BMI Calculator Malaysia: Check Kalkulator in Kg And Cm


Check BMI Calculator Malaysia: Formula & Calculate in Kg And Cm secara online samada untuk men / women

bmi calculator malaysia in kg and cm

Menurut kajian Situmorang (2015), BMI (Body Mass Index) merupakan satu ukuran yang penting dalam bidang kesihatan kerana kebanyakan daripada masalah penyakit dan keadaan psikiatri adalah berkait rapat dengan nilai BMI tersebut.

Situmorang (2015) menyatakan bahawa “BMI is manually determined by measuring weight and human height and then weight is divided by square of height”.

BACA SINI: Cuti Bersalin Swasta 2022 90 Hari [WAJIB IKUT]

“BMI dikira dengan mengukur berat dan ketinggian badan. Nilai berat badan (kilogram, kg) akan dibahagi dengan ketinggian badan (kuasa dua) (meter, ).”

Check Bmi Calculator Malaysia Online

Cara calculate Bmi malaysia anda in kg and cm menggunakan calculator malaysia secara online boleh gunakan sistem kalkulator bmi yang Mypt3 sediakan seperti di bawah ini. MUDAH & SENANG!

BACA SINI >> Cara kiraan bmi online

Check Formula BMI Calculator (Body Mass Index)

Untuk calculate BMI anda secara manual, sila gunakan formula berikut:

formula calculate bmi

Gambar di atas menunjukkan keputusan menggunakan BMI calculator malaysia dan cadangan mengenai bagaimanakah untuk mengekalkan BMI.

Kategori Berat Badan Berdasarkan Nilai BMI

Menurut Nuttall (2015), terdapat empat kategori BMI dan berat badan obesiti boleh dibahagikan kepada tiga tahap, iaitu:

bmi calculator in kg and cm

SUMBER:

TIPS: Cara Tambah Berat Badan

Bagaimana cara menaikkan berat badan anda supaya nilai BMI yang berada pada kategori kurang berat badan (underweight) berada pada tahap ideal?

cara turun berat badan
 1. Makan dengan lebih kerap. Mengamalkan gaya hidup intermittent. Makan antara 5 hingga 6 kali sehari dalam kuantiti yang kurang (meals with lesser portions) berbandingkan daripada 2 atau 3 kali sehari (heavy meals)
 2. Memilih makanan yang mengandungi kandungan zat yang tinggi.
 3. Mencuba smoothies dan shakes. Elakkan mengambil minuman soda, kopi, dan minuman lain yang mengandungi kalori dan zat yang kurang. Minumlah smoothie dan shake yang diperbuat daripada susu dan buah-buahan.
 4. Minum minuman yang berkalori tinggi semasa makan. Tetapi adalah dinasihatkan supaya minum selepas 30 minit bagi mengelakkan masalah kembung perut (bloating)
 5. Makan makanan yang berkhasiat. Sekiranya anda lapar dan ingin menggigit sesuatu (snacks), makanlah kacang (nuts), kacang dengan mentega (peanut butter), buah-buahan seperti avocado, ataupun sandwich dengan sayur-sayuran, daging tanpa lemat (lean meat), atau keju.
 6. Tambahkan add-on pada makanan anda. Anda boleh tambahkan keju, telur dada, ataupun susu tanpa lemat ke dalam sup bagi menambahkan kalori yang anda ambil.
 7. Bersenam. Melalui senaman yang berfokuskan kekuatan (strength training), anda boleh menambahkan berat anda dengan membina otot anda. Senaman dapat membantu meningkatkan selera makan anda.

TIPS: Cara Turun Berat Badan Ideal

Bagaimana cara menurunkan berat badan anda 10kg / 5 kg dalam 2 minggu / hari, dari berada pada kategori berat badan berlebihan dan obesiti berada pada tahap ideal?

cara tambah berat badan
 1. Mengamalkan gaya hidup bersarapan pagi. Jangan terlepas sarapan (Do not skip breakfast). Amalan mengelakkan daripada sarapan tidak akan membantu anda mengurangkan berat badan. Anda akan kekurangan zat makanan yang berkhasiat dan menyebabkan anda ingin menggigit sesuatu (snacking) kerana anda lapar.
 2. Mengambil makanan secara berkala. Makan makanan pada tempoh masa yang tetap akan membantu anda membakar kalori dan lemak pada tahap metabolisme yang lebih tinggi. Ini akan mengurangkan keinginan untuk menggigit sesuatu (snacking) yang mengandungi kandungan gula dan lemak yang tinggi.
 3. Mengamalkan gaya hidup bersarapan pagi
 4. Mengamalkan gaya hidup sihat. Gaya hidup yang sihat adalah penting kerana boleh membantu anda membakar kalori dan lemak berlebihan yang tidak dapat dihilangkan dengan hanya amalan diet sahaja.
 5. Mengambil minuman dengan lebih kerap
 6. Mengambil makanan yang mengandungi kandungan serat (fibre) yang tinggi. Makanan yang mengandungi kandungan serta yang tinggi membantu anda berasa kenyang. Sebagai contoh, buah-buahan, sayur-sayuran, roti, kacang, oat, dan lentil.
 7. Membaca label makanan ketika membeli. Membaca label makanan mengenai kandungan zat membantu anda memilih makanan yang lebih berkhasiat dan sesuatu dengan pelan diet anda.
 8. Menggunakan pinggan yang lebih kecil. Pinggan kecil membantu anda mengambil makanan dengan kuantiti yang lebih sedikit. Lama-kelamaan, anda akan berasa kenyang dengan hanya mengambil makanan dalam kuantiti sedikit. Makanlah perlahan-lahan dan berhenti makan sekiranya berasa kenyang.
 9. Elakkan menyimpan stok makanan tidak berkhasiat (junk foods). Makanan seperti coklat, biskut, minuman berkarbonat tidak wajar disimpan dalam rumah bagi mengelakkan keinginan untuk makan (craving for snacking). Adalah digalakkan untuk mengambil makanan seperti oat, buah-buahan, ataupun jus buah-buahan.
 10. Kurangkan pengambilan alkohol
 11. Merancang makanan anda. Merancang makanan untuk diambil ketika sarapan (breakfast), tengahari (lunch), dan waktu malam (dinner). Pada masa yang sama, anda boleh merancang bajet untuk membeli makanan yang diperlukan.

YouTube video

Dengan menggunakan kalkulator BMI (BMI calculator), anda boleh mengetahui nilai BMI dan kategori berat badan anda berdasarkan yang disarankan dalam kajian Nuttal (2015).

Dengan itu, anda dapat mengetahui sama ada anda perlu kurangkan atau tambahkan berat badan anda agar nilai BMI berada pada tahap yang ideal dan unggul.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia