Hari Raya 2023: JAKIM Tarikh Cuti Sekolah Aidilfitri KPM

Cuti Hari Raya 2023 JAKIM Tarikh Perayaan Aidilfitri KPM untuk sekolah di Malaysia

JAKIM tarikh cuti raya aidilfitri kpm 2023 malaysia

Persoalannya bila tarikh hari raya aidilfitri 2023 ini termasuk berapa lama cuti yang diberikan oleh pihak KPM kepada para pelajar di Malaysia. Teruskan membaca….

BACA SINI: Kalendar Ramadan 2023: Tarikh Puasa Cuti Awal Ramadhan April

Setiap tahun baik negara kita malaysia mahupun seluruh dunia yang mana penganut agama Islam akan menyambut perayaan selepas ‘berperang’ diri sendiri melibatkan nafsu di sepanjang bulan Ramadan.

Jika di Malaysia sambutan Aidilfitri dibuat secara meriah dan kebanyakannya menggunakan kesempatan ini untuk mengadakan kunjung mengunjung dan majlis yang mampu mengerat silaturarahim sesama kita.

JAKIM Tarikh Hari Raya 2023 Malaysia

Di bawah ini adalah tarikh hari raya aidilfitri dari tahun 2022 hingga 2024, sekaligus merupakan cuti umum kepada semua rakyat Malaysia termasuk poslaju.

TAHUNTARIKHHARI
202410 & 11 APRIL 2024Selasa & Khamis
Cuti Hari raya 202322, 23, 24 APRIL 2033Sabtu, Ahad, Isnin
JAKIM Raya 20223 & 4 MEI 2022Selasa & Rabu
SUMBER: https://www.islam.gov.my

Bulan Ramadhan

Di mana pada setiap hari di bulan Ramadhan, dari terbit fajar hingga matahari terbenam.

Cabarannya bermula apabila sepanjang tempoh berpuasa, anda sama sekali tidak boleh buat perkara-perkara tidak senonoh, makan minum tidak boleh, tidak boleh buat hubungan kelamin termasuk dengan isteri anda. Tidak boleh.

Pada ketika ini, anda akan melawan dengan nafsu diri anda sendiri.

Pada waktu inilah umat Islam mendidik, mengawal dan melatih diri daripada melakukan perkara-perkara yang ditegah oleh Allah SWT.

Pada waktu menjelang untuk berbuka puasa, akan kelihatan ramai yang berpusu membeli juadakah buka puasa di bazar Ramadhan. Memang meriah.

YouTube video

Cuti Raya Aidilfitri KPM 2023

Cuti perayaan Hari Raya Aidilfitri 2023 oleh KPM akan bermula April hingga April untuk kumpulan A (Negeri Johor Kedah kelantan terengganu), manakala cuti sekolah hari raya 2023 untuk kumpulan B (Melaka Putrajaya Labuan Kuala Lumpur KL Pahang Selangor Sabah sarawak Perlis Pulau Pinang Penang Negeri Sembilan Perak) bermula April hingga April 2023

Tradisi di Hari Raya Puasa

Selamat beberapa persediaan dilakukan, akhirnya umat Islam akan menyambut perayaan pada tarikh raya puasa yang telah pun ditetapkan.

Kemeriahan bermula dengan masing-masing akan memakai pakai bau melayu untuk yang lelaki.

Manakala yang perempuan akan memakai pakai baru yang selesa untuk mereka termasuklah baju kebaya atau baju kurung.

Selepas itu, masing-masing akan bergerak ke masjid untuk menunaikan solat sunat Aidilfitri secara berjemaah dengan mendengar kuliah terlebih dahulu.

Setelah itu, anak-anak akan mula bersalam dengan ibu bapa masing-masing untuk meminta ampun dan maaf di atas kesalahan dan kesilapan lampau dengan orang tua.

Semoga sambutan Raya 2023 tahun ini lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya.

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2024 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia