IMASCU 2021: Semak Kelayakan Upu

Imascu 2021 : Syarat Kemasukan UPU IPTA di Malaysia

login imascu 2021

Berita baik kepada anda yang mahu sambung belajar, baik yang terdiri daripada kalangan lepasan spm mahupun lepasan STPM boleh lakukan semakan semakan keputusan upu melalui sistem imascu upu.

UPU online melalui Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar telah menyediakan satu platform dan halaman melibatkan sistem semakan syarat kemasukan ke universiti lepasan spm dan lepasan stpm yang sangat memudahkan anda untuk melakukan pemilihan.

Ini banyak sangat pertanyaan dan persoalan yang Mypt3 terima, kalangan pemohon upu berhadapan dilema yang sangat besar dalam memilih program dan kursus yang sesuai dengan minat dan kelayakan akademik masing-masing.

Nah, dengan ada sistem ini ia akan memudahkan dan membantu anda menyenaraikan senarai program dan kursus yang sesuai dengan anda.

Semakan IMASCU Online

Tidak kira anda mahu buat semakan upsi, UTHM, Utem, Unisza, semakan keputusan uitm, UMT, UMS, UMP, UKM, UMK, UM, UPM, USIM, UNIMAP, USM, UTM, UUM, UNIMAS, UIAM dan UPNM boleh gunakan sistem syarat kemasukan ipta seperti yang mypt3 kongsikan pada jadual di bawah ini :

(i) Syarat kemasukan lepasan SPM

(ii) Syarat kemasukan lepasan stpm

(iii) Sistem Semakan Syarat Kemasukan ke Politeknik

(iv) Sistem syarat kemasukan UITM

Kelebihan Sistem Syarat IMASCU

  1. Selain syarat am kemasukan ke universiti pilihan anda, melalui sistem ini juga anda akan mendapat info syarat tambahan yang boleh anda semak dan check bagi memastikan anda pilih kursus dan universiti yang sesuai dengan kelayakan anda
  2. Info berapa bank yang diperlukan pada result muet anda
  3. Adakah kursus tersebut memerlukan anda menghadiri temuduga atau tidak
  4. Bila tarikh temuduga akan diadakan

Sangat mudah bukan?

P/S : Tahukah Anda untuk masuk universiti awam di Malaysia hanya untuk kalangan warganegara Malaysia yang sah sahaja yang memiliki kad pengenalan.

PP/S : Merujuk kepada sistem imascu, jikalau anda lulus subjek Sejarah dan Bahasa Melayu atau Bahasa Malaysia dan juga dapat kepujian untuk 5 subjek dalam keputusan spm anda layak untuk mohon.