Daftar Haji 2022: Semakan Pendaftaran & Pakej Harga Tambang


Semakan Cara Daftar Haji Guna KWSP dan online dan semak giliran pendaftaran anda dan anak anda tarikh pergi (Jimat kos harga Deposit RM1300) serta kos harga tambang mengerjakan hajj tahun 2022

semakan daftar haji 2022

Berdasarkan semakan kami, semakin ramai yang sudah melakukan pendaftaran untuk mengerjakan haji. Ini sekaligus jumlah yang menunggu semakin lama.

Tetapi untuk daftar, anda perlu deposit tunai yang agak tinggi yang akan terbeku dalam akaun tabung haji untuk dimasukkan dalam senarai menunggu sehingga nama anda dipanggil untuk penggilan haji. Persoalannya daftar berapa kena? Dengan serendah RM1300, anda sudah boleh register.

Walaubagaimanapun, bukan semuanya boleh sediakan RM1300 secara tunai untuk register dan tidak boleh untuk keluarkan duit tabung haji balik dan guna untuk sekian lama sehingga nama anda dipanggil utnuk mengerjakan haji.

Oleh itu, ada cara yang lebih mudah di mana tidak perlu keluar duit simpanan tunai sebanyak RM1300 untuk daftar, masih boleh melakukan semakan pendaftaran haji aka tanpa deposit. Jika berminat untuk mengetahuinya, boleh teruskan membaca.

Semakan Daftar Haji KWSP / Online 2022

Ya…mungkin ada yang tidak tahu, mungkin juga ada yang pernah dengar tetapi tidak jelas bagaimana cara daftar haji melalui epf / kwsp. Boleh teruskan membaca langkah-langkahnya di bawah ini:

1) Apa yang perlu anda lakukan untuk tujuan semakan pendaftaran adalah dengan terus pergi ke mena-mana cawangan tabung haji yang berdekatan untuk buka akaun tabung haji guna kwsp. Ataupun anda boleh juga ke cawangan Bank Islam atau Bank Rakyat

2) Dengan bawa kad pengenalan dan semakan penyata kwsp sahaja sudah cukup untuk meneruskan proses pendaftaran haji di kaunter. Kakitangan yang bertugas akan membantu melancarkan proses pendaftaran untuk anda.

Untuk mendapatkan penyata kwsp sekarang mudah sahaja, ia boleh dimuatkan dan download terus di portal i akaun kwsp online atau di kiosk atau terus di kaunter kwsp.

Bagi kami cara ini lebih praktikal tanpa menganggu simpanan tunai anda yang boleh digunakan dikala kecemasan.

Daripada duit caruman kwsp itu berlonggok di kwsp, adalah lebih baik serampang dua mata.

Anda terus dapat pulangan dividen setiap tahun, duit caruman anda tidak terjejas dalam pada masa yang sama anda dapat register dan daftar untuk mengerjakan ibadah haji

Selain itu, ada juga cara mendaftar haji secara online juga cukup mudah dengan portal rasmi thijari

semakan giliran pendaftaran haji
SUMBER: https://www.kwsp.gov.my

Syarat Daftar Haji

  1. Anda merupakan terdiri dari umat Islam
  2. Bukan merupakan seorang hamba dan sudah bebas dan merdeka
  3. Mampu dari segi kewangan dan kesihatan
  4. Mukallaf

Berapa Tambang Haji 2022

Tahukah anda jumlah subsidi Tabung Haji yang ditanggung oleh kerajaan Malaysia untuk membayar sebahagian kos harga pakej haji 2022 bagi menunaikan dan mengerjakan haji sahaja.

