Peraturan Cermin Gelap Jpj Terkini 2023: Kadar Ketelusan


Kadar ketelusan dan peraturan cermin gelap JPJ 2023 terkini, ini harga saman yang perlu anda bayar jika ingkar

peraturan cermin gelap jpj 2023

Ramai pasang cermin warna lebih gelap. Dengan harapan dapat mengurangkan haba panas yang terkumpul dalam kereta ketika parking di kawasan panas. Ini berita baik untuk anda. Jabatan Pengangkutan Jalan telah mengeluarkan satu garis panduan terbaru

Walaupun mendapat tentangan pelbagai pihak termasuk daripada Polis Diraja Malaysia PDRM dan kalangan sesetengah ‘pakar’, pihak kementerian pengangkutan bersama-sama Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ nekad untuk meneruskan kemaskini garis panduan dan peraturan baru cermin gelap jpj ini.

Mereka merasakan peraturan cermin gelap terkini ini mengambil kira pandangan pelbagai pihak termasuk hasrat kerajaan melalui Kementerian Pengangkutan yang mahu menjana pendapatan tambahan melalui peraturan baru ini.

Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu anda ketahui sebelum anda berhajat untuk pasang di kereta anda tanpa melanggar undang undang yang telah ditetapkan baru baru ini

Peraturan Cermin Gelap Jpj 2023

1) Jikalau anda memilih untuk hanya ambil cermin warna gelap sepenuhnya di bahagian belakang sahaja, tidak perlu sijil kelulusan cermin.

Ya, sekarang anda boleh gelap sepenuhnya di cermin belakang anda. Dengan harapan kurang panas selepas ini. Insyaallah.

BACA SINI: etesting sistem Ujian Memandu Test Jpj Online Kereta & Motosikal

kadar ketelusan cermin gelap jpj terkini

2) Tetapi jikalau anda mahu lebih privasi atas faktor-faktor tertentu, boleh ambil pakej premium yang membenarkan anda memakai cermin warna gelap untuk keseluruhan cermin kereta anda.

PERKARA PAUTANNYA
Pakej Biasa Tiada had limit kadar ketelusan cahaya di cermin belakang sahaja (SUMBER: https://www.jpj.gov.my)
Pakej VVIP Tiada had limit kadar ketelusan cahaya di cermin belakang dan cermin hadapan dengan caj RM5000 jika diluluskan

Syaratnya, anda perlu bayar RM5 ribu untuk mendapatkan sijil kelulusan cermin dari jpj sebagai kebenaran daripada pihak Jabatan pengangkutan Jalan untuk kegunaan sepanjang tempoh 2 tahun yang telah pun ditetapkan.

harga saman cermin gelap

Untuk setiap permohonan yang anda hantar, hanya RM50 dikenakan sebagai caj memprosesan.

3) Kepada yang tidak mematuhi peraturan baru bagi kadar ketelusan cermin gelap jpj ini, anda diberikan masa sehingga bulan Ogos ini bagi mengelakkan tindakan undang undang selepas ini.

Harga Saman Cermin Gelap Jpj

Ok. Baik. Tempoh pelepasan sudah pun berakhir. Ini waktu untuk mematuhi undang-undang yang telah dikuatkuasakan. Jika tidak….Ini akibatnya

Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ memberikan amaran kepada sesiapa yang masih lagi ingkar, mereka sama sekali tidak akan bertolak ansur dan berkompromi.

1) Jika kereta anda masih tidak ikut spesifikasi, tetapi dipandu oleh orang lain pada masa kena tahan, anda sebagai pemilik juga akan dikenakan saman cermin. HATI-HATI!

  • Maknanya, pemandu yang pinjam kereta anda – MAKSIMUM 3 saman
  • Anda sebagai pemilih kereta tersebut – MAKIMUM 3 saman

2) Untuk setiap kereta, ada 3 saman menunggu anda. Saman cermin hadapan, saman cermin pintu pemandu dan juga saman penumpang hadapan.

P/S: Apa respon anda dengan peraturan baru Cermin gelap jpj kali ini?

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia