Daftar Grab Car Malaysia: Register Driver & Customer Service


Cara daftar Grab Car 2022 Malaysia: Register Grab Driver

cara daftar grab car malaysia 2022

Teknologi dan ekonomi berkembang pesat bagai cendawan tumbuh selepas hujan, Grab tidak lagi asing pada telinga masyarakat hari ini.

Hampir 80 peratus masyarakat hari ini menggunakan Grab dalam kehidupan seharian mereka. Grab merupakan antara perkhidmatan e-hailing yang cekap dan berkesan yang digunakan di beberapa negara Asia Tenggara, contohnya Singapura, Malaysia, Vietnam, Indonesia, Cambodia, Filipina, Kemboja dan Thailand.

Grab Holding Inc., yang dikenali sebagai Grab, merupakan syarikat teknologi multinasional, dimana ibu pejabatnya di Singapura.

Syarikat ini menawarkan  perkhidmatan e-hailing dengan menyediakan pelbagai perkhidmatan melalui satu aplikasi elektronik yang boleh diakses secara atas talian. Ianya dapat memudahkan urusan harian setiap individu pada hari ini sejajar dengan kepesatan teknologi pada masa kini. 

Senarai Perkhidmatan Grab Malaysia

Pada awal pengenalan Grab, ramai yang tahu bahawa Grab merupakan syarikat yang menawarkan perkhidmatan pengangkutan, yang dikenali sebagai “JustGrab”.

BACA SINI >> Harga tayar kereta saiz 15 saiz 16

JustGrab merupakan perkhidmatan atas permintaan pelanggan dengan kadar tambang yang tetap, yang mana berbeza dengan perkhimatan teksi bermeter, yang mana caj yang dikenakan agak tinggi untuk penumpang dengan kadar jarak yang dekat.

Terdapat beberapa program yang ditawarkan di bawah perkhidmatan Grab Driver malaysia.

Antaranya ialah Program Sewa Kereta Grab dan Program Rujukan Grab (Grab Referral Program).

Cara Daftar Grab Car Malaysia 2022

Anda yakin anda telah memenuhi semua kelayakan cara daftar driver grab yang dinyatakan oleh pihak syarikat? Jika ya, terdapat beberapa langkah untuk cara daftar grab driver 2022 sebagai pemandu Grab.

 • Pertamanya, individu yang berminat boleh register grab car driver dengan mengisi borang dan memuat naik dokumen yang diperlukan di laman sesawang Grab.
 • Kemudian, pendaftar hendaklah melengkapkan latihan secara atas talian melalui Grab Academy.
 • Seterusnya, pendaftar hendaklah menunggu mesej yang akan dihantar oleh pihak Grab bagi mengesahkan akaun anda telah aktif.
 • Dengan 3 langkah tersebut, anda telah pun mendaftar sebagai pemandu Grab yang sah.
 • Rajah dibawah menunjukkan infomasi yang diperlukan untuk mendaftar melalui link pautan ini, grab.com register malaysia
cara daftar grab driver 2022

Berapa Kadar Grab untuk Setiap KM

GrabCar kini boleh dikatakan menjadi pengangkutan utama penduduk Malaysia yang tidak memilik kenderaan atau tidak tahu memandu kenderaan.

Pastinya, platform Grab car booking aplikasi wajib yang patut ada di dalam telefon pintar setiap orang. 

Bagi pengguna Grab, sama ada penumpang atau pemandu, kadar dan harga tambang grab 2022 untuk order grab menjadi isu penting.

grab car booking

Ini kerana, bagi pemandu, mereka dapat menjana keuntungan daripada situ, manakala bagi penumpang, mereka akan membandingkan kadar tambang yang mereka perlu bayar dengan aplikasi e-hailing yang lain.

Oleh itu, Grab telah menyediakan kadar tambang yang tetap bagi kedua-duanya, pemandu dan penumpang di grab app.

Kadar tambang yang telah ditetapkan boleh dirujuk pada gambar rajah dibawah termasuk grab express car.

harga grab car

Syarat Pemandu Grab Driver Requirements

Kadar pengangguran yang tinggi, iaitu mencecah hampir 0.7 juta penduduk di Malaysia, Program Sewa Kereta Grab boleh membuka peluang pekerjaan yang baharu.

