LHDN E Filing : 7 Langkah Mudah Cara Mengisi Efiling Online

Cara Mengisi LHDN E Filing : 6 Langkah Isi efiling Secara Online yang disediakan Lembaga Hasil Dalam Negeri

lhdn e filing

Pelajar yang telah mengambil UPSR dan juga PT3 sudah tentu ramai antara anda yang bercita-cita ingin masuk ke Sekolah Berasrama Penuh.

Kalau nak senang bayar pada firma akauntan untuk mereka bantu buat semua.

Bayar dalam RM300 lebih macamtu. Setel semuanya.

Sekarang ini semuanya sudah menjadi mudah dengan penambaikan demi penambaikan yang ada pada sistem ini.

Sangat mudah dan senang. Dengan pengetahuan yang minimal pun masih boleh melakukannya. Lembaga Hasil Dalam Negeri menggalakkan anda isi dan hantar taksiran cukai pendapatan melalui sistem online ini.

Tetapi jikalau ada di sini yang masih samar- samar bagaimana cara yang terbaik cara isi e filing lhdn online ini, kami suka untuk berkongsi tips dan langkah demi langkah kepada anda.

Seperti yang yang ramai sedia maklum, Lembaga Hasil Dalam negeri merupakan agensi yang diamanahkan oleh kerajaan Malaysia untuk mengutip cukai samada cukai pendapatan adan cukai korporat di Malaysia.

Tidak kira anda pembayar cukai dari Kuala Lumpur, Selangor, Melaka, Sabah, sarawak, Perlis, Pulau Pinang, Kedah, Perak, Pahang, Terengganu, Kelantan, Johor, Negeri Sembilan semua boleh buat selepas semak langkah demi langkah cara mengisi seperti di bawah :

Cara Daftar LHDN E filing Online

1) Sebelum itu, Jikalau anda ada menerima hadiah, gaji dan pendapatan di Malaysia secara tahunan lebih RM34,000 atau RM2,833.33 sebulan, berapa rebat dan pelepasan cukai pendapatan anda bakal terima perlu memperakukan pada taksiran cukai pendapatan ada melalui sistem online.

Sistem yang ada akan kira berapa cukai pendapatan yang perlu anda bayar secara automatik.

Yang bagusnya di mana-mana cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri hari ini ada disediakan kemudahan komputer dan internet untuk anda isi terus taksiran cukai pendapatan terus di sana.

2) Pastikan anda bayar sebelum dari tarikh yang tersenarai di bawah. Jikalau tidak anda akan dikenakan caj tambahan dan penalti

  • Tarikh mula isi : 1 Mac 2019
  • Tarikh akhir e filing lhdn online (individu) : 30 April 2019
  • Due date (syarikat persendirian) : 30 Jun 2019

3) Anda boleh terus melawat dan akses portal rasmi Lembaga hasil Dalam negeri untuk memulakan proses pendaftaran sekiranya anda baru pertama kali ‘declare’ cukai pendapatan anda. Mudah sahaja.

PERKARAPAUTANNYA
Akses Pendaftaran melalui eDaftar http://edaftar.hasil.gov.my

 

NOTA : Yang lupa no pin efiling, boleh pergi semula ke mana-mana cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri yang berhampiran dengan anda untuk mendapatkan semula nombor PIN tersebut.

Mana yang lupa password efiling boleh terus semak semula pada pautan ini.

lhdn efiling

3) Pastikan anda dapatkan dan salin nombor permohonan supaya anda dapat semak status permohonan anda daripada masa ke semasa

4) Muat naik dokumen yang diperlukan. Contoh jikalau anda ada menjalankan pernigaan sila muat naik dokumen perniagaan SSM pada ruangan yang disediakan

5) Dalam masa beberapa hari anda boleh semak status permohonan anda melalui pautan di bawah ini bagi mendapatkan PIN yang akan digunakan pada ketika anda mula isi online

PERKARAPAUTANNYA
Semak Status Pendaftaran Anda: http://edaftar.hasil.gov.my/info.php

 e filing lhdn

Cara Pengiraan dan Isi LHDN e filing

1) Ramai yang silap pautan.

Nah, ini akses portal rasmi Lembaga Hasil Dalam Negeri melalui pautan ezhasil yang betul seperti di bawah ini :

PERKARAPAUTANNYA
Sistem online ezHASILhttps://ez.hasil.gov.my/CI/

Jikalau anda baru first time atau pertama kali isi maklumat pada sistem ini, sila klik pada pautan ‘Login Kali Pertama’ dan ikuti arahan yang dikemukakan kepada

2) Apabila anda berjaya login , akan terpapar beberapa kategori yang sesuai dengan anda.

Jikalau anda merupakan pembayar cukai berdasarkan pendapatan bukan berdasarkan perniagaan tetapi diterima terus dari majikan anda boleh pilih borang BE.

efiling lhdn lembaga hasil dalam negeri

3) Isi maklumat terkini berkenaan dengan anda seperti yang diperlukan di bawah ini :

lhdn

4) Isi segala maklumat yang diperlukan untuk ruangan perakuan pendapatan tahunan anda samada dividen yang diterima, pendapatan sewa, bayaran pencen, bayaran gaji diterima lain-lain pendapatan tambahan yang anda terima

efiling5) Untuk bahagian ini pula, anda senarai pelepasan cukai yang anda layak terima seperti yang telah ditetapkan oleh Lembaga hasil Dalam negeri

cara isi e filing

6) Berdasarkan segala maklumat yang telah anda senaraikan, sistem online LHDN efiling akan kira secara automatik berapa yang anda patut bayar cukai kepada kerajaan malaysia.

Adakah semakin bertambah atau semakin berkurang?

tarikh akhir e filing

TAHUN
Kadar cukai pendapatan tahun 2019
Kadar cukai pendapatan tahun 2018
Kadar cukai pendapatan tahun 2016 dan 2017
Kadar cukai pendapatan tahun 2015

 

7) Selepas anda mengesahkan segala butiran yang anda masukkan, dan jumlah bayaran yang dikenakan kepada anda, anda berpuas hati. Anda boleh klik butang ‘PENGESAHAN’

lembaga Hasil Dalam negeri

Program Khas Pengakuan Sukarela LHDN

Di bawah kerajaan Pakatan Harapan kepada anda yang belum pernah atau ‘terlupa’ atau ‘terlepas’ declare sebelum ini, anda masih ada peluang kedua.

Kerajaan Pakatan Harapan memberikan tempoh berdasarkan 2 tarikh akhir di bawah ini untuk anda declare efiling bagi melayakkan anda tidak dikenakan denda penalti yang sangat TINGGI

PERKARADENDA
Tarikh tutup (Bayar sebelum 30 Jun 2019)10 peratus penalti
Tarikh tutup (Bayar sebelum 30 September 2019)15 peratus penalti

 

Jikalau anda merasakan artikel panduan ini bermanfaat, share dan kongsikan kepada rakan-rakan anda di facebook, Whatapps mereka.

Semoga sama-sama dapat manfaat.

Pesanan Lembaga Hasil Dalam Negeri

P/S : Dinasihatkan jangan sesekali buat last minute. Takut-takut sistem online ada masalah kelak.

Jikalau hantar awal borang cukai, berdasarkan pengalaman kami sendiri, lebihan cukai yang anda buat berdasarkan PCB anda berpeluang mendapat refund lebih cepat.

PP/S : Sudah isi dan hantar lhdn e filing online pastikan segala dokumen pendapatan, resit perbelanjaan yang diterima disimpan dan direkod untuk rujukan pegawai Lembaga Hasil Dalam Negeri kelak.