IPR 2023: Bantuan Inisiatif Pendapatan Rakyat


Cara daftar mohon permohonan IPR 2023: Bantuan Inisiatif Pendapatan Rakyat online untuk jana sekurang-kurangnya insentif / inisiatif kerajaan RM2000 sebulan 

program bantuan ipr 2023

Berbanding memberikan duit yang tidak berkesudahan kepada rakyat Malaysia, kerajaan Malaysia hari ini telah mengambil pendekatan menyediakan ‘joran’ kepada rakyat Malaysia.

‘Joran’ inilah yang diharap dapat membantu rakyat terutamanya golongan miskin di Malaysia jana pendapatan secara berterusan.

Akhirnya pada intipati bajet 2023, kerajaan umumkan satu program yang dikenakan dengan bantuan inisiatif pendapatan rakyat ipr 2023.

Di bawah program ini, kelompok ini diharapkan dapat bangkit semula sekaligus berjaya keluar dari zon kemiskinan dan menyara diri dan keluarga tersayang. Insyaallah. TERBAIK! Tidak kira anda Cina, Melayu, India, Iban, Dayak, Kadazan semuanya layak memohon dan menyertai program jika anda benar-benar layak untuk dibantu di bawah program ini.

Cara Daftar Permohonan Bantuan Pendapatan Rakyat IPR 2023

Kepada anda yang berminat untuk register dan daftar program ipr 2023 ini, sila ikut langkah seperti yang diterangkan di bawah ini

 1. Sila pergi terus ke link pautan ipr.epu.gov.my register dan daftar permohonan anda
 2. Masukkan segala makluman yang diperlukan
 3. Sahkan alamat email anda
 4. Kemudian anda pergi ke link pautan ipr.epu.gov.my logi masuk dengan email dan password yang telah anda tetapkan sebelum ini
 5. Isikan maklumat yang diperlukan dan KLIK HANTAR

Senarai Bantuan Inisiatif Pendapatan Rakyat IPR 2023

1. Bantuan Inisiatif Usahawan Tani (INTAN)

Dalam ketiga-tiga model, model Bantuan Inisiatif Usahawan Tani (INTAN) ini mengambil masa yang paling lama untuk peserta jana pendapatan tambahan.

 • Walaubagaimanapun untuk tempoh 24 bulan yang pertama, pserta akan diberikan bantuan seperti tapak disediakan, insfrastruktur diberikan, latihan pun ditawarkan dan tidak lupa juga inisiatif elaun bulanan sehingga peserta sudah mula menuai hasil bagi mengurangkan bebanan diperingkat awal.
 • Sebagai contoh sementara menunggu tuaian pertama tanaman anda kerajaan akan berikan anda bantuan elaun RM500 sebulan kepada anda.
 • Anda diberikan peluang untuk mengusahakan tanaman seperti cili, jagung dan halia
 • Berdasarkan perancangan, kerajaan buka sekitar 800 ekar bersamaan dengan 323.7 hektar tanah milik kerajaan Malaysia (kerajaan persekutuan). Jadi potensi dan harapan yang kerajaan buka sangat tinggi untuk bantu anda semua di sini yang berminat.
 • Dan hasil usahasama dengan pelbagai pihak keluasan tanah yang boleh diusahakan boleh mencecah 5000 ekar

2. Bantuan Inisiatif Usahawan Makanan (INSAN)

 • Menerusi INSAN, perserta jana pendapatan dan buat dengan mesin vending (vending machine) di mana anda diberikan pelbagai kemudahan termausk latihan bisnes dan perniagaan secara percuma, teknologi, latihan kemahiran, tempat berniaga disediakan, bantuan promosi dan pemsaran dan lain-lain lagi menerusi koperasi

3. Bantuan Inisiatif Operator Perkhidmatan (IKHSAN)

 • Anda boleh menjadi pengurus operasi kemudahan kerajaan seperti tandas awam. Yang mana anda boleh jana pendapatan dan buat duit setiap kali orang masuk ke tandas awam yang anda uruskan, ataupun melalui kelengkap yang orang ramai gunakan.
 • Walaubagaimanapun, jika kutipan anda masih tidak cukup RM2000 sebulan, jangan risau, kerajaan akan bantu anda tambah sehingga pendapatan setiap bulan anda cecah RM2000. TERBAIK!

SUMBER: The edge

Kelebihan Program IPR

bantuan inisiatif pendapatan rakyat 2023 kerajaan malaysia
 1. Dijangka setiap peserta apabila keluar dari program dapat buat duit dan jana pendapatan tambahan sekurang-kurangnya RM2000 sebulan
 2. Lebih ramai yang berjaya keluar dari senarai jumlah orang miskin di Malaysia pada ketika ini
 3. Kerajaan dapat mengurangkan kebergantungan kepada pekerja asing untuk beberapa sektor yang telah kerajaan tetapkan sekarang ini
 4. Dapat meningkatkan hasil tanaman dan bekalan makanan untuk rakyat Malaysia dan negara sekaligus diharapkan mampu menstabilkan harga makanan di Malaysia melalui inisiatif kerajaan

Jana Pendapatan & Buat Duit Dengan IPR 2023

Berdasarkan dapatan kami setakat ini, semakin ramai yang daftar dan mohon untuk sertai program ini. Masakan tidak, kerajaan akan berusaha segala upaya untuk bantu setiap peserta jana pendapatan sehingga RM2000 sebulan sekurang-kurangnya.

Sekali tidak berjaya, kerajaan akan beri latihan, insentif pendapatan rakyat, bantuan, elaun sehingga mencapai sasaran yang ditetapkan kerajaan. Menarik bukan?

Kerajaan menyasarkan lebih ramai lebih bagus, tetapi berdasarkan perancangan kerajaan mahukan sekurang-kurangnya 100,000 untuk mohon daftar program ipr inisiatif pendapatan rakyat 2023.

Jadi bantuan inisiatif pendapatan rakyat 2023 ini dibuka kepada anda yang tinggal di sabah sarawak putrajaya kuala lumpur ipr kl selangor melaka negeri sembilan johor perak perlis kedah terengganu kelantan pulau pinang penang dan juga pahang.

Untuk dapatkan penjelasan yang lebih lanjut boleh lihat penerangan insentif pendapatan rakyat IPR Rafizi Ramli selaku Menteri Ekonomi Malaysia.

YouTube video

 • inisiatif in english initiative, apa itu maksud dalam bahasa mudahnya bermaksud usaha, tindakan untuk berusaha.

Jika anda ada ahli keluarga dan kenalan terdekat yang berhak sertai program ini, mohon SHARE berita baik di Facebook anda Whatapps anda sekarang!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia