Cara Daftar Haji 2020

Semakan Cara Daftar Haji Guna KWSP (Jimat Duit pendaftaran Deposit RM1300)

semakan daftar haji guna kwsp

Berdasarkan semakan kami, semakin ramai yang sudah melakukan pendaftaran untuk mengerjakan haji. Ini sekaligus jumlah yang menunggu semakin lama.

Tetapi untuk mendaftar, anda perlu deposit tunai yang agak tinggi yang akan terbeku dalam akaun tabung haji untuk dimasukkan dalam senarai menunggu sehingga nama anda dipanggil untuk penggilan haji. Persoalannya daftar berapa kena? Dengan serendah RM1300, anda sudah boleh register.

Walaubagaimanapun, bukan semuanya boleh sediakan RM1300 secara tunai untuk register dan tidak boleh untuk keluarkan duit tabung haji balik dan guna untuk sekian lama sehingga nama anda dipanggil utnuk mengerjakan haji.

Oleh itu, ada cara yang lebih mudah di mana tidak perlu keluar duit simpanan tunai sebanyak RM1300 pun boleh melakukan semakan pendaftaran haji aka tanpa deposit. Jika berminat untuk mengetahuinya, boleh teruskan membaca.

Senarai Kandungan Penting:

Semakan Daftar Haji Guna KWSP

Ya…mungkin ada yang tidak tahu, mungkin juga ada yang pernah dengar tetapi tidak jelas bagaimana caranya dengan menggunakan epf. Boleh teruskan membaca langkah-langkahnya di bawah ini :

1) Apa yang perlu anda lakukan untuk tujuan pendaftaran adalah dengan terus pergi ke mena-mana cawangan tabung haji yang berdekatan. Ataupun anda boleh juga ke cawangan Bank Islam atau Bank Rakyat

2) Dengan bawa kad pengenalan dan penyata kwsp sahaja sudah cukup untuk meneruskan proses pendaftaran di kaunter. Kakitangan yang bertugas akan membantu melancarkan proses pendaftaran untuk anda.

Untuk mendapatkan penyata kwsp sekarang mudah sahaja, ia boleh dimuatkan dan download terus di portal i akaun kwsp online atau di kiosk atau terus di kaunter kwsp.

Bagi kami cara ini lebih praktikal tanpa menganggu simpanan tunai anda yang boleh digunakan dikala kecemasan.

Daripada duit caruman kwsp itu berlonggok di kwsp, adalah lebih baik serampang dua mata. Anda terus dapat pulangan dividen setiap tahun, duit caruman anda tidak terjejas dalam pada masa yang sama anda dapat register untuk mengerjakan ibadah haji

semakan pendaftaran haji guna kwsp
SUMBER: https://www.kwsp.gov.my/ms/member/withdrawals/partial/hajj

P/S : Untuk makluman tiada had umur untuk daftar. Daripada baby yang baru lahir sehinggalah ke peringkat warga emas. Semuanya boleh daftar dan nantikan giliran anda. Tetapi jikalau daftar haji kwsp pastikan anda merupakan pemegang akaun kwsp adan umur tidak boleh lebih 55 tahun

PP/S : Jikalau apabila anda daftar tetapi dapat terteranya dapat giliran menunaikan haji agak lama lagi, jangan risau. Ini kerana berdasarkan dapatan yang kami terima. Biasanya manaa-mana yang register akan dapat gilirannya 10 atau 15 tahun sahaja lagi. Tidaklah sampai 30 atau 40 tahun lagi.

Ini kerana mengambil kiraa persoalannya kematian calon yaang menunggu atau yang menolak atas faktor kesihatan dan sebagainya.

PP/S : Satu lagi ingin diingatkan di sini, anda tidak boleh sama sekali daftar haji anak guna kwsp. Tidak boleh untuk anak anda, tidak boleh guna juga untuk isteri. Hanya untuk pemegang akaun kwsp yang sah. Tidak boleh wakilkan.