Contoh Karangan Rencana: Maksud dan Format Pendahuluan

Contoh Karangan Rencana Bahasa melayu SPM: Maksud dan Format Penulisan untuk tajuk covid 19

contoh karangan rencana bahasa melayu spm

Jikalau diiikutkan pemerhatian kami, karangan rencana adalah salah satu daripada tajuk karangan berformat yang seringkali keluar dalam peperiksaan spm.

Jadi suka atau tidak, anda mesti belajar cara menulis karangan rencana denngan baik dan bagus sehingga mampu mendapatkan markah dan score yang tinggi.

Format untuk karangan jenis ini cukup mudah yang mana anda hanya perlu ada tajuk, nama penulis rencana, bahagian pendahuluan, isi isi penting dan akhir sekali bahagian penutup.

Yang pentingnya esei yang anda tulis mestilah mengandungi fakta yang tepat untuk setiap ulasan dan huraian yang dikemukakan. Ada masukkan peribahasa adalah lagi baik sebenarnya

Contoh Karangan Rencana Bahasa Melayu SPM

Di bawah ini kami kongsikan contoh karangan rencana bahasa melayu bagi tajuk termasuk karangan kepentingan ilmu dan karangan cara memupuk amalan membaca karangan spm dan juga:

  1. Karangan Punca Kemalangan Jalan Raya
  2. Karangan Faedah Amalan Membaca
  3. Karangan Amalan Menjaga Kebersihan
  4. Karangan Kepentingan Membeli Barangan Buatan Malaysia

Contoh Karangan Covid 19 Bahasa Melayu SPM

Di bawah ini kami kongsikan juga contoh karangan 19 bahasa melayu bm meliputi pendahuluan, faktor dan punca punca, langkah mengatasi, cara mencegah covid 19, kesan dan akhir sekali adalah bahagian penutup

Penulisan artikel untuk tajuk ini boleh dimulakan dengan ayat seperti di bawah ini.

Tidak semena-semana bukan sahaja negara kita Malaysia, tetapi satu dunia telah diserang satu wabak yang tidak pernah terjadi dalam sejarah manusia.

Satu wabak yang telah berjaya melumpuhkan sektor kesihatan, ekonomi dan kesejahteraan manusia di muka bumi ini. Serangan wabak covid 19 tekah menyebabkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia WHO mengumumkan ia satu pandemik.

Untuk sambungannnya…..boleh semak perkongsian gambar di bawah ini untuk bahagian faktor dan punca, langkah, kesan serta bahagian penutup.

karangan covid19
contoh karangan covid 19

BACA SINI: Contoh dialog menjawab panggilan telefon

Sebenarnya, contoh karangan covid 19 spm juga boleh digunakan sebagai rujukan untuk anda menulis esei dengan baik dan bagus bagi murid tahun 6 dan pelajar pt3 dan stpm.

SUMBER: https://covid-19.moh.gov.my dan https://www.moe.gov.my

Kami doakan walau apa tajuk karangan rencana yang diberikan kepada anda termasuk covid 19, anda boleh menulis dengan baik dan bagus.

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2024 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia