Tarikh SPM 2019 Keluar : Peperiksaan Diumum September Hingga Disember

Bila Tarikh SPM 2019 keluar : Terkini, Tarikh rasmi Peperiksaan September Sampai Disember 2019

Sekejap masa berlalu. Nampaknya usaha keras kalangan pelajar SPM 2018 akan mula teruji bermula bulan September, Okotber dan November 2019.

tarikh spm

Boleh dikatakan untuk satu tempoh yang panjang untuk anda menghadap[i peperiksaan besar SPM 2019 kali ini.

Berdasarkan semakan Mypt3, tarikh SPM 2019 akan jadi lebih awal daripada biasa.

Ini kerana seperti semua sedia maklum, bulan November dan Disember adalah musim tengkujuh terutamanya melibatkan negeri negeri di sebelah pantai timur termasuk di Kelantan, Terangganu dan Pahang.

Oleh itu Kerajaan Malaysia melalui Kementerian Pendidikan Malaysia KPM mengeluarkan kenyataan bahawa tarikh spm 2019 diumumkan akan jadi lebih awal.

Butiran Awal Tarikh SPM 2019 Diumumkan

1) Subjek elektif seperti subjek pendidikan seni, sains komputer, peperiksaan bahasa Iban, Kadazan Dusun, Seni Muzik, Tasawur Islam, Pertukangan akan diawalkan tarikh spm 2019 mereka iaitu bermula Septembver 2019 ini

2) Manakal subjek teras akan berjalan seperti biasa yang amna tiada perubahan dilakukan.

3) Ini bermakna tarikh peperiksaan percubaan spm juga turut akan diawalkan

Berdasarkan dapatan yang Mypt3 terima, jumlah calon tahun ini lebih besar berbanding tahun sebelum ini iaitu sejumlah lebih 400,00 orang yang akan jawab kertas peperiksaan Sijil Peperiksaan Malaysia.

Daripada jumlah ini, pelajar datang daripada pelbagai jenis sekolah. Ada yang dari sekolah bantu kerajaan, sekolah agama bantuan kerajaan, sekolah menengah kebangsaan aka sekolah kerajaan, sekolah menengah negeri, sekolah menengah agama rakyat, Maktab Rendah Sains MARA (MRSM), Sekolah berasrama Penuh (SBP), sekolah wasta (private school) dan tidak lupa juga calon pelajar persendirian di Malaysia.

Intipati Menjelang Tarikh SPM 2019

1) Pada anda yang mahu melakukan semakan keputusan spm boleh gunakan pautan apa keluar kelak

2) Menjelang tarikh SPM 2019, Lembaga Peperiksaan Malaysia LPM mengingatkan kepada semua calon supaya anda melakukan semakan jadual waktu peperiksaan SPM 2018 supaya anda mendapatkan info yang tepat dengan harapan anda tidak melakukan kesilapan

3) Anda boleh semak melalui pautan ini, jikalau anda mahu semak jadual peperiksaan spm pada tahun ini

4) Mypt3 juga suka ingatkan kepada anda di sini, pastikan anda bawa bersama kad pengenalan bersama dengan anda setiap kali anda hadir untuk duduk jawab kertas peperiksaan sepanjang tempoh hari peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia

P/S : Kami doakan agar anda dapat jawab kertas peperiksaan SPM dengan jayanya. Jangan lupa berdoa semoga dipermudahkan kepada anda.

SUDAH BACA

bsh bantuan sara hidup

Lebih 150,000 Berjaya Tuntut Duit BSH Terus di BSN [MUDAH]

20 Isu Popular BSH Bantuan Sara Hidup Fasa 2 + JAWAPAN termasuk isu nama pemohon atas nama isteri tetapi akaun bank suami yang ramai...