Contoh Surat Tunjuk Sebab Tidak Hadir Kerja dan Lewat Datang


Contoh Surat Tunjuk Sebab Tidak Hadir Kerja, Lewat Ke Tempat Kerja, Tidak Hadir Kursus kpm & Lain-Lain. Yang sakit kepala pun boleh gunakan contoh surat di bawah ini

contoh surat tunjuk sebab tidak hadir kerja

Pernahkah anda mengalami situasi ini?

  • Lewat hadir ke tempat kerja
  • Tidak dapat hadir kerja
  • Tidak dapat hadir mesyuarat
  • Melakukan kesalahan tata tertib
  • Tidak dapat hadir kursus

Sebagai seorang pekerja, situasi seperti di atas pasti pernah berlaku pada diri anda. Bagi memaklumkan penjelasan anda, pasti anda akan buat surat kepada majikan dalam situasi sebegini.

Amat penting surat rasmi penjelasan tunjuk sebab dan alasan tidak hadir kerja ini bagi mengelakkan daripada dikenakan tindakan tata tertib ataupun dibuang kerja jika lebih teruk lagi.

Berikut kami kongsikan tentang contoh contoh format surat yang boleh digunakan di atas sebab lewat hadir kerja tidak hadir kerja tidak hadir kursus tidak hadir mesyuarat ataupun kesalahan tata tertib.

Contoh Surat Tunjuk Sebab Tidak Hadir Kerja

Berikut di bawah adalah contoh surat tunjuk sebab tidak hadir kerja.

contoh surat tunjuk sebab tidak hadir kerja

Supaya majikan boleh terima, pastikan alasan anda kukuh dan munasabah dalam mengemukakan surat tersebut.

Lebih baik lagi jika bukti dapat disertakan bersama bagi mengukuhkan lagi alasan anda. Di bawah ini, anda boleh gunakan contoh surat tunjuk sebab tidak hadir kerja berikut.

Surat Tunjuk Sebab Lewat Hadir Kerja

surat sebab lewat hadir kerja

Kelewatan ke tempat kerja mungkin akan anda alami atas sebab-sebab tertentu, dan sebelum ini, anda tidak pernah lewat ke tempat kerja.

Berikut anda boleh gunakan contoh surat tunjuk sebab lewat hadir kerja. Pastikan alasan yang diberikan adalah masuk akal dan boleh diterima majikan.

Format Tunjuk Sebab Kesalahan TataTertib

surat kesalahan tata tertib

Mungkin anda bukanlah seorang pekerja yang jenis datang lewat ataupun tidak hadir kerja langsung. Tetapi mungkin anda melakukan secara tidak sengaja atau anda sahaja yang tahu kesalahan tata tertib tersebut.

Berikut anda boleh gunakan format contoh surat tunjuk sebab kesalahan tata tertib.

Surat Tunjuk Sebab Tidak Dapat Hadir Kursus

contoh surat tidak hadir mesyuarat surat tidak dapat hadir kursus

Berikut adalah contoh surah tunjuk sebab tidak hadir kursus. Biasanya kursus berlangsung bukannya sehari tetapi beberapa hari. Alasan yang diberikan itu hendaklah masuk akal untuk menyatakan sebab anda tidak dapat hadir kursus tersebut.

Format Surat Tidak Hadir Mesyuarat

contoh surat tidak hadir mesyuarat

Majikan anda pasti tidak berasa senang jika anda tidak hadir ke satu mesyuarat. Berikut di bawah adalah contoh surat tunjuk sebab tidak dapat hadir ke mesyuarat. Pastikan anda menulis alasan yang logik dan masuk akal, walaupun anda cuma tidak datang ke mesyuarat,

Sebagai panduan untuk membuat surat penjelasan kepada majikan anda, kami berbesar hati berkongsi format-format tunjuk sebab seperti di atas. Untuk mengelakkan tindakan dikenakan kepada anda, pastikan surat yang beserta dengan penjelasan yang boleh diterima kepada majikan diberikan jika anda dalam situasi yang sebegini.

Bagi mengelakkan timbulnya perasaan tidak senang terhadap anda, anda haruslah bersifat profesional dalam bekerja dan sentiasa jujur dengan majikan.

Jika penjelasan kepada majikan diberikan, ia secara tidak langsung akan membuatkan majikan menganggap anda bukanlah sengaja untuk melakukan kesalahan tersebut.

P/S: Jika anda merasakan perkongsian contoh bagi surat tunjuk sebab ketidakhadiran saya, atau sebab kelewatan yang mudah dan ringkas ini

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!


3 artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.

Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia