≡ BACK

Dividen KWSP 2018 : Tarikh Pengumuman Kadar Dividend EPF Pada 2019

Berita Pengumuman Kadar Dividen KWSP Diumumkan Bulan Berapa di Malaysia

Selain daripada pengumuman dividen ASB, pengumuman dividen bank rakyat dan juga pengumuman dividen tabung haji, bila pengumuman dan tarikh dividen kwsp 2018 tidak kurang hebatnya.

dividen kwsp

Setiap tahun, berjuta-juta pencarum berdebar-debar berapa kadar dividen KWSP 2018 yang diperolehi mereka selepas mereka bersabar duit mereka terperap dalam kantung Kumpulan Wang Simpanan Pekerja.

Ramai yang bertanya bila dividen kwsp diumumkan bulan berapa?

Seperti kebiasaannya, dividen kwsp diumumkan pada bulan Februari 2019 atau bulan Mac 2019 berita kadar dividen KWSP diumumkan kepada semua merujuk kepada kewangan yang berakhir pada 31 Disember 2018.

Berdasarkan dapatan yang telah Mypt3 lakukan, ramai sebenarnya mahukan pulangan diberikan mereka sebagai kalangan pencarum supaya lebih tinggi berbanding pada tahun-tahun sebelumnya.

Ini kerana selepas mengambil kira kos sara hidup yang terus melambung tinggi dan lonjakan kadar inflasi di malaysia, mereka merasakan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja patut berikan lebih lagi.

Bagi membolehkan tabungan di hari tua kelak, cukup untuk mereka meneruskan kehidupan tanpa sebarang kesulitan dan masalah.

Sejarah Kadar Dividen KWSP di Malaysia

PerkaraButirannya
20165.7 peratus
20156.40 peratus
20146.75 peratus
20136.35 peratus
20126.15 peratus
20116 peratus
20105.8 peratus

Sumber : Portal Rasmi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja

Bermula pada tahun ini pengumuman akan dipecahkan kepada dua kategori samada kadar dividen untuk simpanan syariah dan dividen EPF untuk simpanan konvesional sebagai usaha tambahan pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja untuk mempelbagaikan bentuk pelaburan yang sedia ada dan memberikan pilihan terbaik kepada pencarum.

  1. Beza konvensional vs simpanan shariah: KLIK SINI
  2. Punca simpanan shariah ini dilancarkan : KLIK SINI
  3. Cara Daftar Simpanan Shariah : KLIK SINI

Berapa pula pulangan terkini daripada tahun 2017 hingga tahun 2018 dan tahun 2019?

PerkaraKadar Simpanan SyariahKadar Simpanan Konvensional
2019Akan dikemaskinikanAkan dikemaskinikan
20186.155.90
20176.406.90

Bagaimana Cara Kira Dividen KWSP

Senang sahaja boleh ikut panduan yang dikongsikan mypt3 di bawah ini :

  1. Ia bergantung kepada baki terendah simpanan pelaburan anda dengan KWSP pada setiap bulanan.
  2. Angka baki terendah pada setiap bulan itu akan dikira berdasar formula cara Pengiraan akaun 1 dan akaun 2 di bawah ini :

(Baki simpanan terkini + caruman setiap bulan) x kadar dividend epf ÷ jumlah (hari dalam setahun) X (berapa hari simpanan yang tanpa pengeluaran KWSP)

Bagaimana Semak Penyata Selepas Pengumuman Dividen Secara Online

Selepas pengumuman dilakukan, anda boleh terus akses login kwsp i akaun anda sendiri bagi membuat semakan penyata KWSP dengan pengumuman dividen epf yang terkini. Pautannya juga ada kami kongsikan di bawah ini.

Semoga tahun ini lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya bukan?

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Sambung Baca Lagi Informasi Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

KWSP i Akaun : Cara Login dan Guna Sistem Majikan dan Pekerja Online Cara Login EPF online dan Guna Sistem i akaun kwsp i akaun Majikan dan Pekerja Online Nampaknya semua agensi kerajaan dan juga GLC sudah ke arah sist…
Caruman KWSP Suri Rumah : Bagaimana Cara Pembayaran Kepada Penerima Bagaimana Semak Cara Pembayaran Skim Caruman KWSP Suri Rumah. Bayaran Caruman Kwsp untuk Suri Rumah Berita baik untuk golongan suri rumah. Dalam usah…
I Suri Semakan KWSP : Cara Daftar Bantuan Caruman Kerajaan Berita Semakan kwsp i suri : Pendaftaran Bantuan Caruman kerajaan Akhirnya waktu yang ditunggu-tunggu telah pun tiba. Kepada mereka yang melepasi sya…
Dividen ASB 2018 : Pengumuman Agihan Pada 2019 dan Cara Pengiraan Pengumuman Agihan Dividen ASB 2018 untuk pengeluaran 2019 : Cara Pengiraan Terbaik Kami pasti ramai di sini yang melakukan simpanan di Amanah Saham B…
Dividen Tabung Haji 2018 : Tarikh Pengumuman Keluar Tahun 2019 Pengumuman Dividen Tabung Haji 2018 Tarikh Keluar Hari ini Untuk Tahun 2019 Sekarang ini dianggarkan sejumlah 600,000 yang menyimpan duit simpanan ma…