Antara syarat pemandu grab 2022 yang dititikberatkan untuk menyertai program ini ialah:

 1. Seseorang individu hendaklah berumur antara 21 hingga 69 tahun sahaja dan mempunyai lesen memandu Malaysia yang sah.
 2. Selain itu, mempunyai akaun bank yang didaftakan menggunakan kad pengenalan sendiri.
 3. Syarat yang paling signifikan untuk pemandu Grab ialah mempunyai latar belakang yang bersih, yang bermaksud tidak terlibat dengan mana-mana jenayah, tidak mempunyai rekod saman trafik lebih daripada 3 pada tahun sebelumnya dan juga akaun Grab belum pernah dibatalkan/ ditamatkan sebelum ini.

Kriteria-kriteria ini penting untuk mendapat kelulusan bagi menyertai program ini. 

Senarai Grab Car Promo Code 2022

GrabCar kini menawarkan beberapa kod-kod promo bagi pengguna, antaranya ialah kod promo code grab car “GRABRIDEPP” bagi pemegang kad bank UOB, “LADIESNIGHT” yang hanya sah digunakan pada hari rabu sahaja dan “PRVIRIDE” untuk semua pengguna GrabCar.

Promo kod ini boleh dimasukkan ketika ingin menempah perkhidmatan Grab booking app.

Berapa Pendapatan Sebulan & Grab Driver Income Malaysia 2022

Grab tidak hanya menawarkan kelebihan-kelebihan dari segi perlindungan, penjimatan dan akademi, akan tetapi individu juga dapat menjana pendapatan harian mereka melalui Grab.

Seseorang individu yang menjadi rakan kongsi dapat menjana pendapatan grab driver income 2022 sehingga RM1500 seminggu.

Selain itu, mereka juga akan mendapat bonus sehingga RM1000.

Siapa yang dapat grab authorised alpha driver, income dan duit pendapatan mereka paling menguntungkan terutamanya yang telah daftar awal-awal kemunculan grab service di Malaysia.

Apa Itu Program Rent Car With Grab & Kelebihan

Program “Rent Car with Grab” merupakan sewa kereta untuk grab 2022 yang ditawarkan oleh pihak syarikat Grab kepada pemandu e-hailing untuk menyewa kereta bagi kegunaan perkhidmatan Grab. Cara sewa kereta grab juga cukup mudah.

Program sewa kereta grab ini menawarkan beberapa kelebihan antaranya ialah kadar sewaan yang paling rendah iaitu pada kadar RM50 / sehari.

Grab menawarkan program ini bagi individu yang ingin menyewa kereta untuk melakukan perkhidmatan Grab tetapi tidak mempunyai kenderaan.

Ini secara tidak langsung membuka lebih banyak lagi peluang pekerjaan untuk masyarakat. 

Selain itu, jika berlaku sebarang kerosakan pada kenderaan yang disewa, Grab akan menanggung segala kos penyelenggaraan dan juga tidak perlu menjalani pemeriksaan PUSPAKOM untuk peraturan e-hailing.

Grab car rental promotion 2022 juga menawarkan deposit yang murah iaitu RM350 sahaja sebelum mula memandu bersama-sama dengan insurans percuma, dimana pemandu akan dilindungi sepanjang melakukan perkhidmatan Grab.

Pemandu sewa Grab juga akan mendapat insentif secara mingguan sebagai ganjaran esklusif. 

Cara Contact Grab Customer Service Driver

Secara tuntasnya, bila urusan melibatkan perkhidmatan e-hailing, pasti akan ada masalah yang akan timbul.

Grab juga mendengar permasalahan-permasalahan pelanggan mereka.

Anda boleh menghubungi pihak grab driver contact number di aplikasi Grab pada bahagian “Help Centre” atau pada nombor grab driver customer service number yang tertera +03 2788 1300.

YouTube video

Dengan pengurusan yang cekap, sudah pasti tidak menjadi masalah bagi pihak Grab untuk selesaikannya.

Dari semasa ke semasa, Grab mula mengembangkan perkhidmatan grab terkini kepada perkhidmatan yang lain di mana Grab tidak hanya menfokuskan perkhidmatannya semata-mata pada bahagian pengangkutan sahaja, akan tetapi terdapat beberapa perkhidmatan lain yang juga ditawarkan dalam aplikasi Grab tersebut.

Contohnya, perkhidmatan penghantaran makanan iaitu “GrabFood”

 • penghantaran barang atau parcel iaitu “GrabExpress”
 • pembelian barangan runcit iaitu “GrabMart”
 • pembayaran bil-bil iaitu “GrabPay”
 • perkhidmatan beli dulu bayar kemudian iaitu melalui “GrabPayLater”
 • penempahan hotel iaitu “GrabIntercity”.

Secara konklusinya, Grab menjadi aplikasi yang penting kerana ianya dapat memudahkan urusan ramai orang terutamanya sejak Covid-19 melanda negara kita. 

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia