Contoh Karangan SPM: Terbaik Ramai Berjaya Score


Contoh karangan spm 2022 bahasa melayu yang boleh anda rujuk dan buat latihan daripada sekarang bahagian A & B termasuk pelajar form 4 & tingkatan 5. Ramai bekas pelajar spm yang dah score dengan contoh contoh di bawah ini

contoh karangan spm

Berdasarkan format Kementerian Pendidikan Malaysia, calon spm mestilah ambil subjek dan matapelajaran Bahasa melayu dan wajib lulus bagi anda layak mendapatkan sijil spm.

Bagi kami subjek Bahasa melayu adalah subjek yang senang, bukan sahaja untuk lulus atau score.

Tetapi ada juga yang masih lagi belum mahir dalam subjek ini. Jangan risau

Kami ingin beritahu di sini, dalam subjek Bahasa melayu bahagian karangan bahasa melayu spm adalah paling mudah untuk anda mendapatkan markah yang tinggi.

Contoh Karangan SPM Bahasa Melayu

Cara yang paling senang adalah, anda rujuk contoh contoh penulisan di bawah ini. Baca, teliti dan buat latihan penulisan daripada sekarang.

Cara Menulis Dengan Baik

Ada banyak cara, tips, teknik dan panduan menulis karangan yang baik dan bermutu. Antaranyalah ialah:

1. Membaca dan menulis contoh penulisan yang sedia ada adalah teknik yang terbaik. Contoh-contoh ada di atas.
Dengan membaca anda sebenarnya secara tidak langsung dapat mendalami lenggok bahasa yang sesuai yang bakal membantu anda menulis kelak.

Dalam pada masa yang sama, dengan membaca juga dapat meningkatkan jumlah pengetahuan kosa kata yang sesuai, tatabahasa, idea penulisan yang bersesuaian dan juga isi penting yang patut anda letakkan dalam setiap penulisan mengikut tajuk yang diberikan.

2. Lebih banyak penulisan yang anda rujuk, ia sebenarnya membantu anda menghasilkan penulisan yang bermutu dalam waktu yang telah ditetapkan.

3. Sangat penting untuk setiap perenggan, anda hanya menulis ayat tidak terlalu panjang untuk setiap perenggan. Padat, tidak berjela-jela, ada isi penting dan mudah difahami oleh pemeriksaan dan pembaca.

4. Contoh Karangan bahasa melayu spm yang bagus adalah di mana di bahagian penutup memberikan cadangan dan syor baik untuk setiap masalah dan syor yang timbul.
Tidak perlu banyak untuk memberikan cadagan dan syor. 2 lebih daripada cukup.

5. Bergantung kepada tajuk yang diberikan juga, penulisan yang bagus disertakan dengan ramalan atau kesan terhadap masalah dan isi yang timbul. Ini kerana contoh kesan dan ramalan yang anda berikan, memberikan anda peluang mendapatkan tambahan markah yang baik

Selamat Maju Jaya

Untuk pelajar tahun 6 / darjah 6 boleh semak juga contoh karangan upsr dan karangan pt3 melibatkan pelajar tingkatan 3

Semoga contoh karangan spm bahasa melayu ini membantu anda semua menghasilkan penulisan yang bagus sekaligus mendapatkan markah keputusan yang bagus.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

2 artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia