Pengumuman Dividen Tabung Haji 2020 Tarikh Keluar (Bonus & Hibah)

Pengumuman Dividen Tabung Haji 2020 Tarikh Keluar Hari ini beserta hibah dan bonus tabung haji bagi tahun kewangan 2019

dividen untuk tabung haji 2019

Sekarang ini dianggarkan sejumlah 600,000 yang menyimpan duit simpanan masing-masing dengan TH.

Mereka-mereka ini mahukan dengan simpanan mereka membolehkan mereka mendapat tawaran panggilan menunaikan haji di tanah suci Mekah.

Dalam pada masa yang sama dapat pulangan di atas simpanan pelaburan yang telah dilakukan selama ini pada setiap tahun kepada pendeposit. Samada tinggi atau tidak ia bergantung kepada tahap dan prestasi kewangan di TH pada tempoh tahun semasa.

Jika anda merupakan pemegang unit saham bank rakyat, boleh semak pulangan dividen bank rakyat sekarang

Sejarah Dividen Tabung Haji

Berikut dikongsikan sejarah dividen dari tahun 2010 hingga 2020 seperti mana pengumuman melalui portal rasmi Lembaga Tabung Haji TH ini yang mengumumkan agihan baru baru ini berdasarkan sumber TH sendiri, https://www.tabunghaji.gov.my/ms/simpanan/maklumat-am/agihan-keuntungan-th

TAHUNPULANGANBONUS TABUNG HAJI
2020Akan dikemaskinikanakan dikemaskinikan
20193.05 peratusakan dikemaskinikan
20181.25 peratusTiada
20174.5 peratus1.75 peratus
20164.25 peratus1.5 peratus
20155.0 peratus3.0 peratus
20146.25 peratus2.0 peratus
20136.0 peratus0.2 peratus
20126.5 peratus1.5 peratus
20116.0 peratusTiada
20105.5 peratusTiada

Cara Kira Kadar Hibah Tabung Haji 2020

bonus tabung haji 2020

  1. Berapa purata baki tabungan anda setiap bulan anda, angka itulah yang akan dijadikan sandaran dengan dikirakan bersama kadar dividen.
  2. Jikalau anda punya kadar baki setiap bulan rendah, rendahlah pulangan anda pada tahun ini. Duit asyik keluar sahaja. Itu yang akan 
  3. Contoh cara kira dividen di tabung haji TH boleh semak melalui gambar di bawah ini :
  • Dalam pada masa yang sama klik panduan di sini juga, bagaimana cara login myasnb guna asb online banking

Pengumuman Dividen & Bonus Untuk Tabung Haji

  1. Untuk pengetahuan anda, bonus hanya diberikan kepada kalangan yang menyimpan duit masing-masing tetapi belum menunaikan ibadah haji lagi.
  2. Tahukah anda setiap simpanan anda di TH, anda tidak perlu bayar zakat. Ini kerana simpanan anda dengan TH sudah pun dibayar zakat.
  3. Untuk cara pengiraan hibah adalah berdasarkan kadar maksimum yang ditetapkan iaitu RM9980. Bermakna di cara kira sini jikalau anda dapat bonus tabung haji 2 peratus contohnya.

Bermakna dengan kadar 2 peratus tersebut, anda akan dapat bayaran bonus maksimum berjumlah RM199.60. Walaupun simpanan anda lebih RM100,000, anda akan tetap bonus, maksimumnya RM199.60 sahaja. Jelas?

Buat anda yang masih belum ada lagi akaun tabung haji, boleh ikut langkah demi langkah seperti yang Mypt3 kongsikan di bawah ini :

Cara Buka Akaun Tabung Haji

hibah tabung haji 2020

Buat pengetahuan anda, anda hanya boleh daftar dan register untuk buka akaun di mana-mana cawangan TH itu sendiri, sebenarnya ada banyak lagi pilihan yang disediakan untuk anda.

Anda sebenarnya boleh buka akaun di bank rakyat, boleh buka akaun di Bank Islam. Walaubagaimanapun, di Maybank dan CIMB tidak boleh.

Untuk simpanan, pengeluaran boleh dibuat di Pejabat Pos, CIMB, Maybank, Bank Islam, ataupun Bank Rakyat

i) Cara buka akaun tabung haji dewasa

Anda yang berumur 18 tahun ke atas hanya perlu bawa kad pengenalan anda sahaja

ii) Cara buka akaun tabung haji kanak kanak

  • Bawa sijil kelahiran atau MYKID atau MYKAD anak anda yang umur masih bawah 18 tahun lagi
  • Dan semestinya akaun TH ini hanya tertakluk kepada rakyat Malaysia yang beragama Islam. Itu sahaja.

Login TH Online Banking

PERKARABUTIRANNYA
Akses Tabung Haji Onlinehttps://mypt3.com/tabung-haji-online-thijari

Senarai Soalan Lazim

1) Apa yang akan berlaku jikalau saya punya akaun yang tidak aktif

Akaun anda tidak aktif bermakna di sini anda tidak pernah buat apa-apa urusan atau transaksi selama 7 tahun lamanya.

Jangan panik. Walaupun akaun sudah tidak aktif, anda boleh mengaktifkan semula dengan syarat ada buat pengeluaran ataupun simpanan Tabung Haji di mana-mana sahaj di cawangan TH ataupun di Bank Rakyat, Bank Islam, Maybank ataupun di Bank Rakyat

2. Adakah Duit Daftar Haji Boleh Dikeluarkan

Boleh tiada masalah. Tetapi biasanya kakitangan yang bertugas akan nasihatkan anda tinggalkan dalam RM20 untuk memastikan akaun anda kekal aktif dan selebihnya anda boleh keluarkan.

Tetapi kesan daripada itu, giliran untuk pergi haji ditarik balik dan anda perlu mendaftar semula dengan masukkan RM1300 untuk mendapatkan giliran semula.

3. Boleh Saya Daftar Haji Online dengan menggunakan sistem Tabung Haji Online

Buat masa ini, semua urusan pendaftaran haji di cawangan TH seluruh Malaysia. Tiada sistem daftar online disediakan buat masa ini.

P/S : Mypt3 jangkakan kadar hibah pada tahun hadapan akan terus meningkat, selepas kewangan Th telah berjaya distruktur aspek pengurusan kewangannya. Ini satu berita baik buat anda.

PP/S : Jangan lupa kemaskini akaun anda. Yang paling pentingnya adalah segala yang ada dapat baik dividen ataupun hibah semua telah dibuat bayaran zakat. Jadi tidak perlu risau. Alhamdulillah

PPP/S : Jikalau anda mahu tahu pulangan mana yang terbaik antara simpanan tabung Haji vs asb mana satu yang lebih baik boleh semak pautan yang dikongsikan di bawah ini.