≡ BACK

Percutian di Monaco : Pengalaman Travel Tahun 1978 vs 1985 vs 2010

Beza Percutian di Monaco Pada Tahun 1978 vs 1985 vs 2010

Tentu ramai yang sudah melawat Monaco kerana bandar ini berada di persimpangan antara Itali dan France.

percutian di monaco

Tiada perubahan ketara pada tahun 1985

Cuacanya sangat nyaman sepanjang tahun kerana Monaco terletak di persisiran Mediterranean sea dan berada di kawasan French Reviera.

Monaco hanya 2 km persegi dan anda boleh berjalan keserata negara Monaco didalam masa 2 jam sahaja.

Saya pun hairan kenapa saya sudah tiga kali mengembara ke Monaco walhal bandar Monaco Montecarlo tidak ada apa tarikan sebenarnya kecuali untuk pelancong dengan mega Yacht mereka.

Apa Nak Buat Semasa Percutian di Monaco

Anda boleh berjalan kaki dan memerhatikan berbagai mega yacht di Monaco harbour, menaiki bukit ke kediaman Prince Albert II di Palais du Prince, membeli souvenier dikedai-kedai bertaburan di Montecarlo dan berjalan di jalan raya di mana F1 street racing diadakan setiap akhir may.

Monaco hanya 30 minit dengan train dari Nice, France dan mereka menggunakan matawang Euro. Barangan souvenier, makanan dan minuman adalah sangat mahal di Monaco. Saya lebih suka lepak di Cafe tepi Monaco Harbour, minum espresso dan melihat gelagat manusia lalu lalang and ‘watching the world go by’.

Semasa pengembaraan tahun 70’an kami bermalam di Cap d’Ail, sebuah pekan kecil 2 km dari Montecarlo. Pada tahun 1985 dan 2010 kami menginap di Nice, France dan berulang alik ke Monaco.

2 Gambar Kenangan Semasa Percutian di Monaco

Salah satu gambar saya adalah semasa saya melakukan percutian di monaco di mana saya dilihat makan roti sambil melihat pemandangan sekitarnya. Manakala satu lagi adalah semasa percutian di monaco pada tahun 2010.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Sambung Baca Lagi Informasi Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Tiket Air Asia Murah : Bagaimana Cara Dapatkan Pada Harga Promo Bagaimana Cara Dapatkan Tiket Air Asia Murah Pada Harga Promo Dahulu untuk terbang ke mana-mana bukannya mudah. Tiket mahal, pilihan dan akses penerb…
Harga Passport Malaysia 2019 : Cara Renew Secara Online Berapa Harga Passport Malaysia Baru 2019 : Renew Secara Online. Hilang denda Rm400 hingga RM1200 Dahulu untuk pergi ke luar negara, adalah boleh dika…
Pengalaman Trip Cuti di Washington USA oleh Wan Syazrin Untuk 2 Hari Trip Cuti di Washington oleh Wan Syazrin Selama 2 Hari Hari tu saya dah kongsikan pasal trip saya bercuti ke USA bagi bandar Orlando. Kali ini sediki…
Pengalaman Bercuti Ke USA : Wan Syazrin Kongsi Tips Menarik Wan Syazrin Kongsi tips dan Pengalaman Bercuti Ke Usa Ni trip tak beberapa backpacker sangat tapi sedikit sharing dari trip saya ke US baru ni. Since…