Cara Buat Duit Dengan Tiktok: Berapa Bayaran Gaji & Pendapatan


Cara buat duit, dapat gaji di tiktok malaysia Tahun 2022 dapat bayaran gaji dan pendapatan lumayan secara online

cara buat duit tiktok malaysia

TikTok telah berada pada tangga ke-7, dalam kategori media sosial yang paling banyak digunakan seluruh dunia. Setakat Januari 2022, TikTok memiliki 689 juta pengguna yang aktif. Ramai juga pengguna internet Malaysia yang sudah mengetahui cara buat duit dan jana pendapatan dengan aplikasi TikTok.

Terdapat juga dalam kalangan rakyat Malaysia hari ini yang telah menjadikan tikTok sebagai kerjaya sepenuh masa (full time). Selain itu anda boleh buait duit dan kerja di freelance website malaysia

Mungkin ia adalah kerana semangat keusahawanan dalam diri rakyat Malaysia hari ini. Mungkin rakyat Malaysia mengetahui ada kalangan yang berjaya memiliki kereta mewah, rumah besar, jam tangan eksklusif dengan hanya buat duit dengan Tiktok semata.

Oleh itu, di halaman ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan bagaimana cara menjana wang dan pendapatan melalui aplikasi TikTok Malaysia. Berikut merupakan antara tips dan strategi terbaik untuk jana wang dan pendapatan dengan aplikasi TikTok apps.

Bolehkah Buat Duit Dengan Tiktok Malaysia

Ya! Anda boleh menjana wang melalui TikTok, https://www.tiktok.com

BACA SINI: Coworking Space Near Me: Ruang Pejabat Murah & Selesa

Semestinya untuk menjana pendapatan dan dapat gaji melalui TikTok Malaysia memerlukan elemen kreativiti dari anda.

Terdapat juga banyak cara untuk menjana wang melalui platform ini walaupun akaun anda tidak mempunyai jumlah pengikut yang ramai.

Sama seperti pencipta kandungan media sosial di platform lain seperti Facebook & Instagram, ramai pengguna TikTok malaysia yang telah mencapai kejayaan dengan berjaya buat duit dari rumah sahaja melalui aplikasi / apps ini.

BACA SINI: Macam Mana Nak Buat Link Whatsapp: Nama Sendiri / Nombor

Berapa Banyak Duit & Pendapatan Yang Boleh Dapat Dari Tiktok

Berdasar semakan statistik yang berjaya menjana wang dan pendapatan oleh bintang TikTok adalah sangat mengkagumkan. 

 • Kebanyakan pengguna TikTok yang mempunyai bayaran tertinggi adalah dalam kalangan orang muda.

Jadi, adakah ini bermaksud kerjaya anda akan tamat apabila menjangkau status senior  (25 tahun dan ke atas) dalam aplikasi ini?

 • Semestinya tidak. Hampir dalam semua kategori, terdapat ramai pengguna yang begitu pandai mencipta video pendek untuk mendapat pulangan wang yang besar walaupun umur mereka sudah menjangkau lebih 30 / 40 tahun.
 • Asalkan video pendek yang dikeluarkan kreatif dan menarik.

Siapa Yang Dapat Duit Bayaran Tiktok Termahal?

 1. Addison Rae Esterling, seorang ratu tari dilaporkan telah menjana $5 juta setiap tahun melalui aplikasi Tiktok. Hal ini telah menjadikan beliau sebagai pengguna TikTok yang berjaya menjana pendapatan dan menerima bayaran dari tiktok termahal dan yang paling banyak.
 2. Kemudian, Charli dan Dixie D’Amelio masing – masing telah menjana pulangan duit dan pendapatan dan wang sebanyak 4 juta dollar America dan 2.9 juta dollar Amerika dari Apps Tiktok. 
 3. @jiffpom merupakan seekor anjing jenis Pomeranian merupakan anjing yang telah menjana wang paling tinggi. Ia meraih purata $12,540 bagi setiap muat naik di aplikasi tersebut.
 4. Influencer kesihatan badan dari Tiktok yang menjana wang paling tinggi ialah Demi Bagby. Beliau telah menjana lebih $3 juta hasil daripada tidak kurang 50 iklan pada tahun 2020 sahaja. 
 5. Dalam dunia makanan pula, tukang masak selebriti, Gordon Ramsay telah dilaporkan berjaya menjana pendaatan $3.8 juta menerusi tajaan di Tiktok miliknya pada tahun lepas.

7 Cara Buat Duit & Jana Pendapatan di TikTok Malaysia

Strategi 1 : Kolabarasi Bersama Jenama Yang Anda Yakin

Cara buat duit dan gaji dengan muat naik dan upload di Tiktok Malaysia sangat mudah jika kena teknik yang betul.

Sebagai contoh, sebuah jenama membayar anda untuk memuat naik dan upload sebuah video TikTok Malaysia untuk anda review dan bercerita produk pelanggan.

Sebagai tukaran anda membuat review video Tiktok tersebut, anda mungkin boleh dapat bayaran duit dari penaja atau ditaja / sponsor pergi ke tempat-tempat tertentu.

Sebenarnya, banyak jenama lebih cenderung kearah teknik kolabrasi berbayar.

Realitinya hari ini, influencer pemasaran telah tumbuh dengan pesat di aplikasi Tiktok Malaysia terutamanya. 

Berikut merupakan antara tips untuk memulakan kandungan tajaan:

(i) Bina sebuah PRESS KIT melalui akaun anda

MEDIA KIT ialah seperti pengenalan untuk diri anda. Ia akan berkongsi semua perkara hebat mengenai diri anda (dan memberi sebab yang kukuh untuk para jenama berkolabrasi bersama anda yang merupakan influencer Tiktok Malaysia)

 • Pastikan mereka teruja untuk melihat apa afedah yang mereka bakal dapat jika berkolabarasi dengan anda
 • Lama sesawang seperti Templatelab menawarkan template presskit secara percuma. 

(ii) Bina beberapa jenis kandungan bukan tajaan.

 • Jenama-jenama mahu melihat potensi yang ada pada anda bagi meningkatkan jualan perniagaan mereka kelak.
 • Oleh itu, anda mestilah mencipta beberapa jenis kandungan bukan tajaan.
 • Contohnya, seperti menceritakan perihal kasut kesukaan anda akan membuatkan jenama – jenama stoking cenderung untuk berkolabrasi bersama anda.

(iii) Gunakan Fungsi Branded Content toggle

TikTok telah mencipta fungsi Branded Content toggle bagi memastikan para pengguna sentiasa jujur.

Maka, sekiranya anda membuat hantaran menggunakan kandungan tajaan, anda mestilah klik pada fungsi tersebut. Jika tidak, video anda akan dilupuskan oleh pihak TikTok. 

Strategi 2 : Kolabrasi Dengan Influencer Tiktok Malaysia

Ini adalah konsep yang berlawanan dengan strategi pertama. Jika anda merupakan sebuah perniagaan yang telah lama wujud dan mencari-cari ruang untuk mengembangkan jumlah capaian pengguna di Tiktok yang sangat tinggi, anda seharusnya menghubungi para influencer atau jenama syarikat di Tiktok Malaysia lain yang juga mempunyai kandungan selari dengan jenama anda.

 • Baru-baru ini, seorang ahli fesyen, Wisdom Kaye telah berkolabrasi dengan sebuah syarikat minyak wangi, Maison Margiela di aplikasi TikTok.
 • Manakala, seorang blogger makanan, Tiffy Chen, telah berkolabrasi bersama Robin Hood.

Cara Cari Influencer di apps Tiktok Malaysia

 • Anda boleh menggunakan fungsi TikTok Creator Marketplace untuk mencari influencer yang paling sesuai dengan anda.
 • Fungsi laman marketplace tersebut adalah untuk menghubungkan jenama-jenama dan para influencer yang lain.
 • Kesemua jenama-jenama boleh menyertai dalam laman tersebut, namun, buat masa sekarang ia hanya dapat diakses oleh para influencer melalui undangan sahaja. 
 • Anda juga boleh mencari dengan menggunakan tanda pagar (hashtag) yang selari dengan perniagaan anda (#doktorgigi, #kewangan) dan anda boleh melayari kandungan yang dipaparkan melalui tanda pagar tersebut.
 • Sebaliknya, anda juga boleh melayari aplikasi tersebut melalui kaedah tatalan (scroll).
 • Anda boleh menyukai video atau mengabaikan (klik “Tidak berminat”) pada video-video yang anda kurang berminat.
 • Aplikasi ini akan mengaturkan algoritma dengan memaparkan video yang anda sukai. 

Strategi 3: Gunakan TikTok Untuk Iklan Produk Anda

jual barang di Tiktok malaysia

Jika anda ada produk sendiri, Tiktok Malaysia salah satu cara terbaik untuk meningkatan pendapatan jualan anda.

Pastikan anda meletakkan pautan yang berkaitan perniagaan anda di ruangan bio.

 • Anda boleh mencipta barang (merchandise) tersendiri
 • Jenama alat solek seperti Fenty Beauty dan Cocokind juga amat hebat dalam menjual barangan khas berkaitan jenama mereka di aplikasi Tiktok. 

Strategi 4 : Mohon Dana Pencipta Kandungan (Content Creator) TikTok

Pada 22 Julai, TikTok telah mengumumkan program baharu iaitu Dana Pencipta Kandungan dengan memberikan $200M dollar Amerika Syarikat untuk menggalakkan mereka untuk menunjukkan suara dan kreativiti di Tiktok termasuk di Malaysia.

Sumber: https://newsroom.tiktok.com/en-us/introducing-the-200-million-tiktok-creator-fund

Strategi 5: Buat Duit & Pendapatan di Live Stream Tiktok

live stream tiktok malaysia

TikTok mempunyai sebuah fungsi menarik yang dipanggil coins (syiling).

Jika anda layak untuk mengadakan live stream, anda boleh mengumpul coins ini dari pengikut kesayangan anda. Kemudian, ganjaran coins tersebut dapat ditukar kepada wang. 

 • Contoh : Pengikut terbesar anda membeli coins yang bermula pada harga $1.39 untuk 100 coins. (dan $139.99 untuk 1000 coins).
 • Jika ada mengadakan live stream di Tiktok Malaysia, pengikut anda akan menghantar coins tersebut atau menggunakan coins itu untuk dihadiahkan kepada anda.
 • Anda boleh menukarkan coins atau hadiah terebut kepada berlian dan seterusnya menukarkan berlian tersebut kepada wang menggunakan PayPal. 

Menarik, bukan? Cara nak ambil duit tiktok Malaysia melaui akaun Paypal mudah sahaja, tonton video bagaimana untuk withdraw gaji tiktok anda di bawah ini

YouTube video

Di video ini juga ditunjukkan cara bagaimana cara check balance duit tiktok anda daripada masa ke semasa.

Strategi 6 : Servis Pengurusan

Antara cara yang anda boleh lakukan untuk menjana wang dapat meningkatan gaji anda melalui TikTok Malaysia termasuklah dengan menawarkan servis pengurusan untuk pencipta kandungan di aplikasi tersebut.

Beberapa pencipta kandungan di TikTok mempunyai jutaan pengikut. Kadangkala, perkara ini berlaku pada kadar yang sangat pantas. 

Justeru, anda boleh menawarkan servis untuk membantu mereka melakar strategi kandungan, strategi kreatif dan mengawal tawaran yang hadir kepada mereka. 

Jadi, sekiranya anda mempunyai latar belakang berkaitan produksi atau penceritaan, anda boleh mengaplikasikan skill tersebut terhadap servis pengurusan pencipta kandungan di TikTok. 

Strategi 6 : Servis Consultant Tiktok Malaysia

Antara cara yang anda boleh lakukan untuk menjana wang dan gaji melalui TikTok Malaysia termasuklah dengan menawarkan servis pengurusan untuk pencipta kandungan di aplikasi tersebut.

Beberapa pencipta kandungan di TikTok mempunyai jutaan pengikut. Kadangkala, perkara ini berlaku pada kadar yang sangat pantas. 

Justeru, anda boleh menawarkan servis untuk membantu mereka melakar strategi kandungan, strategi kreatif dan mengawal tawaran yang hadir kepada mereka. 

Jadi, sekiranya anda mempunyai latar belakang berkaitan produksi atau penceritaan, anda boleh mengaplikasikan skill tersebut terhadap servis pengurusan content creator di TikTok Malaysia. 

Strategi 7: Khidmat Nasihat

Akhir sekali, apabila anda berjaya menjadi seorang yang hebat di TikTok dan mungkin anda memahami bagaimana seseorang mampu membuat video dan mendapat jutaan tontonan dan membantu mereka mendapatkan 100,000 tontonan, anda seharusnya menawarkan servis khidmat nasihat. 

Hal ini adalah cara yang hebat untuk memantapkan lagi kepakaran anda di platform ini.

Anda dapat membantu mereka untuk menjadi pesona termasyhur di TikTok atau membantu mereka untuk menjadi pencipta kandungan. Anda boleh memacu straegi mereka agar video yang dibuat dapat ditonton oleh sekurang-kurangnya ratusan ribu tontonan. 

Semestinya, ada memerlukan latar belakang dan pengalaman yang mantap terlebih dahulu sebelum menawarkan khidmat ini. Namun begitu, apabila anda sudah mempunyai pengalaman dan latar belakang yang mencukupi, anda akan dibayar untuk pengalaman dan idea yang anda tawarkan. 

Sekiranya anda membantu mereka untuk mendapat sebarang perjanjian untuk khidmat pempengaruh, anda boleh berunding untuk mendapatkan peratusan atau pecahan daripada keuntungan perjanjian tersebut kerana anda adalah penasihat yang membantu mereka untuk viral di aplikasi tersebut. 

Strategi 8 : Kembang dan Jual akaun TikTok Malaysia

Kebanyakan bisnes inginkan kewujudan mereka dikenali di TikTok Malaysia, namun mereka tidak mempunyai masa dan sumber untuk mencipta dan mengembangkan akaun mereka.

Mengapa tidak menawarkan laluan pantas untuk perkembangan akaun di TikTok? Anda boleh melakukan perkara ini dengan mengembang dan menjual akaun TikTok Malaysia anda. 

 • Ada yang memilih untuk beli follower untuk Tiktok Malaysia
 • Tetapi ramai juga yang tercari-cari cara dan pilihan untuk beli akaun Tiktok Malaysia yang sudah ada follower yang ramai, mengapa tidak ada lihat ini sebagai peluang?

Pada masa ini, ramai orang membuat akaun sosial media dan kemudian menjual mereka untuk menjana wang.

 • Sebagai contoh, Ramy Halloun, 23 tahun, telah menjana wang sekitar $30,000 setiap tahun menggunakan strategi ini.
 • Setakat ini, belum ada lagi servis jual beli akaun Tiktok Malaysia yang ada ramai follower ditawarkan. Mungkin ada orang yang terawal lagi menawarkannya?

Tips Buat Bisnes Jual Beli Akaun Tiktok Malaysia

 1. Untuk berjaya menjual akaun TikTok, anda memerlukan kualiti yang lebih menarik. Anda juga perlu mempunyai focus khusus. 
 2. Tema atau “niche” akaun adalah lebih mudah untuk dijual kerana pembeli boleh menyambung mencipta content yang sama selepas membeli akaun tersebut untuk mengekalkan jumlah pengikut.
 3. Sebagai contoh, jika anda menjual akaun yang memaparkan video pendek berkenaan (unboxing), jenama yang membeli daripada anda boleh menyambung dengan mencipta kandungan unboxing pada masa hadapan.
 4. Akaun personal adalah lebih susah unuk dijual kerana pengikut lebih cenderung kearah pemilik akaun berbanding bentuk kandungan di akaun tersebut. 
 5. Apabila meneliti akaun-akaun TikTok, anda mestilah membina strategi kandungan yang kuat, berinteraksi dengan pengikut secara berkala dan memberi nasihat kepada pembeli berkenaan cara untuk mendapat interaksi pada akaun yang baru dibeli oleh mereka.

Gaji di Tiktok Malaysia vs Buat Duit Instagram

Mengapa kami katakan influencer TikTok mungkin lebih berkuasa berbanding influencer Instagram?

Cara kami melihat adalah, Instagram Stories adalah persis video di TikTok, namun ia akan melepasi tempoh selepas 24 jam.

