egTukar 2019: Keputusan Pertukaran Guru Sesi Januari Jun

Keputusan egtukar 2019 Untuk Permohonan secara online, Tarikh Pertukaran guru Sesi Januari dan Jun

egtukar

Melihatkan kepada lambakan permintaan yang kalangan guru terutamanya yang sudah berkeluarga tetapi masing-masing tinggal berjauhan di mana menghantar permohonan.

Dengan harapan agar mereka diberikan penempatan yang dekat antara satu sama lain berdasarkan negeri ataupun mengikut daerah, Kementerian Pendidikan Malaysia KPM telah berbesar hati untuk melakukan rombakan terhadap sistem online ini.

Terbaru kalangan para guru dan cikgu boleh dapatkan pilihan pertukaran melalui aplikasi tukar guru KPM 2 kali setahun iaitu permohonan sesi Januari, permohonan sesi Jun. Tiada lagi sistem secara offline, semuanya perlu dilakukan secara online.

Di bawah ini Mypt3 kongsikan senarai skim gred dalam perkhidmatan pendidikan yang diberikan untuk hantar permohonan pertukaran guru

Antaranya ialah :

  1. GRED DG29
  2. DG32 (KUP TIME-BASED)
  3. DG34 (KUP TIME-BASED)
  4. DG38 (KUP TIME-BASED)
  5. DG41, DG42
  6. DG44 (KUP TIME-BASED)
  7. DG48 (KUP TIME-BASED)
  8. DG52 (KUP TIME-BASED)
  9. DG54 (KUP TIME-BASED)

Pautan Penting Sistem Keputusan Egtukar Guru 2019

PERKARAPAUTANNYA
Permohonan secara onlineepgo.moe.gov.my
Semakan keputusan egtukar GuruKLIK SINI

 

Samada anda anda mahu lakukan semakan keputusan eg tukar november atau keputusan eg tukar Januari (Jan)  atau keputusan eg tukar Jun boleh gunakan pautan pada jadual di atas. Tetap sama.

Butiran tarikh bila boleh semak boleh gunakan butiran pada jadual di bawah ini

PerkaraTarikh SemakanSesi Tukar
Tarikh keputusan bulan JanNovember 2018Januari 2019
Tarikh keputusan bulan JunJun 2019Jun 2019

egtukar guru

Diharapkan anda menggunakan sistem lampu isyarat yang canggih ini sebaiknya. Jangan minta pindah ke sesuatu negeri atau daerah jikalau tiada kosong. Ini kerana, permohonan anda akan ditolak mentah-mentah.

Satu lagi jikalau anda terlibat secara langsung untuk kalangan pelajar anda yang sedang menghadapi peperiksaan besar seperti UPSR, pt3 ataupun SPM, permohonan anda juga sama sekali tidak akan dilayan.

Nota Penting Permohonan Eg tukar 2019

permohonan egtukar

1. Untuk tujuan login, anda perlu gunakan maklumat kad pengenalan, kad laluan, ID pengguna yang anda telah daftar bagi mengetahui keputusan eg tukar guru

2. Jikalau permohonan anda lulus, anda sama sekali tidak boleh menukarkannya dengan tempat yang lain. Keputusan adalah muktamad. Permohonan Rayuan pertukaran guru sama sekali tidak akan diterima.

3. Jikalau anda tidak berjaya pada sesi JUN boleh cuba pada sesi Januari, begitulah juga sebaliknya.

keputusan egtukar

P/S : Untuk makluman anda jika gagal, tiada surat menyurat atau rayuan. Anda perlu hantar permohonan egtukar untuk mendapatkan sesi lain pula. Ada 2 sesi pertukaran setiap tahun. Pilih sahaja samada Januari, ataupun sesi Jun.

PP/S : Anda doakan moga-moga keputusan pertukaran lulus dan memihak kepada anda