Harga Minyak Terkini 2020

Pengumuman harga minyak petrol terkini & semasa di malaysia, untuk jenis 95, 97 dan diesel pada minggu ini bulan November 2020.

harga minyak petrol terkini di malaysia

Rakyat Malaysia menikmati harga dan petrol price yang sama sepanjang tahun 2018 iaitu RM2.08. Tiada naik tiada juga harga turun. Itu harga untuk tahun 2018.

Tetapi bermula tahun 2019, kerajaan perkenalkan semula pengumuman harga baru secara mingguan bermula Januari 2019 ini.

Ini semua dek kerana harga di dunia pada masa sekarang ini sangat tidak menentu.

Jadi dengan langkah ini kerajaan dilihat lebih telus dalam memberikan harga minyak petrol semasa malaysia hari ini yang selaras dengan trend harga dunia pada ketika ini.

Senarai Harga Minyak Terkini

Pengumuman harga runcit minyak terkini petrol ron95 ron97 hari ini samada minggu ini akan diumum pada hari Jumaat secara mingguan bagi diesel ron95 ron97.

Kerajaan akan terus memantau perkembangan harga minyak dunia bagi memastikan rakyat Malaysia juga tidak terkesan dengan perubahan harga. Sumber pengumuman harga minyak yang diproses ditentukan oleh kerajaan Malaysia melalui KPDNHEP bukannya Petronas

Harga Minyak November 2020

Usah dibandingkan harga di Brunei dengan harga di Malaysia. Mereka pun sekarang ini sedang bergelut dengan turun naik harga dunia sekarang ini. Apatah lagi mereka sangat bergantung kepada pendapatan daripada hasil petroleum. Sumber: https://www.kpdnhep.gov.my/ms/

Sistem Harga Petrol Terkini 2020

KEMASKINI TERKINI TAHUN 2020: Tahun 2020 ini adalah tahun yang sukar, bagi pemain industri petroleum khususnya dan kerajaan Malaysia amnya. Kejatuhan harga peringkat global telah menyebabkan pendapatan negara dan syarikat ‘oil & gas’ terkesan.

Tetapi ini berita baik kepada pengguna kenderaan di Malaysia. Dapat merasa harga yang cukup cukup murah setelah sekian lama.

Kerajaan juga dalam usaha untuk meneruskan bantuan melalui sistem bantuan subsidi kepada yang layak disebalik perubahan harga petrol ron95 dan ron97 diesel.

Tips Jimat

harga ron 95 ron 97 diesel di malaysia

P/S : TIPS, Setiap kali anda beli harga terkini di mana-mana stesen minyak samada Petronas, BHP, Shell, Caltex, Petron, pilih kad kredit terbaik untuk isi minyak. Bayar minyak kereta atau motosikal anda, tetapi dalam pada masa yang sama dalam cashback tunai atau point yang boleh redeem denganb hadiah, Menarik bukan?

PP/S : MYpt3 sendiri telah mengumpulkan data bagi senarai kereta jimat minyak terbaik di Malaysia seperti yang tersenarai di bawah ini.

NOTA : Ramai yang bertanya apakah minyak petrol terbaik di malaysia? Kami sendiri telah melakukan ujian antara minyak Petronas, Shell, BHP, Petron dan juga Caltex, kami boleh katakan minyak Shell adalah yang terbaik!