fbpx

Cara Keluarkan Duit Tabung Haji


7 Langkah Keluarkan Duit Tabung Haji (Dah Tak Guna Buku)

keluarkan duit tabung haji

Nampaknya satu demi satu penggunaan buku pelaburan utama dikalangan bumiputera dan orang Islam sudah tidak digunakan lagi.

Sebelum ini Amanah Saham Bumiputera ASB mengumumkan mereka tidak menggunakan lagi buku pelaburan untuk tujuan pelbagai urusan, semuanya sejak wujudkan portal asnb / asb online banking.

Sekarang ini tiba pula giliran Tabung Haji pula mengumumkan untuk memansuhkan sekaliguskan era penggunaan buku pelaburan TH tidak akan ada lagi selepas ini di kaunter untuk pelbagai urusan termasuk keluarkan duit tabung haji.

Ini kerana kami dimaklumkan sekarang ini TH dalam proses untuk kerana digital dan sistem online sepenuhnya tidak lama sahaja lagi.

Senarai Kandungan Penting:

Cara Keluarkan Duit Tabung Haji

Mari kita semak beberapa butiran penting mengenai mekanisme pelaksanaan sejak penggunakan buku pelaburan dimansuhkan.

1) Selepas ini untuk tujuan pengeluaran termasuk keluarkan duit tabung haji di kaunter, anda tidak perlu bawa buku pelaburan lagi. Apa yang perlu anda bawa hanyalah kad pengenalan sahaja.

2) Maknanya jikalau anda pemilik akaun boleh bawa sahaja kad pengenalan anda untuk tujuan pelbagai urusan di kaunter

3) Bagaimana pula akaun TH masih lagi di bawah pengawasan penjaga? Penjaga atau ibu bapa juga hanya perlu bawa kad pengenalan mereka sahaja untuk pengesahan dan meneruskan pelbagai urusan di kaunter.

4) Walaubaagaimanapun kepada anda yang sudah register dan daftar akaun TH anda dan anak-anak anda di portal Maybank2u, anda boleh membuat tambahan (transfer) simpanan dan pelaburan serta pengeluaran di secara online di Maybank2u. Sangat Mudah! Boleh cuba.

5) Selain daripada online banking Maybank, anda boleh gunakan juga Bank Rakyat dan bank Islam termasuk juga anda boleh keluar duit dan transfer bank islam ke tabung haji online. Sangat MUDAh!

6) Jikalau anda rasa mengelakkan daripada berurusan di kaunter, anda juga boleh semak baki terkini di mesin ATM Bank Islam atau Bank Rakyat bagi mendapatkan dan melakukan semakan transaksi 5 yang terakhir di penyata mini.

7) Manakala untuk mendapatkan penyata yang lebih lengkap, anda boleh link kad atm anda dengan akaun TH untuk semakan di mesin ATM Maybank, Bank Rakyat, bank Islam dan juga CIMB Click Login. Aturannya boleh semak pada gambar di bawah ini :

pengeluaran tabung haji

keluarkan duit th

SUMBER: https://www.tabunghaji.gov.my/en/savings/services/th-strategic-partners

P/S : Sangat bagus dengan pembaharuan ini. Jadi tiada lagi masalah tertinggal buku, buku tabung hilang , buku rosak dan sebagainya.

PP/S : Perlu diingat, memang boleh buat pengeluaran tetapi jikalau anda sudah daftar haji pastikan baki minimum pengeluaran tabung haji ada sekurang-kurangnya RM1300 dan ke atas. Jikalau tidak pendaftaran anda akan terbatal.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!


3 artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.

Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia