Bubar Parlimen: Adakah Pengumuman Hari Ini?

Berita Malaysia oleh Najib Razak : Cakap Cakap Adakah Bubar Parlimen Hari Ini

bubar parlimen

Dari tahun lepas lagi rakyat Malaysia, pengamal politik, media malaysia dan antarabangsa untuk melontarkan ramalan dan jangkaan berdasarkan analisa dan tafsiran mereka, bila Tun Mahathir bubar parlimen Malaysia.

Tidak seperti di negara lain yang mengetahui tarikh pilihanraya jauh lebih awal untuk membantu parti masing membuat persediaan rapi, ia jauh berbeza dengan cara di Malaysia.

Hak untuk buat pengumuman pembubaran parlimen Malaysia jatuh ditangan Perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad

Dan rakyat Malaysia dan ahli politik hanya akan ketahuinya tarikh pilihanraya selepas pengumuman bubar parlimen dilakukan.

Bila Tarikh Bubar Parlimen

Berita terkini satu laporan berita Malaysia, ada yang mengatakan tarikh di bawah adalah tarikh yang pasti pengumuman pembubaran parlimen tersebut dilakukan selepas menunggu berbulan-bulan lamanya.

  • Tarikh : Akan dikemaskinikan
  • Siapa yang akan umumkan : Tun Dr Mahathir

Perkenan kepada duli yang maha mulia Yang Dipertuan Agong Malaysia di Istana Negara selepas pengumuman pembubaran parlimen ini  hanya dilakukan.

Pengumuman Pembubaran

1) Semua bergantung kepada Suruhanjaya Pilihanraya dan tugas beralih  kepada mereka untuk melaksanakan Pilihanraya Umum ke 14 dalam tempoh 60 hari selepas dari tarikh pembubaran. Jelas?

2) Kemudiana akan berlaku hari percalonan calon-calon yang bertanding baik di peringkat DUn mahupun di peringkat parlimen.

3) Kemudian hari yang di nantikan semua pengundi sah di Malaysia di mana semua pengundi akan membuang undi. Keputusan PRU14 dijangka akan diumumkan selewat-lewatnya tengah malam pada hari mengundi

Kepada anda jangan lupa lakukan semakan daftar pemilih terlebih dahulu bagi memastikan anda meneliti info mengenai anda sebagai pengundi dan di mana tempat mengundi anda kelak

P/ S : Di bawah ini, anda boleh saksikan sendiri video di mana  saat-saat di mana Datuk Seri Najib Razak melakukan pengumuman 5 tahun lepas bersama-sama bekas Timbalan Perdana Menteri.

Baca Lagi 4 Info Berkaitan Di Bawah

Scroll to Top