≡ Menu

Kemaskini Bantuan Sara Hidup 2019 : Tarikh Update BSH [OFFICIAL]

Kemaskini Bantuan Sara Hidup 2019 : Tarikh Update BSH Terkini

Selamat tahun baru 2019 kepada semua pembaca mypt3. Ramai yang ternanti-nanti sebenarnya berita terkini mengenai bantuan sara hidup di Malaysia seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri malaysia, Tun Mahathir dan Lim Guang Eng selaku Menteri Kewangan.

kemaskini bantuan sara hidup

Sehingga ada yang tertanya-tanya kepada mypt3, bagaimana cara kemaskini bantuan sara hidup rakyat 2019? Bila tarikh kemaskini bantuan sara hidup rakyat 2019? Ada mereka ini perlu lakukan kemaskini BSH lagi untuk tahun 2019?

Semua persoalan di atas akan kami jawab kesemuanya untuk anda di bawah ini nanti.

Ini adalah segala maklumat dan panduan yang diperolehi berdasarkan pengumuman rasmi dan yang terkini daripada pihak Kementerian Kewangan Malaysia MOF.

Ini bagi mengelakkan penerima bantaun terima maklumat yang tepat dan terkini.

Tarikh Kemaskini Bantuan Sara Hidup 2019

Di bawah ini adalah berita terkini dan butiran yang diumumkan secara rasmi oleh LHDn bantuan sara hidup rakyat.

PerkaraTarikh BukaTarikh tutupPautan
Kemaskini bantuan sara hidup 2019 online1 Februari 201915 Mac 2019Akan dikemaskinikan
kemaskini bantuan sara hidup rakyat

Tarikh kemaskini bantuan sara hidup [RASMI]

Maklumat Terkini Kemaskini Bantuan Sara Hidup 2019

1) Anda tetap perlu kemaskini BSHR (bantuan sara hidup rakyat). Ini bagi membolehkan kerajaan Malaysia kemaskini data yang mereka perolehi sebelum ini dan bagi membolehkan kerajaan menyaring senarai nama penerima sebelum ini untuk diberikan bantuan kepada meraka yang benar-benar melepasi syarat kelayakan yang telah ditetapkan oleh kerajaan Malaysia.

kemaskini bsh

2) Update dan Kemaskini Bantuan Sara hidup tahun 2019 bermula Februari 2019 ini membolehkan kerajaan lakukan pembayaran pada FASA 2 dan FASA 3 tahun 2019 kepada kalangan penerima yang benar benar layak diberikan bantuan berdasarkan syaratklan kelayakan yang telah ditetapkan

3) Walaubagaimanapun disebabkan kerajaan mengejar masa dan tidak sempat untuk melakukan saringan, OLEH ITU untuk siri pembayaran bantuan sara hidup rakyat FASA 1 sahaja hanya menggunakan database yang lama.

kemaskini bshr

Ini bermakna sesiapa yang telah terima bayaran bantuan sara hidup atau nama lama BRIM pada tahun 2018 anda akan terima pembayaran BSHR FASA 1 pada Januari 2019 ini.

SUMBER : Pengumuman Kementerian Kewangan Malaysia

4) Maklumat mestilah anda kemaskini bantuan sara hidup rakyat 2019 dan update dengan info yang tepat dan terkini. Antaranya ialah seperti nombor telefon, alamat rumah dan email terkini, info berkaitan akaun bank, senarai waris, status anda adakah masih lagi berkahwin, bercerai atau pasangan sudah meninggal dunia, senarai pasangan dan senarai tanggungan anda

5) Persoalannya sekarang ramai yang bertanya Mypt3 bila tarikh kemaskini bantuan sara hidup 2019 yang sebenarnya?

  1. Jawapannya, sekarang bila tarikh kemaskini bantuan sara hidup 2019 telah mypt3 kemaskini pada jadual di atas seperti yang disirkan sendiri secara rasmi oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri LHDN
  2. Untuk FASA dua dan FASA tiga baru kerajaan akan tapis mana-mana yang betul-betul layak berdasarkan permohonan dan kemaskini yang anda hantar
  3. FASA 1 akan diberikan tanpa saringan berdasarkan siapa yang pernah terima pada tahun 2018

tarikh kemaskini bantuan sara hidup

DIMUDAHKAN CERITA, anda tidak perlu kemaskini BSHR dan akan dapat duit FASA 1 seperti biasa. Sekali lagi kemaskini BSH perlu dilakukan selepas pembayaran FASA 1 RM300 selesai berdasarkan tarikh kemaskini bantuan sara hidup 2019 yang tertera di atas.


Next post:

Previous post: