Cuti Bersalin Swasta: Anda Dapat 90 Hari [WAJIB IKUT]

Cuti Bersalin Swasta : Pekerja Wanita Dapat 90 Hari [WAJIB IKUT]

cuti bersalin swasta

Selepas kerajaan Malaysia berikan hak kepada golongan wanita bekerja sebagai penjawat awam di Malaysia, akhirnya sekarang ini tiba giliran untuk anda yang bekerja di sektor swasta.

Jikalau anda semak pengumuman belanjawan 2020 Malaysia, kepada mana-mana kakitangan swasta turut terima bantuan wanita akan mendapat cuti bersalin swasta 90 hari yang akan berkuatkuasa 2021.

Selain pengumuman bantuan ibu bersalin, ini satu berita yang menggembirakan untuk kalangan ibu-ibu di sektor swasta,

Walaubagaimanapun berdasarkan dapatan kami, ramai juga majikan di Malaysia menolak pelaksanaan ini yang memberikan banyak implikasi dan keburukannya.

8 Fakta Cuti Bersalin Swasta

1) Jika majikan anda berdegil tidak berikan hak anda untuk dapatkan cuti selama 90 hari, mereka boleh diambil tindakan

2) Apa yang diumumkan ini sebenarnya adalah mengikut kepada standard antarabangsa. Jikalau dibandingkan dengan negara-negara Eropah, cuti yang diberikan lagi lama berbanding di Malaysia. Contohnya?

Contoh Rusia. Jikalau kita di Malaysia baru 90 hari itupun ada cakap-cakap yang tidak bersetuju, di Rusia cuti sehingga 3 tahun, selepas itu golongan ibu dan wanita boleh bekerja seperti biasa.

3) Dasar ini akan dilaksanakan bermula pada Januari 2021

4) Bersama-sama dengan perubahan ini, Akta Kerja 1955 akan dirombak semula (SUMBER: http://jtksm.mohr.gov.my/en/carian-popular/88-orang-awam/685-aduan-buruh)

5) Tidajk kisah berapa sebenarnya gaji anda, semua layak menikmati keistimewaan ini

6) Semasa anda bersetuju, anda tidak perlu risau dengan risiko diberhentikan kerja. Ini kerana sepanjang cuti anda itu adalah mengikut undang-undang di bawah akta kerja.

7) Cuti ini tertakluk kepada maksimumn 5 orang anak sahaja

8) Anda layak menikmati cuti pada ketika usia kandungan anda sudah pun mencecah 22 minggu dan ke atas

3 Kebaikan Pelaksanaan

1) Dapat meningkatan tahap kesuburan di Malaysia yang dilihat semakin menurun tahun ke tahun-tahun

2) Golongan ibu dapat menumpukan lebih perhatian dan masa yang secukupnya semasa peringkat awal anak kecil ini. 3 bulan pertama inilah tempoh yang sangat penting untuk bayi kecil.

Bayi pun dan susu badan yang secukupnya

3) Ibu dapat kembali bertugas dalam keadaan diri semakin baik untuk menghasilkan produktiviti yang lebih bagus selepas menikmati cuti yang secukupnya bersama anak yang tersayang

Bagi kami semua perlu lihat dasar ini aadalah satu pelaburan jangka masa panjang. Tidak kepada bebanan semata kepada syarikat di Malaysia.

P/S : Pastinya kita akan melihat lonjakan tahap kesuburan di Malaysia bermula pada tahun 2021. Sama-sama kita nantikan

PP/S : Boleh kita lihat sama-sama video di atas ini apa pandangan seorang wanita dan juga usahawan bernama Christy Ng yang telah memberikan komen dan pendapat mengenai dasar cuti bersalin swasta ini