BPN Pelajar Universiti IPT Nak Bagi RM200 (SEMAKAN)

Semakan Borang Permohonan BPN Pelajar Universiti awam dan student IPT swasta, politeknik, tingkatan 6, matrikulasi, ikbn sebanyak RM200 (SEMAK SINI)

bantuan bpn pelajar universiti ipt

Menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi Pihatin Rakyat yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 27 Mac lalu yang mengatakan “tiada golongan yang tercicir”, oleh itu, pelajar juga berpeluang untuk menerima manfaat ini . Untuk syarikat mikro pks pula, boleh dapatkan geran khas prihatin RM3,000 sekarang

Perdana Menteri berkata, sewaktu pembentangan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat atau PRIHATIN, bayaran itu terbuka kepada semua pelajar di negara ini. Oleh itu pada Mei ini, sebagai usaha untuk meringankan beban yang dihadapi akibat penularan pandemik COVID-19, bayaran RM200 secara one-off akan diterima oleh semua pelajar di institusi pengajian tinggi.

“Kepada para pelajar di pelbagai peringkat pengajian tinggi termasuk IPTA universiti awam, IPTS universiti swasta, matrikulasi, Kolej Komuniti, Politeknik GiatMara akan diberikan bantuan ini yang membabitkan peruntukan sebanyak RM270 juta,” katanya.

Dalam tak sedar akibat daripada penularan COVID-19, para pelajar IPT juga antara yang mengalami kesusahan, oleh yang demikian, bagi mereka yang layak menerima bantuan ini pasti merasa lega. Untuk semakan cara pembayaran bantuan pelajar IPT, sila ikuti perkongsian di bawah.

Cara Mohon Bantuan BPN Pelajar Universiti dan IPT

Bagaimana cara mohon bantuan prihatin RM200 untuk pelajar IPT mungkin antara persoalan yang bermain di minda para pelajar. Bagaimana pula bantuan RM200 ini akan diagihkan kepada para pelajar?

 1. Untuk makluman anda semua, cara mohon telah keluar secara rasmi (SUMBER: https://www.treasury.gov.my/pdf/Soalan-Lazim-PRIHATIN-Bantuan-Pelajar.pdf)
 2. Dimaklumkan bahawa RM200 akan dibayar secara sekali bayar (one-off) pada bulan Mei 2020.

Anda sebarang pelajar hanya perlu hantar butiran yang diperlukan seperti yang disenaraikan di bawah kepada Bahagian Kemasukan Hal Ehwal Akademik atau Unit Hal Ehwal Pelajar atau Unit Pembangunan Pelajar masing-masing

 1. Copy kad pengenalan anda
 2. Nama bank dan juga nombor akaun bank milik anda sendiri
 3. Copy muka surat pada penyata bank yang tertera bukti akaun bank milik anda
 4. Berikan juga nombor telefon atau emel

Usah risau, bantuan yang diberikan kerajaan ini pasti dirasai setiap pelajar. Apa yang lebih penting sekarang adalah dengan membantu negara kita dengan duduk di rumah sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan untuk memutuskan rangkaian virus COVID-19.

Tiada syarat kelayakan dikenakan.

Semua pelajar akan dapat semakan bantuan BPN IPT swasta dan pelajar universiti awam, jadi sila login student portal termasuk student portal Universiti Sains Malaysia, Universiti Teknologi Mara UITM, Universiti Teknologi Mara UITM, UTM, Univeristi Malaya UM, Univeristi Kebangsaan Malaysia, UTEM, Universiti Malaysia Sabah UMS, Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS, UMP, UPM dan banyak lagi.

Senarai Pelajar Yang Layak BPN Pelajar Universiti

Kepada Semua 1.5 JUTA pelajar:

 1. Pelajar Matrikulasi
 2. Pelajar IPTA
 3. Pelajar IPTS
 4. Pelajar Politeknik
 5. Pelajar Tingkatan 6 (Form 6) termasuk STAM
 6. Pelajar IKBN
 7. Pelajar Diploma Kolej Vokasional TVET
 8. Pelajar Foundation
 9. Pelajar International Baccalaureate Diploma,
 10. Pelajar Asasi
 11. Pelajar A-Level
 12. Pelajar Australian Matriculation (AUSMAT)
 13. Pelajar Diploma Lanjutan
 14. Pelajar Doktor Falsafah PHD
 15. Pelajar Master
 16. Pelajar Diploma
 17. Pelajar Degree Ijazah Sarjana Muda

Syarat dan Panduan

Pastikan setiap pelajar yang mahu dapat duit mengikut panduan mudah yang dikongsikan di bawah ini:

 1. Pastikan anda sudah ada akaun bank sendiri untuk terima duit ini tidak kira, Maybank, CIMB, RHB, Bank Islam, BSN dan lain-lain. Cuma Tabung Haji dan ASB tidak dibenarkan.
 2. Pastikan anda masih aktif belajar sehingga 31 Mac 2020

Hubungi Mereka

Jika anda masih ada sebarang persoalan berkaitan dengan tempat yang anda belajar sekarang ini, samada di universiti kerajaan IPTA, universiti awam IPTS, matrikulasi, tingkatan 6, pelajar mara, pelajar Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara IKBN, pelajar SKm4 boleh hubungi nombor-nombor di bawah ini

bantuan pelajar

P/S : Kongsikan juga makluman terkini di Facebook dan Whatapps rakan-rakan sekuliah anda supaya sama-sama tidak terlepas info terkini mengenai bantuan berjumlah RM200 ini.