fbpx

Malaysia Budget 2022 Income Tax: LHDN [UPDATED]


Budget 2022 Malaysia Income Tax & cukai baru oleh LHDN dan kerajaan malaysia

budget 2022 malaysia income tax

Berdasar rekod kutipan bagi tahun 2021, kerajaan Malaysia melalui LHDN adalah lebih rendah daripada sasaran awal.

Nampaknya jikalau kita lihat pada Budget 2022 Malaysia kali kerajaan Malaysia telah meletakkan harapan yang tinggi tahun hadapan.

Di mana kutipan cukai korporat dan juga income tax akan melonjak dan meningkat naik berbanding tahun 2019 (tahun di mana sebelum covid 19 menyerang dunia).

Sasaran ini dilihat agak optimistik tetapi apabila dilihat dengan pengumuman malaysia budget 2022 yang menyaksikan beberapa cukai baru diperkenalkan. Teruskan membaca butiran di bawah ini…

Pengumuman Malaysia Budget 2022: Income Tax & Cukai Baru

Beberapa pengumuman penting telah dibuat dengan satu harapan besar, kerajaan dapat menyeimbangkan pendapatan negara yang telah banyak hilang sejak pandemik covid 19 menyerang negara kita, Malaysia. Antaranya ialah:

  1. Kerajaan mengenakan cukai makmur 2022 kepada syarikat yang untung besar pada era pandemik covid 19 di Malaysia
  2. Mana-mana rakyat Malaysia yang sudah cecah umur 18 tahun dan ke atas, tidak perlu daftar cukai pendapatan sebaliknya anda akan terus dapat nombor pengenalan cukai (TIN / Tax Identification Number) bermula tahun 2022 dengan harapan lebih banyak kutipan cukai ke atas rakyat Malaysia selepas ini
  3. Kepada yang nak masuk tender kerajaan dan perolehan perbekalan kerajaan MESTI memperolehi dan mendapatkan Sijil Pematuhan Cukai Lembaga Hasil Dalam Negeri LHDN bermula 1 Januari 2023
  4. Mengenakan income tax kepada kalangan yang tinggal dan bermastautin di Malaysia tetapi menerima gaji dan pendapatan dari sumber asing / luar negara (foreign) membolehkan peningkatan kutipan cukai dapat direalisasikan.

SUMBER: https://budget.mof.gov.my/2022/

YouTube video

Saranan OECD & European Union

Tahukah anda, mengenakan cukai yang lebih tinggi kepada syarikat yang untung lebih banyak dan sangat menguntungkan adalah saranan dan langkah yang dibentangkan Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) bermula tahun 2023.

Sebelum ini negara kita Malaysia telah dimasukkan dalam ‘SENARAI KELABU’ oleh Kesatuan Eropah (European Union). Jadi pengenalan cukai untuk sumber asing sejajar dengan saranan Kesatuan Eropah sebelum ini. Cadangan kami adalah lebih baik ia dikenakan kepada syarikat korporat dan bukannya kepada individu.

Apa respon anda dengan pengumuman 2022 malaysia income tax dan cukai baru oleh kerajaan kali ini? Ok atau tidak?

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!


3 artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.

Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia