Hutang Kerajaan Persekutuan di Malaysia Sampai RM1 Trilion

6 Sebab Hutang kerajaan persekutuan di malaysia Semakin Melonjak Tinggi, terkini Rm1 trilion

hutang kerajaan persekutuan di malaysia

Sejak dari era pemerintahan Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Tun Hussein Onn, Tun Mahathir hutang yang terkumpul hanyalah sekitar RM300 juta sahaja sebelum kegawatan ekonomi 1998

Walaubagaimanapun, sejak pemerintahan Najib Razak hutang telah naik lebih sekali ganda. Mengapa kenaikan naik cukup mendadak.

Mengejutkan apabila kerajaan diambil alih Tun Mahathir mengatakan hutang terkini telah mencecah Rm1 trilion semasa di bawah pimpinan Najib Razak.

Sehinggakan Tun Mahathir Mohamad perlu tubuhkan Tabung Harapan untuk anda derma bagi bantu kurangkan hutang negara kita. Apa yang menyumbang kepada lonjakan dan kenaikan paras hutang yang ada pada ketika ini.

Jumlah Hutang Kerajaan Persekutuan di Malaysia

Angka dibawah ini adalah berdasarkan tahun kewangan 31 Disember 2017 yang mana telah mencapai 80.3 peratus daripada KDNK Malaysia (Sumber: https://www1.treasury.gov.my)

  • Jumlah hutang :RM1.087 trilion bersamaan dengan 80.3 peratus

6 Punca Hutang Negara Malaysia

hutang negara

1) Banyak Rekod Pembayaran Hutang Tak Masuk Bajet

Berdasarkan rekod, sebagai contoh pembayaran geran kepada PTPTN RM2 bilion setiap tahun, Suntikan modal kepada Prasarana yang mengalami kerugian setiap tahun tidak dimasukkan dalam bajet.

Dan banyak lagi perbelanjaan untuk bagi suntikan modal dan tolong bayar hutang tidak direkod dalam bajet dan jelas menyumbang kepada masalah hutang kita

2) Pembayaran faedah yang tinggi

Setakat rekod pada 19 Mac, kerajaan terpaksa bayar faedah hutang sebanyak 12.5 peratus (RM31 bilion) daripada jumlah pendapatan yang diterima. Ia adalah 2 kali ganda dibandingkan dengan negara jiran kita iaitu hanya serendah 6.1 peratus

3) Perbelanjaan Infrastruktur

Bekas Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Jomo Kwame Sundaram mempertikaikan ketelusan dan akauntabiliti kerajaan Malaysia bagaimana cara negara menguruskan jumlah perbelanjaan infrastruktur di Malaysia.

4) Kos Perbelanjaan Mengurus

Berdasarkan laporan berita yang dikeluarkan oleh Editor The Edge, Cindy Yap beliau mengatakan peningkatan perbelanjaan mengurus sekitar purata 6 peratus menumbang kepada lonjakan dan peningkatan hutang

5) Pendapatan Negara Malaysia Terjejas

Dengan kejatuhan harga minyak dunia sedikit sebanyak menjejaskan kemauskan pendapatan negara.

Berdasarkan rekod satu dollar Amerika kenaikan harga minyak dunia bagi setiap tong minyak mentah dunia memberikan peluang pendapatan negara sebanyak RM300 sejuta

6) Boros Berhutang

Berdasarkan rekod hutang yang terus bertambah sekali ganda berbanding jumlah hutang yang pernah dilakukan oleh Perdana Menteri sejak pemerintahan Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Tun Hussein Onn, Tun Dr Mahathir, Tun Abdullah Ahmad Badawi. Jumlah yang ada sekarang cukup merisaukan rakyat semua.

P/S : Berdasarkan pengumuman pembentangan Bajet baru hutang Malaysia terus meningkat, dan kerajaan dalam usaha mengurangkan secepat mungkin melalui perbelanjaan mengurus yang lebih baik.