FYP Tiktok Time: Jadual Waktu Algorithm & Video Tanpa Follower


Cara masuk Jadual Waktu FYP Tiktok Time Algorithm & Video Tanpa Follower tahun 2023

jadual waktu fyp tiktok malaysia 2023

For Your Page (FYP) merupakan suatu terma yang digunakan dalam aplikasi TikTok. Kandungan video pendek yang diletakkan tanda hashtag (#fyp) pada bahagian kapsyen berpontensi untuk tular dan mendapat perhatian pengguna yang lain.

Ini penting kerana semakin tinggi penonton yang menonton video TikTok pengguna, semakin senang video TikTok pengguna untuk masuk ke ruangan FYP. 

Namun begitu, hanya video TikTok yang memaparkan kandungan semasa atau unik serta berbeza daripada pengguna akaun TikTok yang lain bakal memasuki ruang FYP.

Secara tidak langsung, pemilik akaun TikTok yang memuat naik video pendek yang mendapat FYP bakal menerima pengikut yang ramai, tontonan yang tinggi dan kadar “likes” yang tinggi.

Check Jadual FYP Tiktok Malaysia

Kandungan video pengguna TikTok di Malaysia boleh masuk ke ruangan FYP jika ianya dimuatnaik pada waktu-waktu yang tertentu.

Video pengguna berpotensi untuk mendapat tontonan yang tinggi jika video TikTok ini dimuat naik pada waktu yang sesuai.

Berikut merupakan cara-cara untuk memeriksa jadual atau masa yang sesuai untuk kandungan video TikTok pengguna masuk FYP;

 1. Buka aplikasi TikTok pengguna.
 2. Klik pada bahagian profil pengguna.
 3. Kemudian, klik pada ikon pada bahagian kanan aplikasi TikTok.
 4. Seterusnya, klik pada “Creator Tools”.
 5. Klik pada bahagian “Followers”.
 6. Akhir sekali, paparan jadual FYP TikTok akan dipaparkan dan pengguna boleh mula memuatnaik video mereka mengikut jadual yang ditetapkan untuk mendapatkan FYP.

SUMBER: https://support.tiktok.com

Cara Dapatkan FYP Tanpa Follower Tiktok

Pengikut di TikTok memainkan peranan penting kerana semakin ramai pengikut, semakin senang untuk sesuatu video TikTok untuk tular.

Walaubagaimanapun, video pengguna tetap akan masuk ke ruangan FYP walaupun mempunyai bilangan pengikut yang sedikit ataupun tiada pengikut.

 • Antara tips dan cara utama untuk memastikan video pengguna TikTok berada di ruangan FYP adalah dengan cara menghasilkan video TikTok yang unik serta berbeza dengan pengguna TikTok yang lain.
 • Video yang dihasilkan mestilah mempunyai X-Faktor yang boleh menarik minat penonton pada hari ini. Isi kandungan yang dihasilkan mestilah mengikut trend semasa dan boleh menghiburkan penonton. 
 • Selain itu, waktu hantaran video TikTok juga memainkan peranan yang signifikan.
 • Waktu puncak di mana kebanyakkan pengguna akan membuka akaun TikTok iaitu terutamanya pada waktu tengah hari merupakan waktu yang sesuai untuk membuat penghantaran video.
 • Video yang menarik akan senang untuk masuk ke ruangan FYP jika ianya dimuat naik pada waktu puncak. 
 • Seterusnya, gunakan banyak hashtag (#) pada setiap hantaran video untuk memudahkan pengguna TikTok lain untuk membuat carian.
 • Semakin banyak carian yang dibuat oleh pengguna TikTok yang lain, semakin senang kandungan video pengguna untuk tular sekaligus masuk ke ruangan FYP walaupun akaun TikTok pengguna tidak mempunyai pengikut. 

Akhir sekali, video pengguna TikTok boleh mendapat FYP jika pengguna berkolaborasi bersama pengguna TikTok yang popular. Video pengguna akan mendapat perhatian menerusi pengguna TikTok yang lain.

Cara ini adalah merupakan antara cara yang paling mudah untuk memastikan kandungan video pengguna masuk ke ruangan FYP.

Cara Tiktok FYP Algorithm Berfungsi

Algoritma TikTok merupakan suatu sistem yang digunakan untuk menentukkan video mana yang akan masuk ke ruangan FYP pengguna.

Ini akan menjadikan ruangan FYP pengguna TikTok adalah berbeza antara satu sama lain mengikut kecenderungan carian pengguna di aplikasi TikTok.

Sebagai contoh, jika pengguna banyak membuat carian berkaitan pendidikan, maka algoritma ruangan FYP TikTok pengguna akan banyak memaparkan isu berkaitan pendidikan.

Oleh itu, FYP setiap pengguna TikTok adalah berbeza.

Justeru itu, interaksi antara pengguna TikTok dengan pengguna TikTok yang lain serta kandungan video TikTok berfungsi dalam menentukkan FYP TikTok pengguna. Ianya didasarkan oleh dua (2) faktor ini.

 • Sebagai contoh, interaksi antara pengguna TikTok adalah berkenaan kulinari, maka FYP TikTok pengguna akan dipenuhi dengan kandungan video yang didasarkan oleh kata kunci kulinari.
 • Seterusnya, carian kandungan video yang paling kerap juga mempengaruhi operasi FYP TikTok algoritma.
 • Misalnya, kandungan video berasaskan percutian sering dicari pada ruangan “Search”, maka pada paparan FYP pengguna akan memaparkan pelbagai jenis video percutian.
 • Oleh itu, TikTok FYP algoritma ini akan menentukkan dan mempengaruhi ruangan FYP pengguna.

Kelebihan Jika Dapat Video FYP Malaysia

Setiap video yang dimuat naik oleh pengguna TikTok pastinya dengan harapan ianya dapat masuk ke ruangan FYP.

Apabila video pengguna berjaya masuk ke ruangan FYP, video pengguna akan tular dan dapat ditonton secara umum walaupun pengguna lain bukan merupakan pengikut akaun TikTok pengguna.

video fyp malaysia

Ini kerana banyak kelebihan yang boleh diperolehi oleh pengguna TikTok jika kandungan video mereka masuk ke ruangan FYP, antaranya jumlah pengikut akaun TikTok pengguna akan meningkat dari semasa ke semasa.

Pengikut yang ramai akan memudahkan kandungan video TikTok pengguna untuk tular di platform TikTok.

Secara tidak langsung, pengguna akan lebih dikenali oleh ramai orang sama ada daripada pengguna TikTok dalam negara atau luar negara.

Tambahan pula, pengguna TikTok juga akan dapat menambah kenalan mereka jika kandungan video mereka masuk ke ruangan FYP.

Mereka boleh bertukar-tukar idea dan pendapat untuk menghasilkan video TikTok yang lebih unik.

Bukan itu sahaja, pengguna TikTok juga boleh menjana pendapatan dengan melakukan kolaborasi dengan TikToker lain.

Jelaslah, video TikTok yang mendapat FYP ini akan lebih dikenali dan mendapat perhatian pengguna lain sekaligus memberi banyak manfaat kepada masyarakat.

Cara FYP di Capcut

Platform Capcut merupakan aplikasi media sosial yang mempunyai ciri-ciri yang hampir sama dengan aplikasi TikTok.

cara fyp di capcut

Walaubagaimanapun, aplikasi Capcut ini lebih mengetengahkan video berasaskan template yang dihasilkan oleh pengguna Capcut.

Untuk memastikan video Capcut pengguna berada di ruangan FYP, pengguna mestilah mahir dalam menghasilkan template-template yang menarik dan unik.

Penghasilan template yang unik akan dimuat naik dan digunakan oleh pengguna lain.

Semakin ramai pengguna Capcut yang menggunakan template anda, semakin senang untuk video Capcut pengguna untuk masuk ke ruangan FYP.

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia