Insurans Kereta Terbaik dan Murah: Senarai Syarikat Insurance 2023


8 Senarai Semak Insurans Kereta Terbaik dan murah di Malaysia melibatkan syarikat insurance di Malaysia 2023

semak insurans kereta terbaik murah di malaysia

Pada tahun 2010, rekod yang cukup tinggi dicatatkan di Malaysia bagi bilangan angka kemalangan jalan raya iaitu sebanyak 400,000 kes. Anda boleh bayangkan kerugian yang didapati sekiranya kereta tiada insurans.

BACA SINi: Rujuk sini Kepada yang mahu dapatkan info dan maklumat, bagaimana nak cara claim insuran kereta kemalangan

Paling penting untuk menilai insurans kereta terbaik adalah bukan hanya memberikan perlindungan kepada kereta, tetapi juga kepada pemandu, penumpang dan pihak lain yang terlibat dalam kemalangan.

Kerajaan Malaysia memandatorikan insurans kenderaan sebelum boleh membeli cukai jalan untuk kenderaan. Secara amnya, terdapat tiga kategori polisi insurans iaitu polisi insurans komprehensif, pihak ketiga dan pihak ketiga dengan perlindungan kebakaran dan kecurian.

3 Jenis Insuran Kereta di Malaysia 2023

Liabiliti diberikan oleh insurans perlindungan pihak ketiga kepada pihak ketiga bagi kecederaan, kerosakan atau kehilangan harta, dan kematian.

Tetapi liabiliti tidak diberikan bagi kerosakan kenderaan akibat kemalangan, perlindungan pemandu dan penumpang kenderaan sendiri dan kerosakan akibat kebakaran dan kecurian.

Sedangkan kerosakan atau kerugian akibat kebakaran dirangkumi dalam perlindungan pihak ketiga dengan perlindungan kebakaran dan kecurian.

Ketiga, perlindungan kepada kerosakan kenderaan akibat kemalangan dan kemalangan diberikan oleh insurans komprehensif, tetapi tidak memberikan liabiliti bagi keselamatan pemandu dan penumpang sendiri.

Insurans yang paling asas adalah insurans pihak ketiga. Pihak ketiga dalam kejadian kemalangan iaitu pemandu, penumpang, dan kereta pihak ketiga yang terlibat dalam kemalangan sahaja dilindungi oleh pelan insurans ini.

  • BACA SINI >> Baca pengalaman sendiri boleh rurusan jual beli dengan mytukar review

Perlindungan yang diberikan merangkumi kos baik pulih kenderaan pihak ketiga dan sebarang kecederaan atau kematian orang-orang di dalam kenderaan terbabit.

Insurans komprehensif adalah yang paling tepat jika anda mencari insurans kereta terbaik.

Perlindungannya merangkumi liabiliti pihak ketiga, kebakaran atau kecurian yang tidak disengajakan, serta kerosakan yang dialami kereta anda dalam kes kemalangan jalan raya.

Insurans akan menanggung kerosakan, kecederaan dan kematian yang ditimbulkan oleh kenderaan anda dalam kemalangan.

Perlindungan lain juga boleh ditambah bergantung kepada spesifikasi yang diinginkan seperti perlindungan kerosakan akibat rusuhan, perangkat radio, dan perisai angin kereta.

Faktor Mempengaruhi Besarnya Premium

BACA SINI: Etiqa insurance

Beberapa faktor boleh mempengaruhi besarnya premium asas insurans seperti lokasi, kapasiti kubik sebuah kereta dan jumlah nilai insurans kereta bergantung pada nilai pasaran.

Sebelumnya Bank Negara Malaysia dan Persatuan Insurans Am Malaysia mengatur harga premium tetapi saat sudah terjadi liberalisasi tarif.

Sehinggalah harga premium insurans yang ditawarkan antara satu syarikat dengan yang lain berbeza.

Lokasi berbeza sama ada di Semenanjung ataupun di Sabah dan di Sarawak akan menjejaskan nilai asasnya.

