result day / pada hari keputusan diumumkan.

Semakan Keputusan SPM 2021 Pada June 2022

Kepada anda yang tertanya-tanya bila result spm 2022 keluar, cara menyemak tarikh spm 2021 secara online boleh anda semak dan check pada butiran di bawah ini:

PERKARALINK PAUTAN
Tarikh keputusan spm 2022 pada 16 June 2022 hari Khamis & semakan secara onlinehttps://myresultspm.moe.gov.my semakan keputusan spm online

BACA SINI: Jadual spm 2022

Link pautan ini, https://myresult1.moe.gov.my / https://myresult2.moe.gov.my / https://myresult3.moe.gov.my yang digunakan pada tahun lepas telah pun ditamatkan. Gunakan link pautan yang baru.

YouTube video

 1. Tarikh pengumuman keputusan spm 2022 adalah pada 16 June 2022
 2. Masa semak Bermula 10 Pagi
 3. Tiada semakan saps SPM melalui portal saps ibubapa 2022 tetapi di link pautan ini : http://sppat.moe.gov.my/semakan/
 4. Semakan secara SMS – Taip : SPM<jarak>No Kad Pengenalan<jarak>No Angka Giliran dan hantar ke 15888
  Contoh : SPM 992806096551 KC003B093 hantar ke 15888
 5. Cara ambil slip keputusan : Calon sekolah boleh ambil di sekolah anda masing-masing atau buat jpn semakan spm oleh calon persendirian.
 6. Calon sekolah / calon persendirian samada anda dari Kuala Lumpur Sabah Sarawak Pulau Pinang Penang Perlis Labuan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur KL Putrajaya Selangor Melaka Negeri Sembilan Kedah Perak Kelantan Terengganu Pahang dan Johor, anda perlu buat semakan keputusan spm 2021 pada 16 Jun 2022 secara online melalui link pautan di atas
 7. Calon persendirian / calon sekolah yang tiada akses internet anda boleh hubungi pihak sekolah masing2 untuk tujuan semakan
 8. Pihak lembaga peperiksaan Malaysia mengatakan slip hanya akan keluar mengikut format laporan spm terkini dan diserahkan kepada pelajar spm result diumumkan.

NOTA: Portal Lembaga peperiksaan Malaysia LPM melalui link http://lp.moe.gov.my bukanlah tempat untuk anda buat semakan keputusan spm 2021 pada 16 June 2022 ini

Semak Kenyataan Media Kpm Result SPM 2022

Berikut, anda boleh check dan semak semula pengumuman kenyataan media kpm / moe melalui Menteri Pendidikan Dr Radzi Jidin melalui result dan slip keputusan spm kali ini

kenyataan media kpm 2022

result spm results 2021

Semakan Angka Giliran SPM 2022

Jikalau lupa angka giliran spm anda boleh gunakan kemudahan pautan cara semak angka giliran spm seperti di link pautan bawah ini :

‘akan dikemaskinikan’

 • Jika lupa boleh lihat semula Contoh format angka giliran spm ini, semoga dapat cari / ingat semula : DJ001A009
 • Anda juga boleh hubungi pihak sekolah jika terlupa angka giliran sijil pelajaran malaysia spm anda
 • Tidak boleh buat semakan keputusan spm tanpa angka giliran

Doa Mendapat Keputusan Cemerlang

Sebelum amalkan doa sementara menunggu keputusan sijil pelajaran malaysia ini, kami sarankan anda amalkan solat sunat dhuha (pagi) dan solat sunat hajat dan solat sunat taubat (tengah malam).

Amalkan setiap hari sehingga ke hari anda ambil keputusan peperiksaan. Baca Al-Quran setiap hari. Dan amalkan juga doa untuk dapat keputusan myresult spm dan cemerlang seperti yang dikongsikan di bawah ini.

doa mendapat keputusan cemerlang spm

doa result cemerlang

Tips Semakan Keputusan SPM

semak tarikh keputusan spm 2021

 1. Apa yang kami boleh katakan di sini, jikalau anda dapat result yang cemerlang, kami ucapkan tahniah. Tetapi jikalau anda gagal, usah bersedih terlalu lama. Masih banyak pintu untuk peluang kedua bagi anda. Boleh cuba untuk bergelar penjawat awam melalui aplikasi semakan permohonan spa8i lepasan spm
 2. Jikalau anda bertanya kepada rakan anda, apa result yang diperolehinya.Jikalau diam, usahlah dipaksa. Hormati privasi dan hak orang lain.
 3. Kami nasihatkan anda untuk datang awal. Masa yang ada boleh digunakan untuk berjumpa dengan guru-guru dan rakan-rakan yang sudah beberapa bulan tidak berjumpa
 4. Pakai pakaian yang menutup aurat. Bukan bermakna anda sudah tinggalkan alam persekolahan, anda boleh berbuat sesuka hati. Hormati persekitaran orang lain
 5. Walauapapun keputusan yang diperolehi anda, pastikan ibu bapa anda adalah orang yang pertama anda maklumkan

Analisis Result SPM 2021

Cara check dan semak analisa result spm merangkumi semua calon dari seluruh negeri di malaysia termasuk semakan bagi negeri Wilayah Persekutuan Labuan Kuala Lumpur KL Putrajaya Negeri Sembilan Perlis Sabah Sarawak Terengganu Kelantan Pahang Perak Selangor Kedah Johor Pulau Pinang Penang Melaka seperti di jadual bawah ini.

TAHUNJUMLAH CALON SPMJUMLAH SEMUA AINDEKS GPN
SPM 2022nantikan kemaskini////
SPM 202140709796964.86
Keputusan spm 20204011059,4114.80
SPM 201941641688764.86
SPM 201842170684364.89
SPM 201743453586474.90
NOTA : Indeks GPN lebih rendah lebih baik

Semakan Semula Keputusan SPM 2021

Jikalau anda mahu buat permohonan semakan semula keputusan melalui prosedur telah pun ditetapkan oleh KPM, boleh semak dan check seperti info di bawah: 

 • Rayuan spm 成绩 ini perlu anda buat 30 hari bulan dari tarikh jun 2022
 • Anda akan dapat result rayuan spm anda sekitar 2 bulan dari tarikh jun 2022
 • Caj dan harga yuran semak semula keputusan spm adalah Rm100 bagi semakan matapelajaran / setiap subjek

Keputusan Spm 2022 Sekolah Terbaik

 1. Ranking sekolah terbaik di malaysia untuk sekolah rendah & sekolah menengah
 2. Ranking spm 2022 untuk sbp dan mrsm terbaik di Malaysia

Semak Keputusan Spm Yang Lama

Keputusan anda yang lama kini juga boleh disemak secara atas talian dengan mengikut langkah-langkah seperti berikut;

 1. Pemohon boleh melayari laman sesawang http://sppat.moe.gov.my/
 2. Klik pada “Sistem pengurusan peperiksaan untuk JPN” dan seterusnya masukkan nama login dan kata laluan serta klik pada butang “Masuk” untuk ke paparan seterusnya.
 3. Pilih tahun peperiksaan dan jenis peperiksaan untuk menyemak keputusan yang lama pemohon.
 4. Kemudian, klik pada ikon “Menu Laporan” pada sebelah kiri. 
 5. Selepas itu, klik pada “Laporan Markah & Keputusan” dan “Slip Keputusan”.
 6. Pemohon hendaklah memasukkan maklumat yang diperlukan seperti jenis calon, daerah dan pusat, seterusnya klik pada butang “Papar”.
 7. Akhir sekali, slip keputusan pemohon akan dipaparkan dalam bentuk PDF untuk rujukan pemohon.

Semoga Dapat Result SPM Terbaik

Terjawab sudah jangkaan, pertanyaan hebahan spm result 2022 release date sebenarnya dan ramalan ramai when spm result 2022 will come out, bila tarikh umum dan dapat result pun dah keluar.

YouTube video

Semoga Berjaya

P/S : Gunakan peluang yang ada untuk membuat sebaik mungkin. jangan sia-siakan peluang yang ada di depan mata anda. Tidak berguna menangis dan berduka di kemudian hari.

PP/S : Mypt3 harapkan anda mendapatkan keputusan yang anda inginkan. Jika mahu mohon pendaftaran spm ulangan untuk dapatkan keputusan spmu yang lebih baik, boleh cuba

Gunakan masa yang ada ini menjelang tarikh yang mendebarkan dalam hidup anda dengan sebaiknya. Berdoa dan terus berdoa dan bertawakal.

Yang bertanya bilakah sijil spm 2021 dikeluarkan pada 2022 dan bila boleh dapat / ambil, kami akan kemaskini kepada anda. Sementara itu sila follow group telegram di bawah, kami akan terus kemaskini / update di sana khas untuk anda.

Kata kata semangat dan ucapan tahniah untuk ambil keputusan spm, tidak kira apa result yang anda terima.

PPP/S : Untuk yang mahu sambung belajar yang lebih tinggi boleh semak senarai pautan permohonan serta tawaran biasiswa yang telah mypt3 sertakan seperti di bawah ini:

Sharekan juga info terkini cara check result dan keputusan spm release date di Whatapps dan Facebook ex kawan-kawan sekolah anda dahulu dan juga ahli keluarga anda yang terdekat!!

PERKARALINK PAUTAN
Cara check dan semak untuk menyemak semula keputusan spm 成绩 melalui portal lp.moe.gov.my secara onlinehttps://elp.moe.gov.my

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia