Daftar Haji KWSP 2021: Cara Semakan Giliran Pendaftaran


Semakan Cara Daftar Haji Guna KWSP dan semak giliran pendaftaran anda dan anak anda (Jimat Duit pendaftaran Deposit RM1300)

semakan cara daftar haji kwsp

Berdasarkan semakan kami, semakin ramai yang sudah melakukan pendaftaran untuk mengerjakan haji. Ini sekaligus jumlah yang menunggu semakin lama.

Tetapi untuk mendaftar, anda perlu deposit tunai yang agak tinggi yang akan terbeku dalam akaun tabung haji untuk dimasukkan dalam senarai menunggu sehingga nama anda dipanggil untuk penggilan haji. Persoalannya daftar berapa kena? Dengan serendah RM1300, anda sudah boleh register.

Walaubagaimanapun, bukan semuanya boleh sediakan RM1300 secara tunai untuk register dan tidak boleh untuk keluarkan duit tabung haji balik dan guna untuk sekian lama sehingga nama anda dipanggil utnuk mengerjakan haji.

Oleh itu, ada cara yang lebih mudah di mana tidak perlu keluar duit simpanan tunai sebanyak RM1300 pun boleh melakukan semakan pendaftaran haji aka tanpa deposit. Jika berminat untuk mengetahuinya, boleh teruskan membaca.

Semakan Daftar Haji KWSP

Ya…mungkin ada yang tidak tahu, mungkin juga ada yang pernah dengar tetapi tidak jelas bagaimana caranya dengan menggunakan epf. Boleh teruskan membaca langkah-langkahnya di bawah ini :

1) Apa yang perlu anda lakukan untuk tujuan pendaftaran adalah dengan terus pergi ke mena-mana cawangan tabung haji yang berdekatan. Ataupun anda boleh juga ke cawangan Bank Islam atau Bank Rakyat

2) Dengan bawa kad pengenalan dan penyata kwsp sahaja sudah cukup untuk meneruskan proses pendaftaran di kaunter. Kakitangan yang bertugas akan membantu melancarkan proses pendaftaran untuk anda.

Untuk mendapatkan penyata kwsp sekarang mudah sahaja, ia boleh dimuatkan dan download terus di portal i akaun kwsp online atau di kiosk atau terus di kaunter kwsp.

Bagi kami cara ini lebih praktikal tanpa menganggu simpanan tunai anda yang boleh digunakan dikala kecemasan.

Daripada duit caruman kwsp itu berlonggok di kwsp, adalah lebih baik serampang dua mata. Anda terus dapat pulangan dividen setiap tahun, duit caruman anda tidak terjejas dalam pada masa yang sama anda dapat register untuk mengerjakan ibadah haji

semakan giliran pendaftaran haji
SUMBER: https://www.kwsp.gov.my

Sejarah Subsidi Tabung Haji 2021

Tahukah anda jumlah subsidi Tabung Haji yang ditanggung oleh kerajaan Malaysia untuk membayar sebahagian kos haji sahaja.

Tahun Jumlah Sebenar Kos Haji Jumlah Subsidi haji Bayaran Haji
2020 TIADA  TIADA  TIADA
2019 RM 22,900 RM 12,920 RM9,980

Harga tiket penerbangan pergi dan balik ke Tanah Suci, penginapan hotel di Madinah dan tempat tinggal hotel di Mekah, hidangan makanan sepanjang anda mengerjakan ibadah haji, caj dan yuran adalah antara yang terpaksa dibayar kerajaan Malaysia kepada kerajaan Arab Saudi.

subsidi haji

BACA SINI: Cara booking tiket flight murah air asia semasa promo

Belum campur kos-kos tambahan yang lain lagi

Oleh itu, jikalau diikutkan kos haji untuk setiap rakyat lebih tinggi daripada RM22,900.

Mana tidaknya, kursus haji, kos perubatan (ubat-ubat dan rawatan daripada doktor) sepanjang tempoh haji, buku rujukan, kaunseling, kakitangan bertugas TH, urusan kewangan. Semuanya melibatkan kos.

Yang bagusnya ini semua tidak perlu anda bayar. Malah tidak dimasukkan dalam kos haji yang sebenar.

Penjelasan Isu Subsidi

  • Untuk makluman, subsidi haji hanya diberikan kepada Bakal Haji yang Terpilih bagi tahun semasa di mana tahun peruntukan adalah tahun ini 1440H/2019M dan yang menunaikan haji buat kali pertama secara Muassasah.
  • Bagi pengiring atau yang merayu dan berjaya, ini bermakna mereka pergi menunaikan haji lebih awal dari tahun peruntukan dan tidak layak mendapat subsidi haji. Terima Kasih – THCC

SUMBER: https://www.tabunghaji.gov.my

P/S : Bagi pendapat Mypt3 sendiri, sepatutnya pengumuman berkenaan TIADA SUBSIDI HAJI bagi Rayuan Mahram, Rayuan lain-lain bagi yang Pertama kali Menunaikan Haji dimaklumkan sebelum Surat Tawaran Haji keluar.

Semoga pihak TH pertimbangkan untuk tahun ini, rayuan masih diberi harga subsidi juga bagi yang PERTAMA kali menunaikan Haji. Insyaallah

PP/S : Untuk makluman tiada had umur untuk daftar. Daripada baby yang baru lahir sehinggalah ke peringkat warga emas. Semuanya boleh daftar dan nantikan giliran anda. Tetapi jikalau daftar haji kwsp pastikan anda merupakan pemegang akaun kwsp adan umur tidak boleh lebih 55 tahun

PP/S : Jikalau apabila anda daftar tetapi dapat terteranya dapat giliran menunaikan haji agak lama lagi, jangan risau. Ini kerana berdasarkan dapatan yang kami terima. Biasanya manaa-mana yang register akan dapat gilirannya 10 atau 15 tahun sahaja lagi. Tidaklah sampai 30 atau 40 tahun lagi.

Ini kerana mengambil kiraa persoalannya kematian calon yaang menunggu atau yang menolak atas faktor kesihatan dan sebagainya.

PPP/S : Satu lagi ingin diingatkan di sini, anda tidak boleh sama sekali daftar haji anak guna kwsp. Tidak boleh untuk anak anda, tidak boleh guna juga untuk isteri. Hanya untuk pemegang akaun kwsp yang sah. Tidak boleh wakilkan.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!


3 artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.

Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia