Home » upsr » Semak Format UPSR 2019 Ujian Peperiksaan Sekolah Rendah

Semak Format UPSR 2019 Ujian Peperiksaan Sekolah Rendah

Semak Format UPSR 2019 Ujian Peperiksaan Sekolah Rendah

format upsr

Lembaga peperiksaan Malaysia LPM dan juga Kementerian Pendidikan Malaysia KPM sentiasa memikirkan cara terkini bagi meningkatkan pencapaian murid yang menduduki Ujian Peperiksaan Sekolah Rendah UPSR.

Terkini, Lembaga Peperiksaan Malaysia telah mengeluarkan garis panduan dan format UPSR terbaru bagi menerapkan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) yang mana anda dilihat pada soalan KBAT yang ada dan juga selari dengan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR).

Senarai Format UPSR 2019 Terkini

Berdasarkan 3 gambar di bawah ini anda boleh lihat sendiri senarai format UPSR bagi matapelajaran Bahasa yang telah dibahagikan kepada 2 kertas iaitu kertas Pemahaman dan kertas Penulisan yang mana merangkumi Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris Bahasa Cina dan Bahasa Tamil.

Tidak lupa juga subjek Matematik dan juga Sains.

Manakala yang di bawah ini pula contoh soalan dan instrumen mengikut format UPSR yang terbaru berdasarkan jadual seperti di bawah ini :

P/S : Dengan perkongsian ini dapat membantu kalangan adik adik membuat persediaan awal dengan mengikut garis panduan yang telah pun ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia KPM.

Scroll to Top