Egumis ANM: Semakan Wang Tidak Dituntut Online RM13K

Cara Guna Semakan Egumis ANM gov my Malaysia untuk check status tuntutan semakan wang tidak dituntut online bank negara Jabatan Akauntan Negara Malaysia secara online, malangnya ramai yang tidak semak nama lagi wtd check online

semakan egumis anm gov my

Akhirnya seperti yang dijanjikan oleh Jabatan Akauntan Negara anm gaji bagi menyediakan semakan online wtd malaysia untuk semakan jabatan akauntan negara, sekarang ini ia sudah boleh mula digunakan oleh orang ramai.

Jikalau dahulu cara pelaksanaan cukup konvensional dan payah. Kena pergi ke kaunter di bangunan Jabatan Akauntan Negara ANM bagi mengetahui status terkini duit yang masih lagi boleh dipohon untuk pengeluaran.

Ada masa terpaksa beratur panjang tidak kira di Pejabat Jabatan Akauntan Negara di Melaka, Johor, sabah, Sarawak, Terengganu, Kelantan, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Kuala Lumpur, Selangor semuanya sama sahaja. Ini disebabkan yang datang ke sana setiap hari cukup ramai.

Ia sekaligus menyebabkan masa menunggu adalah cukup lama. Itu sebablah terbangunnya sistem secara online ini.

  1. Semakan Online
  2. Semakan Secara Manual
  3. Contoh Dapat Duit RM13K
  4. Kelebihan Sistem Online

Semakan Egumis Anm Online

Berita baik, Jabatan Akauntan Negara Malaysia ANM (www.anm.gov.com.my) baru sahaja mengaktifkan pautan untuk anda melakukan semakan wang tak dituntut malaysia online seperti yang kami kongsikan di bawah ini :

Sudah boleh login dan semak sekarang. Yang tiada akaun boleh lakukan pendaftaran sekarang.

Ada yang dapat sehingga beribu-ribu ringgit, ada yang pulang dengan tangan kosong. Bergantung. Itu semua tidak disedari sejak sekian lamanya.

Semakan Secara Manual

Selain daripada semakan online, anda juga boleh melakukan semakan dan membuat tuntutan secara manual.

 1. Anda bawa dokumen pengenalan ke kaunter Jabatan Akauntan Negara yang membuktikan diri anda seperti kad pengenalan anda
 2. Pegawai akan mula melakukan semakan untuk anda samada ada duit yang boleh anda tuntut
 3. Jika ada duit yang boleh dituntut, anda perlu isi dan lengkapkan borang ini
 4. Duit tak dituntut akan anda terima dalam tempoh 30 hari dari tarikh tuntutan
 5. Bayaran akan diberikan terus ke akaun bank berdasarkan penyata akaun bank yang telah anda berikan sebelum ini

Sekarang ini yang bagusnya ada pejabat wang tidak dituntut di seluruh Malaysia meliputi janm Melaka, Kuala Lumpur, sabah, Sarawak, Pahang, Pulau Pinang, Perlis, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Kelantan, Johor, Terengganu dan Selangor.

Contoh Duit Dari Semakan Wang Tidak Dituntut

Boleh semak gambar di bawah ini, bagaimana wanita muda berjaya menuntut balik duit miliknya yang sudah terperap di akaun-akaun lama. Ada yang bernilai RM30, RM20, RM150, RM1,000.

semakan wang tidak dituntut online

Yang tak disangka-sangka jumlah terkumpul yang diperolehi sekitar RM13 ribu. Banyak tu…

Ada duit daripada kad kredit, duit insurans, duit simpanan bank banyak lagi yang ramai yang tidak sedar selama ini.

Dan….. baru-baru ini, kami sendiri telah semak berapa kami dapat. Mula-mula ingatkan tiada langsung. Rupa-rupanya terdapat beberapa akaun yang kami terlepas pandang ada jumlah terkumpul sebanyak RM482.88 yang menunggu masa untuk kami datang sendiri datang tuntut. Anda dah semak?

semak wang tak dituntut online

Dan anda hanya boleh buat semakan online 2 kali sehari sahaja. Selepas itu kena tunggu esoknya, untuk semakan seterusnya.

Kelebihan Sistem

1) Mengurangkan lambakan yang datang setiap hari yang datang ke kaunter jabatan akauntan negara semata-mata mahu membuat semakan samada ada ada yang boleh dituntut atau tidak

2) Sesuai dengan ledakan teknologi hari ini, sistem semakan online semamangnya patut dibangunkan bagi memudahkan rakyat malaysia yang semak di mana sahaja menggunakan komputer atau telefon pintar mereka. cara menyemak lebih mudah selepas ini.

3) Apabila memudahkan urusan rakyat Malaysia, ia mungkin dapat mengurangkan lagi lambakan Wang Tak Dituntut (WTD Malaysia) yang masih lagi tersimpan oleh agensi kerajaan iaitu Jabatan Akauntan Negara

Ramai yang dah semak dan check, anda pula bagaimana?

Baca Lagi 4 Info Berkaitan Di Bawah

Scroll to Top