Jpj eBid : Sistem Bid dan Pembelian Nombor Kenderaan Online

Jpj eBid Result : Sistem Bid dan Pembelian Nombor Kenderaan Online

jpj ebid

Dahulu prosedur untuk beli nombor plat yang baru cukup melecehkan. Perlu bersesak-sesak di kaunter Jabatan pengangkutan Jalan JPJ yang terkenal dengan ramainya orang hadir dengan pelbagai urusan setiap hari.

Ada pula, selepas puas menunggu nombor yang kita kehendaki tidak dapat dek kerana ada kumpulan-kumpulan tertentu memborong nombor-nombor pilihan untuk tujuan keuntungan.

Sekarang tidak lagi. Pihak Jabatan pengangkutan Jalan bertindak pantas seiiring dengan perkembangan teknologi ICT hari ini telah memperkenalkan sistem online yang dikenali dengan JPJ ebid yang mana anda boleh tempah dan beli nombor kenderaan secara online @ buy jpj number plate online.

Semua urusan pembelian secara online boleh dilakukan menggunakan JPJ ebid.

Ini bermakna segala urusan dari bidding, pembayaran semuanya boleh dilakukan aecara online

Yang bagusnya tiada pihak swasta yang akan mengendalikan sistem JPJ bid online ini, sebaliknya kakitangan Jabatan Pengangkutan Jalan yang bertanggungjawab mengawal selia proses pembelian online ini.

Mypt3 sendiri telah mencubanya, kami boleh katakan sistem online yang disediakan ini sangat mudah digunakan. Dan paling pentingnya sangat menjimatkan masa.

Cara Beli Secara Online Melalui JPJ eBid

Sesiapa sahaja boleh beli secara online. Baik di pihak individu seperti anda atau daripada syarikat. Caranya mudah sahaja.

1) Seperti yang kami katakan sebelum ini, pembelian online boleh dilakukan di portal JPJebid.

Tetapi pastikan sebelum itu, anda telah pun melakukan pendaftaran JPJ bid online melalui sistem mysikap di mana-mana pejabat JPJ atau pun cawangan JPJ di UTC

2) Jikalau anda sudah daftar, anda sudah boleh melakukan jpj bid di mana anda akan dikenakan caj serendah RM10.

BACA SINI:
Semakan PLKN : Cara Mohon Jika Berminat Masuk Senarai Nama Pelatih

Anda dapat atau tidak jumber plate tersebut, anda tetap dikenakan caj harga RM10 untuk setiap nombor yang anda lakukan bidding.

PerkaraPautannya
Akses Portal JPJ Ebid NumberKLIK SINI
jpj bid

Bagi mengelakkan masalah kalangan pengguna yang mahu lari daripada bayaran, kad kredit (cad credit) anda diperlukan sebelum anda mula melakukan bidaan.

jpjebid

3) Pemenang akan diumumkan selepas tamat tempoh bidaan.

Jikalau anda menang pada sistem JPJ bid online ini, satu emel notifikasi dari Jabatan Pengkutan Jalan akan dihantar ke kotak emel anda

4) Kepada yang menang, Mypt3 ucapkan tahniah. Anda hanya perlu bawa salinan emel yang membuktikan anda telah menang dan juga salinan kad pengenalan (IC) anda ke mana-mana cawangan JPJ terdekat.

jpj bid number

5) Nombor kenderaan yang telah anda menang, perlu dilakukan pendaftaran pada kenderaan anda dalam tempoh 1 tahun. Jika tidak, nombor tersebut sudah tidak sah lagi untuk digunakan

Bagi yang masih tidak faham, boleh semak 2 infografik yang menarik utnuk mudah anda fahami sistem baru daripada JPJ ini.

Bagi yang masih tidak faham, boleh semak 2 infografik yang menarik utnuk mudah anda fahami sistem baru daripada JPJ ini.