 • Inilah kelebihan tiktok sebenarnya.
 • TikTok adalah lebih sama terhadap Youtube. Ini bermaksud, anda boleh menghantar video pada hari ini ini, tetapi berkemungkinan algoritma memilih video tersebut beberapa bulan kemudian dan terus memaparkan video tersebut ke dalam laman orang yang menyukainya.

Video Tiktok Malaysia yang anda upload tidak akan hilang. Ini bermakna ia berpotensi untuk viral kerana ia boleh mendorong trafik yang tinggi dan jumlah tontonan video yang ramai selepas beberapa bulan kemudian. 

Algoritma akan menolak ia kepada para penonton yang lebih cenderung ke arah kandungan tersebut. Apabila ini terjadi, bersedialah untuk menerima jutaan tontonan meskipun dengan jumlah pengikut yang sedikit.

Cara Ambil Bayaran Gaji & Pendapatan di Tiktok Malaysia

1) Menjadi asli

Ini berkaitan moral di media sosial. Sebenarnya, keaslian adalah sangat penting dalam dunia kini.

Para pengguna internet menginginkan kandungan yang asli dan origonal.

Ia adalah cara yang paling tepat untuk meningkatkan jumlah follower di Tiktok Malaysia anda dengan harapan anda akan menjana wang dan pendapatan di kemudian hari.

2) Jujur

Hal ini selari dengan keaslian. Peraturan ini berkaitan dengan kandungan tajaan apabila anda mendapat barangan percuma. 

Branded Content Toggle di TikTok menambahkan deklarasi untuk anda (#Ad).

Jadi, pastikan anda menggunakannya apabila diperlukan. 

3) Perhatikan Content Creator Tiktok Lain untuk mendapatkan panduan.

Jika anda tidak tahu dimana untuk mulakan, mula dengan scrolling.

Kemungkinan besar, beberapa content creator kesukaan anda sedang menjana wang dari TikTok Malaysia.

Perhatikan apa yang mereka lakukan – perjanjian jenama, pempromosian T-shirt, dan cuba untuk aplikasikan strategi tersebut.

4) Jangan buang kandungan anda yang biasa

Jika setiap satu daripada video TikTok anda adalah ditaja atau berkaitan mempromosikan sesuatu, pengikut anda akan hilang minat terhadap akaun anda. 

Jurusolek, Bretman Rock, memuatnaik tajaan bersama Yves Sains Laurent, tetapi turut memuat naik video lucu, makanan Filipino kesukaan beliau dan semestinya kandungan seperti solekan, fesyen yang membuatkan dia mempunyai pengikut yang ramai.

Tambahan pula, jenama besar seperti Ben & Jerry turut memuat naik TikTok untuk memperkenalkan kostum Halloween milik anjing pejabat mereka. Ingat, jangan terlalu focus terhadap penjanaan gaji dan wang.

Cara Kira Gaji & Pendapatan Ttiktok Malaysia Secara Online

 • Ramai yang bertanya berapa gaji tiktok dengan ada 1000 followers malaysia?
 • Ada juga yang bertanya berapa bayaran tiktok per views?
 • Dan kemudian ada yang nak tahu cara kira pendapatan tiktok di Malaysia?

Semua soalan tersebut terjawab dengan menggunakan sistem kalkulator pendapatan tiktok Malaysia seperti yang dikongsikan di bawah ini.

Anda boleh dapatkan anggarannya jumlah gaji dan pendapatan di Tiktok berdasar jumlah komen, share video, jumlah purata tontonan video dan juga jumlah follower yang anda ada.

Berdasar contoh akaun tiktok malaysia dari PAPAPIPI ini, semakan kami di laman web https://influencermarketinghub.com/tiktok-money-calculator/ mendapati PapaPipi mampu jana gaji dan pendapatan dari Tiktok Malaysia milik mereka sekitar antara USD900 hingga USD1500 untuk setiap video mereka. Lumayan!

kalkulator gaji pendapatan tiktok

Semoga perkongsian cara buat duit, dapat gaji dan jana pendapatan melalui akaun tiktok Malaysia anda bermanfaat dan anda dapat ambil sedikit sebanyak info yang boleh diaplikasi kelak.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

2 artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia