Cara Buat QR Code Mysejahtera

Cara Buat QR Code Mysejahtera Untuk Check In

cara buat qr code mysejahtera

Siapa sangka wabak pendemik covid 19 telah merubah banyak kelaziman dalam hidup kita. Pergi ke mana-mana kena beratur, daftar dan register kehairan anda melalui mysejahtera terutamanya masuk ke premis.

Dan sekarang bagi mengawal dan memantau pergerakan keluar masuk rakyat Malaysia ke mana-mana premis, kerajaan telah mewajibkan anda daftar diri anda samada menulis secara di buku kehadiran ataupun dengan terus scan qr code dengan Mysejahtera.

Sekarang ini, ramai dilihat lebih memilih untuk scan berbanding menulis di buku kehadiran.

Melihat trend ini banyak pemilik premis atau mana-mana yang mengadakan majlis, sekolah, pejabat, dewan perkahwinan untuk menerima jumlah pelawat yang ramai, bertindak memudahkan lagi pelawat untuk check in dengan menyediakan qr code mysejahtera. Jika anda masih tak tahu untuk buat, boleh ikut bagaimana cara, dan panduan tutorial seperi yang dikongsikan di bawah ini.

Cara Buat QR Code Mysejahtera

Sekarang ini jumlah yang download aplikasi app mysejahtera, semakin ramai. Rugi jika anda tidak sediakan qr code untuk pelawat adan pengunjung tempat anda. Lebih mudah dan senang untuk check in.

 1. Langkah 1: Sila akses portal rasmi mysejahtera di sini, malaysia.gov.my
 2. Langkah 2: Kemudian pilih bahagian pautan Mysejahtera Check In dan sila klik DAFTAR untuk ahli dan penggu yang baru
 3. Langkah 3: Sila isi maklumat yang diperlukan, kemudian anda akan menerima emel verfikasi untuk anda sahkan ataupun boleh juga verifikasi melalui nombor telefon anda dengan menerima kod OTP terus ke smartphone anda. Pastikan anda masukkan profil syarikat atau perniagaan anda semasa proses register dan daftar
 4. Langkah 4: Jika sudah selesai, anda akan menerima dan terpapar rupabentuk mysejahtera qr code untuk tempat dan premis anda
 5. Langkah 5: Sila PRINT untuk ditampal di tempat anda

Cara Scan QR Code Mysejahtera Untuk Check In

Ada 2 cara:

register dan mysejahtera check in
 1. Anda boleh terus scan dengan membuka aplikasi my sejahtera ini
 2. Ataupun jika anda pengguna iphone, ini satu cara yang bagi saya cukup mudah hanya perlu buka kamera, terus talakan di qr code dan secara automatik akan terpapar borang yang perlu anda isi nama, nombor telefon untuk check. Selesai! Mudah dan senang.

Video Tutorial

Jika anda perlu panduan dalam bentuk video, boleh tonton video di bawah

Senarai Premis Yang Perlu Ada QR Code

 • Dewan perkahwinan atau dewan orang kahwin
 • Pejabat
 • Kedai makan dan restaurant
 • Sekolah Rendah
 • Sekolah menengah
 • Bangunan kerajaan