Jumlah nilai insurans juga berbeza berdasarkan rujukan nilai kereta di pasaran.

Nilai pasaran kereta yang dikuragkan akan membuatkan syarikat insurans menurunkan jumlah yang diansuransikan. Pemilik akan menanggung kos tambahan yang dianggap sebagai insurans diri.

Selain itu, kapasiti kubik dan saiz enjin kereta juga mempengaruhi besarnya premium itu.

Apabila sebarang tuntutan daripada polisi tahun-tahun sebelumnya tidak diberikan kepada pemandu, mereka akan memperoleh akses kepada diskaun tanpa tuntutan.

Bank Negara dan Persatuan Insurans Am Malaysia juga turut mengawal kadar diskaun sehingga 50 peratus.

Terdapat juga faktor caj tambahan atau dikenali sebagai loading. Caj tambahan ini akan meningkatkan premium yang diperlukan untuk insurans.

Risiko syarikat insurans dipengaruhi oleh umur kereta lebih daripada 10 tahun, umur pemandu kurang daripada 26 dan lebih daripada 69, kekerapan membuat tuntutan, pengalaman tuntutan, kenderaan sukan, kenderaan rekondisi dan kenderaan kecurian tinggi.

Supaya kereta dapat dilindungi dengan lebih baik anda boleh membeli perlindungan tambahan.

Insurans tambahan boleh berupa audio dan aksesori, insurans cermin hadapan, kit penukaran gas dan tangka serta peril khas.

Polisi hanya akan diterbitkan oleh syarikat insurans utama untuk kereta berumur kurang daripada 15 tahun dan nilai minimal RM10,000.

Di luar kedua faktor ini dianggap berisiko tinggi. Rundingan bersama agen insurans kerajaan seperti MyEG dan Pos Malaysia adalah cara terbaik untuk mendapatkan insurans yang sesuai.

Semak Insurans Kereta Terbaik di Malaysia

Perlindungan apabila berlaku kegawatan atau kemalangan yang berisiko menimbulkan kerugian pastinya ditawarkan insurans.

Terdapat banyak syarikat insurans yang menawarkan pelbagai produk perlindungan di Malaysia.

Anda boleh cek dan semak harga insurans kereta malaysia termasuk perodua myvi, axia, aruz, bezza proton saga, iriz, x50, x70, honda city, toyota vios, yaris, nissan almeratermasuk untuk 3rd party di bawah ini:

1. Insurans Kereta Allianz

Allianz Malaysia Insurance Group adalah sebahagian daripada Allianz Malaysia Berhad, iaitu cawangan syarikat Allianz Group daripada Jerman.

Liputan komprehensif dalam dunia insurans kenderaan diberikan oleh Allianz, iaitu salah satu syarikat yang berkembang pantas di negara ini.

Portal rasmi: https://www.allianz.com.my/car-motor-comprehensive-cover

2. Insurans Kereta Tokio Marine

Salah satu syarikat insurans terbesar di Malaysia yang beroperasi sejak tahun 1971 adalah Tokio Marine.

MUI Continental telah dibeli pada tahun 2012 oleh Tokio Marine yang sebahagian daripada Tokio Marine & Fire Insurans di Jepun.

Laman Web: https://www.tokiomarine.com/my/en/personal/protect/motor/motor-insurance.html

3. Insurans Kereta MSIG Murah

Gabungan Mitsui Marine & Fire Insurance Co. dan Sumitumo Marine & Fire Insurance Co. menjadikan MSIG ini.

Syarikat ini beroperasi lebih daripada 40 negara di dunia dan merupakan syarikat insurans ketiga terbesar di Jepun.

SUMBER: https://www.msig.com.my/personal-insurance/products/motor/

4. Insurance Kereta RHB Insurance

Inisiatif telah diambil RHB Insurance Berhad dengan menyediakan perlindungan menyeluruh bagi rakyat Malaysia.

Termasuklah insurans kereta terbaik yang sangat memuaskan pelanggan dan telah banyak anugerah.

SUMBER: https://www.rhbgroup.com/insurance/personal-insurance/motor/index.html

5. Insurans Kereta AXA

Axa Affin General Insurans dibentuk hasil gabungan AXA Group dengan Affin Holdings Bhd.

Kini, syarikat ini telah memberikan perkhidmatannya kepada lebih dari 300,000 pelanggan menerusi 3,000 ejen dan telah lama beroperasi iaitu selama 130 tahun.

SUMBER: https://www.axamotoronline.com/

6. Insurans Kereta UNI Asia

Pada tahun 2003 telah tertubuhnya UniAsia General Insurance ini.

Syarikat gabungan dari South East Insurance Berhad milik DRB-Hicom dan United Overseas bank Group menjadi salah satu syarikat insurans kereta terbesar di Malaysia dan terus berkembang sehingga ke hari ini.

SUMBER: https://www.hoi.my/liberty-insurance/

7. Insurans Kereta Lonpac

Lonpac Insurance Berhad adalah sebahagian dari LPI Capital Bhd yang ditubuhkan pada tahun 1994.

Polisi motor persendirian di Malaysia ditawarkan oleh Lonpac yang bekerjasama dengan Public Bank dan Kah Bintang.

SUMBER: https://www.lonpac.com/personal-insurance/motor

8. Insurans Kereta Berjaya Sompo

Pada tahun 1999, Tokio Marine & Fire Insurance Bhd membeli Berjaya General Insurance Berhad.

Namanya bertukar kepada Berjaya Sompo Insurance Berhad setelah pembelian kepentingan ekuiti sebanyak 30% dari Sompo Japan Insurance Inc.

Kini Berjaya Sompo Insurance Berhad dalam jajaran syarikat insurans motor popular di Malaysia dengan berpengalaman lebih daripada 20 tahun.

Ada lagi yang lain termasuk insurans kereta etiqa maybank, kurnia car insurance, maa takaful

SUMBER: https://www.berjayasompo.com.my/product/sompo-motor

Perkara Penting Sebelum Ambil Insurans Kereta

Banyak syarikat menawarkan pelbagai insurans tambahan atau add on selepas pemansuhan tarif insurans atau liberalisasi tarif. Kesemuanya memang bagus, tapi ini akan meningkatkan besarnya kos insurans anda.

Tidak semua insurans tambahan yang ditawarkan sesuai dengan anda.

Besar kemungkinan, risiko yang sebenarnya tidak perlu pun dibayar. Ada 3 perkara yang perlu anda perhatikan untuk mengelakkan kerugian iaitu:

1. Sum Insured yang Sepatutnya

Adalah lebih baik anda melakukan semakan amaun loan yang tersisa jikalau kenderaan anda masih dalam pinjaman bank. Dinasihatkan untuk mengambil agreed value sekiranya loan yang tinggal masih tinggi.

Anda digalakkan untuk memilih market value yang biasanya kurang daripada agreed value jika anda sudah tiada loan.

Jangan sampai overvalue kerana pihak insurans tidak akan membenarkan anda memanipulasi insurans untuk kepentingan diri sendiri.

2. Lokasi Tempat Tinggal Anda

Berdasarkan kondisi tempat tinggal anda, bolehlah anda mengambil insurans yang secukupnya.

Anda boleh mengambil insurans meliputi cermin apabila anda tinggal di kawasan banyak lori lalu-lalang atau ambil insurans yang meliputi bencana alam jika anda tinggal di tempat yang selalu banjir.

3. Bajet Sendiri

Insurans yang terbaik mestilah bersesuaian dengan bajet anda. Anda dinasihatkan untuk ambil insurans setakat mana yang anda mampu, tidak perlu tunggu ada duit sebab nak cover insurans tinggi.

Bagaimanapun, setiap individu mendefinisikan insurans kereta terbaik berbeza-beza antara satu yang lain. Bergantung kepada keperluan dan keadaan masing-masing.

Berbincanglah dengan ejen insurans untuk mendapatkan idea dan cadangan insurans mana yang bersesuaian apabila anda mahukan yang terbaik.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia