Egumis ANM: Semak Wang Tidak Dituntut RM13K

Cara Guna Semakan Egumis ANM gov my Malaysia untuk check status tuntutan semakan wang tidak dituntut online bank negara Jabatan Akauntan Negara Malaysia dan Kementerian Kewangan Malaysia secara online, malangnya ramai yang tidak semak nama lagi wtd check online

semakan egumis anm gov my

Akhirnya seperti yang dijanjikan oleh Jabatan Akauntan Negara anm gaji bagi menyediakan semak wtd malaysia atau unclaimed money untuk semakan jabatan akauntan negara, sekarang ini ia sudah boleh mula digunakan oleh orang ramai.

Jikalau dahulu cara pelaksanaan cukup konvensional dan payah. Kena pergi ke kaunter di bangunan Jabatan Akauntan Negara ANM bagi mengetahui status terkini duit yang masih lagi boleh dipohon untuk pengeluaran.

Ada masa terpaksa beratur panjang tidak kira di kaunter janm Pejabat Jabatan Akauntan Negara di Melaka, Johor, sabah, Sarawak, Terengganu, Kelantan, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Kuala Lumpur, Selangor semuanya sama sahaja. Ini disebabkan yang datang ke sana setiap hari cukup ramai.

Ia sekaligus menyebabkan masa menunggu adalah cukup lama. Itu sebablah terbangunnya sistem secara online ini.

Sistem Egumis Online Anm

Berita baik, Jabatan Akauntan Negara Malaysia ANM (www.anm.gov.com.my) baru sahaja mengaktifkan pautan portal rasmi untuk anda membuat semakan wang tak dituntut online seperti yang kami kongsikan di bawah ini :

Sudah boleh login egumis dan untuk membuat semakan wtd melalui nombor pengenalan diri anda. Yang tiada akaun boleh lakukan pendaftaran pengguna sekarang dan log masuk untuk permohonan tuntutan wtd

semak wang tak dituntut online

semakan wtd melalui secara atas talian

Jangan lupa untuk:

  • kemaskini maklumat pengguna seperti anda
  • menukar kata laluan sementara kepada kata laluan yang lebih selamat dari masa ke semasa

Ada yang dapat sehingga beribu-ribu ringgit, ada yang pulang dengan tangan kosong. Bergantung. Itu semua tidak disedari sejak sekian lamanya.

Berapa Lama Pembayaran Wang Tidak Dituntut

Untuk pengetahuan anda, dari tempoh anda boleh membuat semakan wang tidak dituntut wtd secara online atau juga di pejabat Jabatan Akauntan Negara Malaysia ANM, ia hanya akan ambil masa 1 bulan sahaja.

Dan duit tersebut akan terus masuk ke akaun bank yang telah anda daftarkan dengan mereka.

Semakan Secara Manual

Selain daripada semakan online, anda juga boleh melakukan semakan dan membuat tuntutan secara manual.

  1. Anda bawa dokumen pengenalan ke kaunter Jabatan Akauntan Negara yang membuktikan diri anda seperti kad pengenalan anda
  2. Pegawai akan mula melakukan semakan untuk anda samada ada duit yang boleh anda tuntut
  3. Jika ada duit yang boleh dituntut, anda perlu isi dan lengkapkan borang ini
  4. Duit tak dituntut akan anda terima dalam tempoh 30 hari dari tarikh tuntutan
  5. Bayaran akan diberikan terus ke akaun bank berdasarkan penyata akaun bank yang telah anda berikan sebelum ini

Sekarang ini yang bagusnya ada pejabat wang tidak dituntut di seluruh Malaysia meliputi untuk carian wang tak dituntut termasuk di janm Melaka, Kuala Lumpur, sabah, Sarawak, Pahang, Pulau Pinang, Perlis, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Kelantan, Johor, Terengganu dan Selangor.

Contoh Duit Dari Semakan Wang Tidak Dituntut

Boleh semak gambar di bawah ini, bagaimana wanita muda ini yang bernama Puan Idah Busu yang berjaya menuntut balik duit miliknya yang sudah terperap di akaun-akaun lama. Ada yang bernilai RM30, RM20, RM150, RM1,000 selepas membuat permohonan tuntutan wang tidak dituntut di portal egumis semakan

Dapat Duit RM13,253

semakan wang tidak dituntut online

Yang tak disangka-sangka jumlah terkumpul yang diperolehi sekitar RM13 ribu. Banyak tu…

Ada duit daripada kad kredit, duit insurans, duit simpanan bank banyak lagi yang ramai yang tidak sedar selama ini.

Dapat Duit RM482.88

Dan….. baru-baru ini, saudara Zarul Hiqmi telah berkongsi dengan kamiĀ  berapa yang beliau berjaya dapat. Mula-mula ingatkan tiada langsung. Rupa-rupanya terdapat beberapa akaun yang beliau terlepas pandang ada maklumat wang tak dituntut terkumpul sebanyak RM482.88 yang menunggu masa untuk beliau datang sendiri datang tuntut. Anda dah semak?

semak wang tak dituntut

Duit Wang Tak Dituntut RM729.54

Alhamdulillah, baru-baru selepas PKP Cik Syazliyana berjaya membawa balik duit wang tak dituntut sebanyak RM729.54. Memang rezeki beliau.

Cubaannya untuk melakukan semakan egumis semasa tempoh PKP berlangsung membuah hasil rupanya, ada duit yang tersimpan lama tanpa beliau disedari. Duit yang beliau perolehi itu sangat membantu untuk beliau berbelanja sekarang ini.

jabatan akauntan negara malaysia janm

Dapat Duit RM334.57

Encik Fadzlan Shahibi tanpa menyedari ada juga duit yang telah tersimpan lama dari tahun 2014 melibatkan duit insurans Etiqa Family, Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit AKPK login, CIMB Bank dan juga Bank Rakyat.

proses tuntutan wtd

Sekali beliau membuat semakan wtd online, Jumlah yang kumpul adalah sebanyak RM334.57. TERBAIK!

Dapat Duit RM1,737.28

Banyak bukan dapat? Dengan sekali check sahaja dengan egumis wang tidak dituntut duit ini cukup untuk dibelanjakan setelah lama tersimpan lama sebelum ini.

tuntutan bayaran balik Wang Tak Dituntut

NOTA: Dan anda hanya boleh buat semakan wtd secara atas talian 2 kali sehari sahaja. Selepas itu kena tunggu esoknya, untuk semakan seterusnya.

Kelebihan Egumis Wang Tak Dituntut

1) Mengurangkan lambakan yang datang setiap hari yang datang ke kaunter jabatan akauntan negara semata-mata mahu membuat semakan samada ada ada yang boleh dituntut atau tidak

2) Sesuai dengan ledakan teknologi hari ini, sistem semakan online semamangnya patut dibangunkan bagi memudahkan rakyat malaysia yang semak di mana sahaja menggunakan komputer atau telefon pintar mereka. cara menyemak lebih mudah selepas ini.

3) Apabila memudahkan urusan rakyat Malaysia, ia mungkin dapat mengurangkan lagi lambakan Wang Tak Dituntut (WTD Malaysia) yang masih lagi tersimpan oleh agensi kerajaan iaitu Jabatan Akauntan Negara

Ramai pengguna egumis yang dah semak dan check egumis, anda pula bagaimana?