Tahun Jumlah Sebenar Kos Haji Jumlah Subsidi haji Berapa Bayaran Kos Harga Daftar Pergi Haji
2020 TIADA  TIADA  TIADA
2019 RM 22,900 RM 12,920 RM9,980

Harga tiket penerbangan pergi dan balik ke Tanah Suci, penginapan hotel di Madinah dan tempat tinggal hotel di Mekah, hidangan makanan sepanjang anda mengerjakan ibadah haji, caj dan yuran adalah antara yang terpaksa dibayar kerajaan Malaysia kepada kerajaan Arab Saudi.

kos tambang haji 2022 BACA SINI: Cara booking tiket flight murah air asia semasa promo Belum campur kos-kos tambahan yang lain lagi

Oleh itu, jikalau diikutkan kos haji untuk setiap rakyat lebih tinggi daripada RM22,900.

Mana tidaknya, kursus haji, kos perubatan (ubat-ubat dan rawatan daripada doktor) sepanjang tempoh haji, buku rujukan, kaunseling, kakitangan bertugas TH, urusan kewangan. Semuanya melibatkan kos.

Yang bagusnya ini semua tidak perlu anda bayar. Malah tidak dimasukkan dalam kos haji yang sebenar.

Penjelasan Isu Subsidi

  • Untuk makluman, bayaran subsidi haji hanya diberikan kepada Bakal Haji yang Terpilih bagi tahun semasa di mana tahun peruntukan adalah tahun ini 1440H/2019M dan yang buat pendaftaran dan menunaikan haji buat kali pertama secara Muassasah.
  • Bagi pengiring atau yang merayu dan berjaya, ini bermakna mereka pergi menunaikan haji lebih awal dari tahun peruntukan dan tidak layak mendapat bayaran subsidi haji. Terima Kasih – THCC

SUMBER: https://www.tabunghaji.gov.my

P/S : Bagi pendapat Mypt3 sendiri, sepatutnya pengumuman berkenaan TIADA SUBSIDI HAJI bagi Rayuan Mahram, Rayuan lain-lain bagi yang Pertama kali Menunaikan Haji dimaklumkan sebelum Surat Tawaran Haji keluar.

Semoga pihak TH pertimbangkan untuk tahun ini, rayuan masih diberi harga subsidi juga bagi yang PERTAMA kali menunaikan Haji. Insyaallah.

Yang tidak dapat tempat, boleh gunakan pakej haji 2022 swasta yang pastinya lebih mahal.

Cara Semakan Giliran Haji

PERKARALINK PAUTAN
Semakan Giliran Tunai Haji secara onlinehttps://www.thijari.com.my

Rayuan Haji 2022 Online

PERKARALINK PAUTAN
Semakan Rayuan Haji 2022 Onlinehttps://www.tabunghaji.gov.my

Cara Daftar Haji Anak

PP/S : Untuk makluman tiada had umur untuk daftar untuk ibadah haji. Daripada baby yang baru lahir sehinggalah ke peringkat warga emas. Semuanya boleh daftar dan nantikan giliran anda. Tetapi jikalau daftar haji kwsp pastikan anda merupakan pemegang akaun kwsp adan umur tidak boleh lebih 55 tahun

YouTube video

PP/S : Jikalau apabila anda daftar tetapi dapat terteranya dapat giliran menunaikan haji agak lama lagi, jangan risau. Ini kerana berdasarkan dapatan yang kami terima. Biasanya mana-mana yang register dan buat semakan pendaftaran haji akan dapat gilirannya 10 atau 15 tahun sahaja lagi. Tidaklah sampai 30 atau 40 tahun lagi. Ini kerana mengambil kiraa persoalannya kematian calon yaang menunggu atau yang menolak atas faktor kesihatan dan sebagainya.

PPP/S : Satu lagi ingin diingatkan di sini, anda tidak boleh sama sekali daftar haji anak guna kwsp. Tidak boleh untuk anak anda, tidak boleh guna juga untuk isteri. Hanya untuk pemegang akaun kwsp yang sah. Tidak boleh wakilkan.

Semoga perkongsian info dari cara daftar dan harga pergi haji dengan kwsp, pendaftaran secara online, register untuk anak anda membantu perjalanan anda melakukan rukun islam yang ke lima ini bersama orang yang tersayang

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia