JpjeBid: Sistem Pembelian Nombor Kenderaan Online

Sistem JpjeBid Result : Sistem Bidding dan Bidaan Pembelian Nombor Kenderaan Online

ebid

Dahulu prosedur untuk beli nombor plat yang baru cukup melecehkan. Perlu bersesak-sesak di kaunter JPJ yang terkenal dengan ramainya orang hadir dengan pelbagai urusan setiap hari.

Ada pula, selepas puas menunggu nombor yang kita kehendaki tidak dapat dek kerana ada kumpulan-kumpulan tertentu memborong nombor-nombor pilihan untuk tujuan keuntungan.

Sekarang tidak lagi. Agensi kerajaan ini bertindak pantas seiiring dengan perkembangan teknologi ICT hari ini telah memperkenalkan sistem bidaan nombor pendaftaran kenderaan online yang mana anda boleh tempah dan beli nombor kenderaan secara online @ buy jpj number plate online.

Semua urusan pembelian secara online boleh dilakukan menggunakan sistem online ini. Ini bermakna segala urusan dari bidding, pembayaran semuanya boleh dilakukan secara online Yang bagusnya tiada pihak swasta yang akan mengendalikan sistem JPJ bid ini, sebaliknya kakitangan Jabatan Pengangkutan Jalan yang bertanggungjawab mengawal selia proses pembelian online ini.

Senarai Kandungan Penting:

Cara Beli Online Melalui JPJeBid

Mypt3 sendiri telah mencubanya, kami boleh katakan sistem online yang disediakan ini sangat mudah digunakan. Dan paling pentingnya sangat menjimatkan masa.

Sesiapa sahaja boleh beli secara online. Baik di pihak individu seperti anda atau daripada syarikat. Caranya mudah sahaja.

1) Seperti yang kami katakan sebelum ini, pembelian online boleh dilakukan di portal JPJebid.

Tetapi pastikan sebelum itu, anda telah pun melakukan pendaftaran JPJ bid melalui sistem mysikap di mana-mana pejabat atau pun cawangan Jabatan Pengangkutan Jalan di UTC

2) Jikalau anda sudah daftar, anda sudah boleh melakukan jpj bid di mana anda akan dikenakan caj serendah RM10.

Anda dapat atau tidak jumber plate tersebut, anda tetap dikenakan caj harga RM10 untuk setiap nombor yang anda lakukan bidding.

PERKARAPAUTANNYA
Akses Portalhttps://jpjebid.jpj.gov.my/ebid/

cara ebid jpj

Bagi mengelakkan masalah kalangan pengguna yang mahu lari daripada bayaran, kad kredit (cad credit) anda diperlukan sebelum anda mula melakukan bidaan.

keputusan jpjebid result

3) Pemenang akan diumumkan selepas tamat tempoh bidaan.

Jikalau anda menang pada sistem JPJ bid ini, satu emel notifikasi dari Jabatan Pengkutan Jalan akan dihantar ke kotak emel anda

4) Kepada yang menang, Mypt3 ucapkan tahniah. Anda hanya perlu bawa salinan emel yang membuktikan anda telah menang dan juga salinan kad pengenalan (IC) anda ke mana-mana cawangan JPJ terdekat.

jpj bid number

5) Nombor kenderaan yang telah anda menang, perlu dilakukan pendaftaran pada kenderaan anda dalam tempoh 1 tahun. Jika tidak, nombor tersebut sudah tidak sah lagi untuk digunakan

Bagi yang masih tidak faham, boleh semak 2 infografik yang menarik utnuk mudah anda fahami sistem baru daripada JPJ ini.