Semak Gred PT3 2019 KPM Kementerian Pendidikan Malaysia Terkini

Semak Gred PT3 2019 KPM Kementerian Pendidikan Malaysia Terkini

gred pt3

Kementerian Pendidikan Malaysia KPM berkongsi informasi dan sistem pemarkahan dan senarai gred Pt3 KPM yang terkini yang boleh dijadikan rujukan kalangan pelajar Tingkatan 3 tahun ini.

Ia membantu anda membuat sasaran apa yang perlu anda lalukan untuk mencapai gred yang anda mahukan dalam peperiksaan tahun ini.

Senaraiannya boleh anda semak seperti di bawah ini :

Semak Gred PT3 2019 KPM Yang Terkini

  • Markah 85 hingga 100 dapat gred A
  • Markah 70 hingga 84 dapat gred B
  • Markah 60 hingga 69 dapat gred C
  • Markah 50 hingga 59 dapat gred D
  • Markah 40 hingga 49 dapat gred E
  • Markah 01 hingga 39 dapat gred F
  • 00 semestinya tidak hadir

Untuk pengetahuan kalangan pelajar berdasarkan semakan bagi semua subjek jika anda mendapat semua gred E sekalipun tidak kira subjek dan matapelajaran Gred Pt3 Matematik, Bahasa Inggeris, Sains, Kemahiran Hidup, Geografi, Sejarah, Bahasa Melayu, Pendidikan Islam, anda masih dikirakan sebagai Menguasai oleh Kementerian Pendidikan malaysia KPM atau MOe iaitu LULUS.

Tetapi jikalau anda mendapat markah gred F walaupun untuk 1 subjek sekalipun dalam gred PT3 ini, anda akan diketagorikan sebagai GAGAL yang mana anda ditafsirkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia KPM sebagai pelajar yang Tidak Menguasai Pentaksiran Tingkatan 3 kali ini.

Jadi buat sehabis baik, jangan kecewakan ibu bapa anda. Insyaallah. Kejayaan hanya untuk orang yang tidak putus berusaha.

P/S : Ada yang bertanya, perkhabaran mengenai gred pemarkahan PT3 diturunkan benar atau tidak? Mypt3 ingin jawab di sini. Tidak benar sama sekali. Tiada sebarang perubahan setakat ini

Baca Lagi 4 Info Berkaitan Di Bawah

Scroll to Top