Harga Minyak Terkini & Harga Petrol Semasa Malaysia 2020

Sumber rasmi kerajaan merujuk pengumuman harga minyak petrol terkini malaysia di dunia, pengumuman harga petrol semasa samada turun atau naik untuk jenis 95, 97 dan diesel pada minggu ini bagi bulan Julai 2020

harga minyak petrol terkini di malaysia

Di bawah pimpinan Malaysia baru melalui Kementerian Kewangan Malaysia MOF, rakyat Malaysia menikmati harga dan petrol price yang sama sepanjang tahun 2018 iaitu RM2.08. Tiada naik tiada juga harga turun. Itu harga untuk tahun 2018.

Tetapi bermula tahun 2019, kerajaan akan perkenalkan semula pengumuman harga baru secara mingguan bermula Januari 2019 ini.

Ini semua dek kerana harga minyak mentah dunia pada masa sekarang ini sangat tidak menentu.

Jadi dengan langkah ini kerajaan dilihat lebih telus dalam memberikan harga minyak petrol semasa malaysia hari ini yang selaras dengan trend harga dunia pada ketika ini..

Senarai Harga Minyak Terkini

Pengumuman perubahan harga runcit petrol ron95 ron97 hari ini samada minggu ini naik atau turun akan diumum pada hari Jumaat secara mingguan bagi diesel ron95 ron97.

Kerajaan akan terus melihat dan memantau perkembangan harga minyak dunia daripada masa ke semasa serta memastikan rakyat Malaysia juga tidak terkesan dengan perubahan harga yang diumumkan. Sumber pengumuman harga minyak yang diproses ditentukan oleh kerajaan Malaysia melalui KPDNHEP bukannya Petronas

Harga Minyak Julai 2020

TARIKH Harga RON95 Harga RON 97 Harga Diesel
 4 Julai hingga 10 Julai 2020 1.65 1.95 1.84
11 Julai Hingga 17 Julai 2020 1.72 2.02 1.87
18 Julai hingga 24 Julai 2020 1.72 2.02 1.87
25 Julai hingga 31 Julai 2020 1.68 1.98 1.82

Usah dibandingkan harga di Brunei dengan harga di Malaysia. Mereka pun sekarang ini sedang bergelut dengan turun naik harga dunia sekarang ini. Apatah lagi mereka sangat bergantung kepada pendapatan daripada hasil petroleum. Sumber: https://www.kpdnhep.gov.my/ms/

Sistem Harga Petrol 2020

KEMASKINI TERKINI TAHUN 2020: Tahun 2020 ini adalah tahun yang sukar, bagi pemain industri petroleum khususnya dan kerajaan Malaysia amnya yang mana kejatuhan harga peringkat global telah menyebabkan pendapatan negara dan syarikat minyak dan gas juga bakal terkesan.

Tetapi ini berita baik kepada pengguna kenderaan di Malaysia. Dapat merasa harga yang cukup cukup murah setelah sekian lama. Dalam pada masa yang sama sekarang ini, kerajaan juga dalam usaha untuk meneruskan bantuan melalui sistem bantuan subsidi kepada yang layak disebalik perubahan harga minyak petrol ron95 dan ron97 diesel

Tips Jimat

harga ron 95 ron 97 diesel di malaysia

P/S : Jika anda mahu memaksimakan kelebihan setiap kali anda beli harga terkini di mana-mana stesen minyak terpilih baik stesen Petronas, BHP, Shell, Caltex ataupun Petron, Mypt3 sarankan anda pilih kad kredit terbaik untuk isi minyak. Bayar minyak kereta atau motosikal anda, tetapi dalam pada masa yang sam adalam cashback tunai atau point yang boleh redeem denganb hadiah, Menarik bukan?

PP/S : Tahukah anda hasil pandu uji yang dilakukan oleh pasukan MYpt3 sendiri telah mengumpulkan data bagi senarai kereta jimat minyak terbaik di Malaysia seperti yang tersenarai di bawah ini. Mungkin ia boleh menjadi panduan untuk anda memilih model kereta yang sesuai dengan bajet dengan keadaan harga minyak pada ketika ini.

NOTA : Ramai yang bertanya apakah minyak petrol terbaik di malaysia? Kami sendiri telah melakukan ujian antara minyak Petronas, Shell, BHP, Petron dan juga Caltex, kami boleh katakan minyak Shell adalah yang terbaik!