Contoh Surat Kebenaran Bekerja PKP 3.0 Pelepasan Perjalanan


Download secara percuma contoh surat kebenaran bekerja semasa pkp 3.0 di Selangor, Pulau Pinang, Kuala Lumpur KL, Putrajaya dan Labuan, Johor, Sabah dan Melaka dan lokasi pkpb yang boleh dijadikan Surat Pelepasan pergerakan dan permohonan Perjalanan termasuk rentas negeri / rentas daerah semasa keluar rumah untuk kerja tahun 2021

mco contoh surat kebenaran bekerja semasa pkp pkpb

Arahan untuk mengeluarkan surat untuk membenarkan perjalanan kepada setiap kakitangan yang terpaksa bekerja sepanjang tempoh PKPB dan waktu PKP telah diberikan kepada setiap majikan swasta dan agensi kerajaan.

Ini bagi mengelakkan sesetengah pihak sengaja bergerak bebas keluar tanpa alasan munasabah yang sebahagiannya mendakwa perlu memenuhi tuntutan kerja, oleh itu Surat seperti ini diperlukan. Setiap kementerian terlibat akan mengeluarkan contoh surat pelepasan kerja dan perjalanan akan dikeluarkan kepada kakitangan awam.

DAPATKAN SINI:

Jangan sesekali anda mahu keluar sepanjang tempoh perintah kawalan pergerakan bersyarat pkpb jika tidak membawa surat. Jika tidak anda akan menghadapi masalah oleh anggota polis atau tentera samada diarahkan untuk berpatah balik ataupun dikenakan tindakan susulan. Jadi kepada anda yang tiada surat pengesahan ini pastikan anda mendapatkan surat daripada majikan anda

Contoh Surat Kebenaran Pergerakan Bekerja PKP 3.0 dan PKPB

Surat yang kami kongsikan seperti di bawah boleh dijadikan contoh bagi majikan yang masih belum mempunyai atau mengeluarkan untuk kakitangannya. Atau, surat contoh ini boleh juga dikongsikan kepada majikan anda.

IRLaw2u.my telah berkongsi contoh surat di bawah ini yang boleh juga didapati di laman Facebook Rasmi mereka. Mengikut kesesuaian anda, surat di bawah boleh di download dan edit.

contoh surat pelepasan pkp pkpb

INFO:

 • Untuk makluman negeri Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan dikenakan pkp
 • Untuk makluman negeri Selangor, Pulau Pinang, Kuala Lumpur KL, Putrajaya dan Labuan, Johor, Sabah dan Melaka

Anda boleh edit surat di atas untuk dijadikan rujukan contoh surat kebenaran beroperasi untuk bekerja sendiri berniaga waktu pkpb dan semasa perintah kawalan pergerakan pkp.

Contoh Surat Pelepasan Untuk Kerja Waktu PKP 3.0 dan PKPB

Lagi contoh surat permohonan kebenaran rentas daerah untuk bekerja semasa pkp atau pkpb boleh anda semak seperti di bawah ini

contoh surat pengesahan majikan pkp pkpb

Dan bagi memudahkan lagi urusan anda mendapatkan contoh surat untuk digunakan dalam perjalanan pergi dan balik tempat kerja boleh terus download contoh surat pelepasan perjalanan yang telah kami sediakan khas untuk anda. PERCUMA sahaja.

Boleh terus DOWNLOAD dan EDIT menggunakan butiran mengenai diri dan syarikat atau jabatan anda.

Pautan download contoh surat majikan untuk kebenaran pergerakan atas arahan bertugas dan bekerja kepada pekerja syarikat atau kakitangan kerajaan yang kena kerja waktu pkpb (CMCO) atau semasa pkp (MCO) dalam bahasa melayu dikongsikan di jadual bawah ini:

Download Contoh Surat Pelepasan Pkp Untuk Kerja

CONTOHDOWNLOAD
SEKTOR SWASTASURAT SEKTOR SWASTA
SEKTOR AWAMSURAT SEKTOR KERAJAAN
Perintah kawalan pergerakan bersyarat PKP di Selangor, Pulau Pinang, Kuala Lumpur KL, Putrajaya dan Labuan, Johor, Sabah dan Melaka berdasar menteri kanan datuk seri ismail sabri

Sehingga tempoh PKPB dan PKP berlangsung sepanjang tempoh 14 hari bermula tengah malam ini, jika anda bawa surat ini ketika tempoh anda bertugas, anda sama sekali tidak akan mempunyai masalah melalui sekatan jalan raya pihak polis dan tentera.

Contoh Surat Kebenaran Rentas negeri PKP & PKPB

contoh surat borang kebenaran rentas negeri pkp pkpb

Pihak berkuasa sudah mula beri kelonggaran rentas negeri sedikit demi sedikit permohonan untuk merentas negeri. Namun masih ramai di luar sana yang belum jelas tentang cara untuk memohon surat untuk kebenaran rentas negeri pkp atau pkpb.

Syarat rentas terkini bagi negeri melaka, selangor, negeri sembilan, kuala lumpur, KL, kelantan, sabah, sarawak, pulau pinang penang, kedah, perlis, johor, terengganu, perak dikongsikan seperti di bawah

Dokumen Yang Diperlukan

 • 1) 2x Borang permohonan permit rentas negeri (seperti yang ditunjukkan di dalam gambar)
 • 2) 2x salinan kad pengenalan
 • 3)2x salinan dokumen sokongan

Cara Memohon Permit Rentas Negeri PKP PKPB

 1. Borang permohonan rentas negeri PDRM hendaklah diisi.

(Hanya perlu satu borang permit pergerakan pkp atau pkpb sahaja untuk satu kenderaan dengan tujuan yang sama bagi tahun 2021)

SENARAIPAUTANNYA
Contoh surat permohonan kebenaran rentas negeri PKP dengan pdrmKLIK SINI
Contoh surat dan Borang kebenaran rentas negeri PKPB dengan pdrmKLIK SINI
Borang rentas negeri dalam bentuk PDF oleh pihak PDRM

2. Mestilah buat 2 salinan dokumen seperti yang dinyatakan di atas bersama-sama dengan contoh surat merentas negeri

3. Pergi ke balai polis yang berdekatan.

(Ada balai polis yang memerlukan anda untuk membuat temujanji terlebih dahulu. Jadi, cara yang paling baik adalah mendapatkan kepastian dengan menghubungi balai polis tersebut. Permohonan dikbuka 24 jam)

4.Semua dokumen tersebut hendaklah diserahkan dan tunggu kelulusannya.

(Kebiasaannya dalam tempoh 30 minit sehingga 2 jam, kelulusan akan diberikan, bergantung kepada jumlah permohonan)

Sebab Dibenarkan Memohon Rentas Negeri

 1. Melawat kematian ahli keluarga terdekat
 2. Pasangan suami isteri yang berjauhan
 3. Dipanggil bertugas dan kena kerja
 4. Mendapat panggilan temuduga
 5. Urusan perubatan dan kesihatan
 6. Urusan akad nikah
 7. Bekerja di negeri lain
 8. Berlaku kecemasan

Hukuman Tiada Surat Pelepasan Pkp

Hukuman denda boleh dikenakan maksimum RM1,00 atau enam bulan penjara, ataupun kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan bagi sesiapa yang melanggar peraturan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342)

Walapun kelonggaran diberikan untuk kebenaran merentas negeri, tetapi bukanlah bermakna kita sudah menang melawan COVID-19 ini. Masih ada lagi jangkitan baru yang dicatatkan sehingga ke hari ini. Lakukan perjalanan anda jika perlu sahaja.

Jaga jarak sosial, pakai topeng muka dan jangan lupa untuk sentiasa menggunakan sanitizer atau mencuci tangan anda. Mari kita bersama-sama memerangi COVID-19 ini.

Contoh Surat Rentas Daerah PKP 3.0 2021 (Musim Raya)

TERKINI, Bermula 10 Mei 2021 hingga 6 Jun 2021, anda tidak dibenar dan larangan rentas daerah dan rentas negeri termasuk di Hari Raya Aidilfitri seluruh negara di Malaysia termasuk merentas negeri di Sabah Sarawak Melaka Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur KL Labuan Putrajaya Kelantan Terengganu Pahang Johor Negeri Sembilan Selangor Pulau Pinang Penang Perlis Kedah dan juga Perak.

Kecuali jika anda anda alasan dan sebab seperti pergi bekerja, temujanji dengan doktor atau ada surat miti.

PERKARALINK PAUTAN
Download Contoh Surat permohonan Rentas Daerah Pkp 3.0 tahun 2021DOWNLOAD
Contoh Surat Kebenaran dan pelepasan perjalanan Rentas Daerah Pkp 3.0 untuk bekerja / peniaga / penjaja di negeri Sabah Sarawak Pulau Pinang Penang Perlis Kelantan Terengganu Johor Labuan Kuala Lumpur Putrajaya Negeri Sembilan Labuan Selangor Perak Kedah Pahang Melaka

P/S: Jangan sesekali ingkar arahan pihak berkuasa. Pihak berkuasa telah mengerah kudrat dan keringat mereka sepanjang tempoh pelaksanaan pkp dan pkpb ini.

Ia bagi membantu bersama-sama mengekang dan membendung penularan covid 19 di Malaysia daripada terus menular. Jadi dipihak kita semua haruslah memberikan kerjasam dan mengikut sahaja arahan yang telah diberikan.

PP/S: Yang lagi bagusnya, bawa sekali samada bil elektrik atau bil elektrik jika ditanya oleh pihak berkuasa semasa dalam perjalanan ketika anda anda dalam perjalanan pulang ke rumah. Sekarang ini apa-apa pengakuan kita kepada pihak berkuasa harus disusuli dengan bukti.

PPP/S: Kongsikan contoh surat rasmi pelepasan & kebenaran kerja termasuk rentas negeri / rentas daerah waktu pkpb atau semasa tempoh pkp 3.0 dengan pengesahan dari majikan di FACEBOOK & WHATAPPS family terdekat dan kawan-kawan pejabat yang sama senasib dengan anda semasa tempoh PKPB dan PKP ini.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia