Home » pengurusan kewangan » eCCRIS BNM: Check CCRIS Online Dan Download Kredit Report

eCCRIS BNM: Check CCRIS Online Dan Download Kredit Report

Cara Dapat Semakan Report Kredit Dengan Semak dan check Ccris online dengan sistem login eccris BNM

ccris

Ada yang sebut ecriss. Kalau tidak pun ccriss. Kedua-kedua adalah salah. Apa itu ccris?

Yang sebenar maksudnya adalah Central Credit Reference Information System di mana memberikan anda laporan penyata untuk rekod kewangan anda dengan pihak bank samada baik atau tidak.

Ramai yang mengeluh hari ini apabila permohonan demi permohonan pinjaman yang dihantar ke pihak bank, acapkali ditolak mentah-mentah.

Kadang-kadang berminat nak beli rumah contohnya, tetapi apabila lihat status, permohonan pinjaman ditolak

Kalau dahulu tahap kredit dinilai berdasarkan jumlah pendapat kasar diperolehi tetapi hari ini tidak lagi.

Hanya gaji dan pendapatan bersih dinilai dan akan ditafsirkan samad anda layak atau tidak. Jikalau layak, berapa jumlah pinjaman yang anda benar-benar layak.

Untuk memastikan pinjaman anda lulus dan berjaya, salah satu perkara yang anda perlu lakukan anda memantau tahap kredit kewangan anda menjaga pembayaran pinjaman sebelum-sebelum ini.

Ia anda boleh semak melalui kemudahan semak online oleh Bank Negara Malaysia

Bank Negara Malaysia ada menyediakan kemudahan sistem semakan online untuk anda mengetahui rekod pembayaran pinjaman untuk tempoh 12 bulan terakhir.

Jikalau dahulu anda boleh pergi ke mana-mana cawangan AKPK yang berdekatan atau terus pergi ke bangunan Bank Negara Malaysia untuk mendapatkan laporan kewangan ini.

Sekarang jadi lebih mudah, kemudahan semakan online ini dipanggil eCCRIS BNM Bank Negara malaysia.

Sistem eccris yang dibangunkan oleh Bank Negara ini. Persoalannya bagaimana cara untuk check ccris Bank Negara Malaysia menggunakan sistem online ini?

Mari sama-sama semak panduan dan cara yang menggunapakai sistem ini yang kami kongsikan seperti di bawah :

Semakan CCRIS Online Guna eCCRIS BNM

1. Perkara pertama yang perlu anda lakukan anda lakukan, anda mesti pergi ke mana-mana cawangan AKPK atau bangunan Bank Negara Malaysia untuk daftar maklumat diri anda untuk anda mula menggunakan sistem semakan eccris online anda

2. Anda sudah boleh mula akses untuk register dan login

PERKARABUTIRANNYA
Login secara onlineKLIK SINI

ccris online

3. Selepas anda berjaya register eccris bnm dan login and perlu cari perkataan ‘CARIAN’ di navigasi dan anda KLIK untuk mula dapatkan download report online melibatkan laporan kewangan anda yang terkini

Senarai Kiosk Bank Negara Malaysia

 

Selain daripada sistem eccris bnm, Jikalau anda mahu terus dapatkan salinan di Kiosk mereka yang terdekat, boleh juga.

Anda boleh pergi ke mana-mana cawangan Bank Negara Malaysia ataupun cawangan akpk untuk lakukan melalui self check online. Mudah sahaja.

  1. Bank Negara Kuala Lumpur
  2. Bank Negara Pulau Pinang
  3. Bank Negara Johor Bahru
  4. Bank Negara Kota Kinabalu
  5. Bank Negara Sarawak
  6. Bank negara Kuala Terengganu
  7. Cawangan AKPK di seluruh Malaysia termasuk di Sabah Sarawak, Penang, Perlis, Kedah, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, KL.

P/S : Jikalau anda mahu lakukan semak nama blacklist bank negara online, kemudahan ini tidak disediakan pada sistem online ini sekarang.

PP/S : Diharapkan perkongsian membantu anda mengunakan sistem baru eccris bnm untuk check ccris secara online terus di telefon pintar dan laptop anda di aman sahaja.

Scroll to Top