IMASCU : Semak Syarat Kemasukan UPU IPTA di Malaysia

Imascu : Semak Syarat Kemasukan UPU IPTA di Malaysia

imascu

Berita baik kepada anda yang mahu sambung belajar, baik yang terdiri daripada kalangan lepasan SPM mahupun lepasan STPM boleh lakukan semakan kelayakan upu secara online melalui sistem imascu.

UPU online melalui Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar telah menyediakan satu platform dan halaman melibatkan sistem semakan syarat kemasukan ke universiti lepasan spm dan lepasan stpm yang sangat memudahkan anda untuk melakukan pemilihan.

Ini banyak sangat pertanyaan dan persoalan yang Mypt3 terima, kalangan pemohon upu berhadapan dilema yang sangat besar dalam memilih program dan kursus yang sesuai dengan minat dan kelayakan akademik masing-masing.

Nah, dengan ada sistem imascu akan memudahkan dan membantu anda menyenaraikan senarai program dan kursus yang sesuai dengan anda.

Tidak kira anda mahu masuk upsi, UTHM, Utem, Unisza, Uitm, UMT, UMS, UMP, UKM, UMK, UM, UPM, USIM, UNIMAP, USM, UTM, UUM, UNIMAS, UIAM dan UPNM boleh gunakan sistem syarat kemasukan ipta seperti yang mypt3 kongsikan pada jadual di bawah ini :

Pautan Semakan Syarat Kemasukan UPU IMASCU Online

Perkara Butirannya 
Syarat kemasukan lepasan SPMKLIK SINI
Syarat kemasukan lepasan stpmKLIK SINI
Sistem Semakan Syarat Kemasukan ke PoliteknikKLIK SINI
Sistem syarat kemasukan UITMSelangkah ke UITM

Kelebihan Sistem Syarat Kemasukan UPU

  1. Selain syarat am kemasukan ke universiti pilihan anda, melalui sistem ini imascu ini juga anda akan mendapat info syarat tambahan yang boleh anda semak dan check bagi memastikan anda pilih kursus dan universiti yang sesuai dengan kelayakan anda
  2. Info berapa bank yang diperlukan pada result muet anda
  3. Adakah kursus tersebut memerlukan anda menghadiri temuduga atau tidak
  4. Bila tarikh temuduga akan diadakan

Sangat mudah bukan?

P/S : Tahukah Anda untuk masuk universiti awam di Malaysia hanya untuk kalangan warganegara Malaysia yang sah sahaja yang memiliki kad pengenalan.

PP/S : Jikalau anda lulus subjek Sejarah dan Bahasa Melayu atau Bahasa Malaysia dan juga dapat kepujian untuk 5 subjek dalam keputusan spm anda layak untuk mohon.