Lokasi AES: Di Mana Kamera Had Laju di Seluruh Malaysia

Di Mana Letak Kamera dan Lokasi AES di Seluruh Malaysia

lokasi aes

Banyak persoalan hari yang timbul selepas terbentuknya Malaysia baru. iaitu kamera Aes malaysia. Patutkah lokasi aes itu ditambah di serata tempat di Malaysia atau ramai-ramai membangkang sebarang tindakan untuk mencari kesalahan pengguna jalan raya.

Sememangnya dari zaman pemerintahan Barisan Nasional lagi, isu kamera aes ini adalah satu isu semasa yang cukup panas.

Bertambah panas lagi apabila tindakan untuk menangkap kesalahan halaju kenderaan rakyat Malaysia di lokasi aes tertentu diberikan kepada syarikat swasta bagi mengutip dan check saman aes.

Ada yang mengatakan halaju yang ditetapkan tidak munasabah dengan lokasi lebuhraya yang ada.

Kini di bawah kerajaan baru tugas itu dikembalikan semula kepada pihak penguatkuasa yang paling tepat, iaitu Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Bagi anda yang ingin mengetahui lokasi aes plus arah utara atau arah selatan atau lokasi aes lebuhraya utara selatan, lpt2 ataupun di negeri negeri anda seperti Sabah, Sarawak, Terengganu, Kelantan, Kuala Lumpur KL, Putrajaya, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Pahang, Perlis, kedah, Langkawi, Pulau Pinang Penang, Kedah, Perak, Selangor boleh semak senarai yang kami kongsikan seperti di bawah ini :

Senarai Lokasi AES di Seluruh Malaysia

SUMBER: http://www.data.gov.my/data/ms_MY/dataset/senarai-lokasi-aes-awas-jpj-di-lebuhraya-had-laju-mengikut-negeri

Persoalannya Di Mana Lokasi Paling Sesuai

Ramai yang mempertikai terpacaknya kamera aes Malaysia ini. Ada yang kata lokasi tidak sesuai untuk langkah-langkah pencegahan dan sebagainya.

Kami ada pandangan kami tersendiri bagi menentukan lokasi yang paling sesuai untuk diletakkan kamera aes. Kawasan yang tercatat jumlah kemalangan dan kematian yang tinggi. Kawasan seperti di bawah ini yang sepatutnya ditumpukan untuk diletakkan kamera aes Malaysia. Antaranya ialah :

  1. Depan kawasan sekolah
  2. Kawasan perumahan yang besar yang mempunyai jalan utama kenderaan setiap hari
  3. Anda ada tambah senarainya yang lain?