Check Scammer: Cek No Akaun Penipu di Malaysia Ikut Report


Semak dan Check Scammer: Cek Nombor Akaun dan contact number / No Telefon Penipu di Malaysia Ikut Report

semak check scammer malaysia

Pernah anda mengalami pengalaman yang mana secara tiba-tiba anda dapat paggilan atau call ‘scammer’ daripada seseorang dan memperkenalkan diri mereka dari Polis Diraja Malaysia PDRM, Jabatan pengangkutan Jalan, dari mahkamah ataupun dari Lembga Hasil Dalam Negeri LHDN.

Call pula menggunakan nombor telefon bimbit. Malangnya ramai yang terpecaya dengan modus operandi terutamanya golongan wanita di Malaysia.

BACA SINI: Sistem epengambilan pdrm login online

Ada yang tertipu beribu-ribu ringgit, ratus ribu pun ada, jutaan ringgit pun ada. Begitu terancang sindiket yang cukup jahat memperdayakan rakyat Malaysia hari ini.

Check Scammer Malaysia

Sebenarnya ada cara untuk anda cek no akaun bank yang diberika atau contact number yang digunakan berada dalam pengawasan pihak polis diraja malaysia pdrm atau tidak, melalui sistem online semakmule ini.

  • Apa yang perlu anda lakukan adalah pergi terus ke link pautan portal semakmule di sini, http://ccid.rmp.gov.my/semakmule ataupun https://semakmule.rmp.gov.my semak no telefon scammer 2022
  • Melalui sistem ini, anda akan tahu samada contact number atau no akaun bank yang diberikan kepada anda pernah digunakan dalam operasi penipuan scammer di Malaysia
  • Data ini semua berjaya dikumpulkan selama ini berdasarkan report yang dibuat oleh rakyat Malaysia yang cuba ditipu oleh scammer melalui panggilan telefon

Hakikatnya jumlah panggilan scammer di seluruh Malaysia terus melonjak tinggi termasuk di Sabah Sarawak Labuan Langkawi Kedah Pahang Perlis Perak Selangor Kuala Lumpur Kl Negeri Sembilan Putrajaya Terengganu Melaka Johor Kelantan.

Cara Cek No Akaun Bank & Contact Number Scammer

  • Anda pergi ke portal sistem online, semakmule rmp.gov.my
  • Kemudian anda boleh maklumat yang anda mahu check dan semak, samada melalui no akaun, contact number scammer ataupun nombor kad pengenalan (no IC)
  • Akan keluar data yang tersimpan dalam sistem Polis Diraja Malaysia

YouTube video

Contoh Mudah Untuk Check Mereka Penipu atau Tidak

  1. Mereka cuba mendapatkan maklumat penting mengenai diri anda termasuk nombor kad pengenalan (no IC anda)
  2. Mereka minta pula nombor kad kredit anda termasuk 3 no pin di belakang kad
  3. Berhati-hati apabila ada satu mesej di telefon atau mesej di email yang mengandungi pautan link daripada seseorang yang anda tidak kenali (besar kemungkinan virus yang mampu mendedahkan maklumat penting mengenai no akaun bank, passwprd dan sebagainya)
  4. Memaklumkan yang anda ada saman tertunggak atau kes mahkamah melalui panggilan telefon sahaja

Bagi kami sistem pengkalan data seperti ini sangat bagus. Ini kerana kalangan scammer akan sentiasa menukar nombor telefon atau no akaun bank yang digunakan mereka bagi menipu di Malaysia.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia