Bubar Parlimen 2020

Berita Malaysia oleh Tun Mahathir : Cakap Cakap Adakah berita terkini Bubar Parlimen Hari Ini 2020

bubar parlimen hari ini

Dari tahun lepas lagi rakyat Malaysia, pengamal politik, media malaysia dan antarabangsa untuk melontarkan ramalan dan jangkaan berdasarkan analisa dan tafsiran mereka, bila Tun Mahathir bubar parlimen Malaysia.

Tidak seperti di negara lain yang mengetahui tarikh pilihanraya jauh lebih awal untuk membantu parti masing membuat persediaan rapi, ia jauh berbeza dengan cara di Malaysia.

Hak untuk buat pengumuman pembubaran parlimen Malaysia jatuh ditangan Perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad

Dan rakyat Malaysia dan ahli politik hanya akan ketahuinya tarikh pilihanraya selepas pengumuman bubar parlimen dilakukan.

Bila Tarikh Bubar Parlimen 2020

Berita terkini satu laporan berita Malaysia, ada yang mengatakan tarikh di bawah adalah tarikh yang pasti parlimen dibubarkan dilakukan selepas menunggu berbulan-bulan lamanya.

  • Tarikh : Akan dikemaskinikan
  • Siapa yang akan umumkan : Tun Dr Mahathir

Pembubaran parlimen hanya boleh dilakukan selepas sahaja mendapat perkenan daripada duli yang maha mulia Yang Dipertuan Agong Malaysia di Istana Negara.

Desas desus ini dilakukan selepas krisis politik Malaysia membabit perebutan jawatan Perdana Menteri yang telah berlangsung selama ini telah mencapau tahap klimaknya.

Dan ada kemungkinan parlimen malaysia bubar! Berkemungkinan besar!

Pengumuman Pembubaran

1) Semua bergantung kepada Suruhanjaya Pilihanraya dan tugas beralih  kepada mereka untuk melaksanakan Pilihanraya Umum ke 15 dalam tempoh 60 hari selepas dari tarikh pembubaran. Jelas?

2) Kemudian akan berlaku hari percalonan calon-calon yang bertanding baik di peringkat DUn mahupun di peringkat parlimen.

3) Kemudian hari yang di nantikan semua pengundi sah di Malaysia di mana semua pengundi akan membuang undi. Keputusan PRU15 dijangka akan diumumkan selewat-lewatnya tengah malam pada hari mengundi

Kepada anda jangan lupa semak daftar pemilih terlebih dahulu bagi memastikan anda meneliti info mengenai anda sebagai pengundi dan di mana tempat mengundi anda kelak

P/ S : Di bawah ini, anda boleh saksikan sendiri video di mana  saat-saat di mana Datuk Seri Najib Razak melakukan pengumuman 5 tahun lepas bersama-sama bekas Timbalan Perdana Menteri.

SUMBER: https://www.parlimen.gov.my


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia