Cara Buat Email Baru: Daftar Login Akaun Google Gmail


Cara buat email Baru & macam mana nak login akaun Google Gmail samada mengunakan hp iphone / android ataupun sign in di laptop anda

cara buat email gmail baru

Dahulu jika kita ingin berhubung secara online samada dengan rakan di Internet atau rakan perniagaan hanya boleh dilakukan email.

Pilihan email pun tidak banyak. Yang paling popular masa itu adalah akaun email Yahoo.

Sekarang ini senario sudah jauh berubah. Google telah pun melancarkan akaun email Gmail sesuai untuk semua lapisan masyarakat termasuk murid sekolah, pelajar universiti, penjawat awam, kakitangan swasta, usahawan dan juga pemilik syarikat.

Bagi kami sangat mesra pengguna dan mudah digunakan, paling penting pantas dan cepat untuk mengaksesnya. Akaun email Yahoo kami dahulu sudah lama kami tinggalkan sejak menggunakan emel Google Gmail.

Cara Nak Buat Email Baru Akaun Google Email

Nah…pada hari ini kami kongsikan panduan dan tutorial macam mana cara nak buat akaun gmail baru dari sistem emeil dari Google Malaysia. Nak register, sign up dan daftar pakai hp iphone / android ataupun laptop anda, tiada masalah.

PERKARALINK PAUTAN
Cara Nak Buat Email Baru Akaun Google Gmail sign uphttps://www.google.com

Google Malaysia seperti yang diketahui sangat banyak produk inovasi mereka yang sangat memudahkan penggunakan Internet hari ini.

Google merupakan syarikat teknologi global milik Amerika Syarikat yang ditubuhkan pada tahun 1998.

Ianya beroperasi dalam menyalurkan maklumat dunia kepada masyarakat dunia yang mana maklumat-maklumat tersebut boleh dicapai hanya dihujung jari.

Pengguna perlu mempunyai account Google bagi membolehkan pengguna membuat carian maklumat, menghantar emel, menggunakan peta, bersosial dan berkongsi video.

Google juga ada menawarkan produk-produk lain seperti Gmail, Google Meet, Youtube, Google Maps, Google Play Store, Google News, Google Pay dan banyak lagi. Contohnya adalah seperti link pautan di bawah ini:

Account Google sign up boleh dibuat dengan mengikuti semua langkah-langkah seperti berikut;

LANGKAH 1: Untuk meneruskan proses pendaftaran boleh daftar buat akaun gmail sign up dengan cara pada butang “Create an Account” seperti link pautan di jadual atas

format emel

LANGKAH 2: Anda perlu isikan Nama Penuh anda, username yang anda ingin gunakan dan bakal mewakili akses login kelak dan juga alamat email, password.

Selesai. Tekan butang ‘NEXT’

login email

LANGKAH 3: Isikan tarikh lahir dan jantina anda.

Selesai dan tekan butang ‘NEXT’.

cara buat akaun google baru

Pengguna perlu klik pada butang “I Agree” pada Terma dan Syarat yang telah ditetapkan oleh pihak Google seperti pada rajah di bawah ini

google account

Akhir sekali, paparan seperti pada Rajah di bawah ini akan menunjukkan bahawa pengguna berjaya membuka buat akun google Malaysia.

google malaysia

LANGKAH 4: SELESAI dan anda boleh hantar dan menerima email dari orang lain melalui alamat emel yang telah anda tetapkan (rakan internet anda)

cara daftar email syarikat

Cara Tukar Password Gmail

LANGKAH 1: Anda klik tekan di ikon di bahagian kanan atas halaman email anda. KLIK butang ‘Manage Your Google Account’

tukar password gmail

LANGKAH 2: Klik bahagian kanan ‘Personal Info’ dan selepas itu anda scroll di bahagian bawah ada satu link pautan Password dan anda tekan.

cara buat akaun google gmail  sign up
LANGKAH 3: Sila masukkan kata laluan / password yang baru jika anda ingin menukarkannya. Selesai proses tukar password email Gmail anda.
gmail baru sign in

Login Akaun Google Gmail Sign in

Apabila seseorang pengguna sudah daftar akaun baru, mereka boleh mula menggunakan mana-mana produk Google yang lain.

Sebagai contoh, pengguna boleh mula menghantar emel menerusi Gmail.

Walaubagaimanapun, pengguna perlu log masuk ke dalam akaun terlebih dahulu sebelum boleh mengakses mana-mana produk Google. 

Berikut merupakan cara-cara untuk log masuk ke akaun yang telah didaftarkan dengan google;

PERKARALINK PAUTAN
Cara login akaun gmail baru untuk sign in dan buka serta nak hantar emailhttps://www.google.com/gmail
  1. Masukkan alamat emel dan kata laluan yang sah dan klik pada butang “Next”.
  2. Akhir sekali, pengguna boleh mula menggunakan mana-mana produk Google untuk membuat carian maklumat atau tujuan hiburan.
google login

YouTube video

Tahniah anda sudah ada akaun email gmail yang baru dari Google.

Kami nasihatkan anda jaga password emel anda, seeloknya anda menggunakan kata laluan yang sukar diramal hacker bagi mengelakkan akaun anda kena hack.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia