Ekzos Bising: Denda Pemilik Motor RM2,000 Maksimum


Ekzos Bising: Denda Pemilik Motor RM2,000 Maksimum

saman ekzos bising

Tidak semena-mena penunggang motor dan motosikal di Malaysia dicampakkan penguatkuasaan kesalahan jalan raya yang baru. Penunggang motosikal tidak dibenarkan untuk menggunakan ekzoz yang kuat di jalan raya, jika ingkar boleh kena saman polis pdrm.

BACA SINI: Harga bateri kereta yang murah dan tahan lama

Sekarang ini sana sini ada sahaja kedengaran yang kena saman dengan dengan polis pdrm, termasuk roadblock dan sekatan jalan raya gara-gara pengunaan ekzos yang tidak mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan.

Sedangkan pelaksanaan yang dilakukan sekarang ini amat mengejutkan! Ramai yang tidak tahu panduan, info yang tepat samada ekzos yang penunggang motor / motosikal gunakan dikategorikan sebagai bising atau tidak, salah atau tidak.

Cara Nak Tahu Ekzos Bising atau Tidak?

Persoalannya sekarang ini berapa kuat bunyi ekzoz motosikal / motor yang dibenarkan oleh pihak polis pdrm semasa di atas jalan raya?

Masalah sehingga ke hari ini, pihak Polis Diraja Malaysia belu mengeluarkan sebarang butiran lanjut, berapa kuat bunyi ekzos motor / motosikal sehingga boleh dikategorikan sebagai bunyi bising.

Setakat ini berdasar semakan kami, hanya ada Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang menunjukkan di sini bahawa:

“setiap individu yang mengubah ekzos melakukan kesalahan dan boleh dikenakan denda RM2,000 atau penjara 6 / enam bulan”

SUMBER: https://web.facebook.com/JSPTPDRM

Penunggang Motor Bantah Saman

  1. Mereka merasakan adalah lebih baik mendidik penunggang motosikal di Malaysia terlebih dahulu berbanding terus menghukum mereka sedangkan ramai yang ‘tidak sedar’ kesalahan mereka selama ini
  2. Mereka persoalkan jika tidak boleh tukar dengan pilihan ekzos yang ada di Malaysia, mengapa benarkan lambakan pilihan ekzos yang ada sekarang dibawa masuk ke dalam pasaran Malaysia di mana kerajaan mengambil duit import alat ganti ini melalui agensi Kastam Diraja Malaysia
  3. Mereka berharap adanya panduan dan info yang lebih jelas bagi menentukan tahap ekzos yang bagaimana tidak dibenarkan? Contohanya, Berapa decibel (dB) yang dibenarkan untuk digunakan di atas jalan raya?

Apa pandangan anda pula mengenai isu saman ekzos bising ini melibatkan penunggang motor / motosikal di Malaysia sekarang ini?

Sebarkan isu ini di Facebook dan Whatapps Group masing-masing supaya nasib penunggang motor di Malaysia terus terbela!

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!


3 artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.

Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia