Kadar Caruman SIP: Jadual Perkeso Pekerja & Majikan

Kadar Caruman SIP Perkeso & Socso Oleh Pekerja dan majikan di Malaysia

caruman perkeso

Sebagai pekerja di Malaysia, anda sebenarnya ada hak untuk menikmati caruman kwsp online setiap bulan dan juga caruman socso pada setiap bulan yang dilakukan oleh majikan anda. Ia boleh anda lihat butirannya pada penyata gaji yang dikeluarkan oleh setiap majikan di Malaysia.

Oleh itu di sini, Mypt3 akan kongsikan kepada anda berapa kadar caruman perkeso dan cara pengiraan yang betul berdasarkan jumlah gaji setiap bulan seperti yang anda akan semak di bawah ini nanti.

Semakin tinggi gaji dan pendapatan anda semakin tinggilah caruman socso anda.

Anda boleh semak berapa yang anda kena bayar dan berapa majikan anda akan buat caruman ke dalam akaun socso anda setiap bulan berdasarkan jadual yang kami kongsikan di bawah berdasarkan gaji dan pendapatan anda setiap bulan.

Jadual Caruman Perkeso 2020

Bayaran caruman pula sekarang boleh dibuat secara online melalui kemudahan portal socso assist perkeso login.

  • Majikan anda perlu menyumbang setiap bulan : 1.75 peratus setiap bulan
  • Anda sebagai pekerja perlu menyumbang setiap bulan : 0.5 peratus
  • Manakala jikalau anda pekerja berumur 60 tahun ke atas, majikan anda wajib buat caruman tambahan sebanyak 1.25 peratus  daripada gaji anda setiap bulan
  • Jelas?

1) Untuk gaji di bawah RM600 setiap bulan

kadar caruman sip

2) Untuk gaji di bawah RM2,100 setiap bulan

kadar caruman perkeso

3) Untuk gaji di bawah RM3,600 setiap bulan

socso sip

4) Untuk gaji di bawah RM4,000 setiap bulan

sip login

Jadual Caruman SIP Socso

Untuk kadar caruman SIP Perkeso (Sistem Insurans Pekerjaan) juga perlu dibayar yang mana ia ditentukan kepada peratusan yang perlu pekerja dan majikan bayar setiap bulan sepertimana udang-undang baru di Jadual Kedua Seksyen 18 Akta Sistem Insurans Pekerjaan 2017.

PERKARABUTIRANNYA
Semak Jadual Caruman Perkeso di Portal SIP Online.https://www.perkeso.gov.my/index.php/ms/pendaftaran-caruman-sip/kadar-caruman-sip

 

Dan caruman SIP Socso ini juga perlu dibuat oleh majikan dan pekerja pada setiap bulan.

Pelaksanaan Sistem Insurans Pekerjaan SIP adalah bertujuan sebagai persediaan awal jikalau terdapat pekerja yang kehilangan kerja disebabkan faktor-faktor tertentu pada masa akan datang.

  • Caruman oleh pekerja : 0.2 peratus daripada gaji dan pendapatan
  • Caruman oleh majikan : 0.2 peratus daripada gaji dan pendapatan

Cara Pengiraan Caruman Perkeso

Sebagai contohnya anda berumur 61 tahun menerima gaji dan pendapatan setiap bulan daripada majikan anda sebanyak RM1750 sebulan.

sip perkeso

  • Jadi merujuk kepada kadar caruman sip (Skim Bencana Pekerjaan dan Skim Keilatan), majikan tolak daripada gaji anda untuk buat caruman socso pekerja sebanyak RM8.75 manakala caruman socso majikan adalah sumbangan majikan anda sendiri sebanyak RM30.65. jadi jumlahnya adalah RM39.40.
  • Disebabkan umur anda lebih 60 tahun, majikan perlu buat caruman tambahan (Skim Bencana Pekerjaan) sebanyak RM21.90 sebulan
  • Tetapi untuk umur anda sekarang anda tidak layak untuk menerima caruman

P/S : Jangan terkejut jikalau anda sebagai penjawat awam tidak perlu melakukan caruman perkeso kerana memang tidak wajib pun.