Cermin Gelap JPJ: Peraturan & Kadar Ketelusan Baru

Peratusan Baru bagi Kadar Ketelusan Cermin Gelap JPJ

cermin gelap jpj

Kepada yang ada hajat untuk pasang cermin yang warna lebih gelap dengan harapan dapat mengurangkan haba panas yang terkumpul dalam kereta ketika parking di kawasan panas, ini berita baik untuk anda. Jabatan Pengangkutan Jalan telah mengeluarkan satu garis panduan terbaru

Walaupun mendapat tentangan pebagai pihak termasuk daripada Polis Diraja Malaysia PDRM dan kalangan sesetengah ‘pakar’, pihak kementerian pengangkutan bersama-sama Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ nekad untuk meneruskan kemaskini garis panduan dan peraturan baru cermin gelap jpj ini.

Mereka merasakan peraturan cermin gelap terkini ini mengambil kira pandangan pelbagai pihak termasuk hasrat kerajaan melalui Kementerian Pengangkutan yang mahu menjana pendapatan tambahan melalui peraturan baru ini.

Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu anda ketahui sebelum anda berhajat untuk pasang di kereta anda tanpa melanggar undang undang yang telah ditetapkan baru baru ini

Senarai Kandungan Penting:

Peraturan Baru Cermin Gelap Jpj

1) Jikalau anda memilih untuk hanya ambil cermin warna gelap sepenuhnya di bahagian belakang sahaja, tidak perlu sijil kelulusan cermin gelap

Ya, sekarang anda boleh gelap sepenuhnya di cermin belakang anda. Dengan harapan kurang panas selepas ini. Insyaallah.

peraturan baru cermin gelap

2) Tetapi jikalau anda mahu lebih privasi atas faktor-faktor tertentu, boleh ambil pakej premium yang membenarkan anda memakai cermin warna gelap untuk keseluruhan cermin kereta anda.

PERKARAPAUTANNYA
Pakej BiasaTiada had limit kadar ketelusan cahaya di cermin belakang sahaja (SUMBER: https://www.jpj.gov.my/web/main-site/undang-undang/-/knowledge_base/undang-undang/pemasangan-cermin-gelap)
Pakej VVIPTiada had limit kadar ketelusan cahaya di cermin belakang dan cermin hadapan dengan caj RM5000 jika diluluskan

 

Syaratnya, anda perlu bayar RM5 ribu untuk mendapatkan sijil kelulusan cermin gelap jpj sebagai kebenaran daripada pihak Jabatan pengangkutan Jalan untuk kegunaan sepanjang tempoh 2 tahun yang telah pun ditetapkan.

saman cermin gelap

Untuk setiap permohonan yang anda hantar, hanya RM50 dikenakan sebagai caj memprosesan.

3) Kepada yang tidak mematuhi peraturan baru ini, anda diberikan masa sehingga bulan Ogos ini bagi mengelakkan tindakan undang undang selepas ini.

Saman

Ok. Baik. Tempoh pelepesan sudaah pun berakhir. Ini waktu untuk mematuhi undang-undang yang telah dikuatkuasakan. Jika tidak….Ini akibatnya

Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ memberikan amaran kepada sesiapa yang masih lagi ingkar, mereka sama sekali tidak akan bertolak ansur dan berkompromi.

1) Jika kereta anda masih tidak ikut spesifikasi, tetapi dipandu oleh orang lain pada masa kena tahan, anda sebagai pemilik juga akan dikenakan saman cermin gelap jpj. HATI-HATI!

  • Maknanya, pemandu yang pinjam kereta anda – MAKSIMUM 3 saman
  • Anda sebagai pemilih kereta tersebut – MAKIMUM 3 saman

2) Untuk setiap kereta, ada 3 saman menunggu anda. Saman cermin hadapan, saman cermin pintu pemandu dan juga saman penumpang hadapan.