Percutian di Monaco: Pengalaman Dari 1978 vs 1985 vs 2010

Beza Percutian di Monaco semasa bercuti Pada Tahun 1978 vs 1985 vs 2010

percutian di monaco
Tiada perubahan ketara pada tahun 1985. Tentu ramai yang sudah melawat Monaco kerana bandar ini berada di persimpangan antara Itali dan France.

Cuacanya sangat nyaman sepanjang tahun kerana Monaco terletak di persisiran Mediterranean sea dan berada di kawasan French Reviera. Monaco hanya 2 km persegi dan anda boleh berjalan keserata negara Monaco didalam masa 2 jam sahaja.

Baca SINI: Pengalaman bercuti di cameron highland oleh keluarga ini

Saya pun hairan kenapa saya sudah tiga kali mengembara ke Monaco walhal bandar Monaco Montecarlo tidak ada apa tarikan sebenarnya kecuali untuk pelancong dengan mega Yacht mereka.

Aktiviti Semasa Percutian di Monaco

Anda boleh berjalan kaki dan memerhatikan berbagai mega yacht di Monaco harbour, menaiki bukit ke kediaman Prince Albert II di Palais du Prince, membeli souvenier dikedai-kedai bertaburan di Montecarlo dan berjalan di jalan raya di mana F1 street racing diadakan setiap akhir may.

Monaco hanya 30 minit dengan train dari Nice, France dan mereka menggunakan matawang Euro.

Barangan souvenier, makanan dan minuman adalah sangat mahal di Monaco. Saya lebih suka lepak di Cafe tepi Monaco Harbour, minum espresso dan melihat gelagat manusia lalu lalang and ‘watching the world go by’.

Semasa pengembaraan tahun 70’an kami bermalam di Cap d’Ail, sebuah pekan kecil 2 km dari Montecarlo. Pada tahun 1985 dan 2010 kami menginap di Nice, France dan berulang alik ke Monaco.

2 Gambar Kenangan

Salah satu gambar saya adalah semasa saya melakukan percutian di monaco di mana saya dilihat makan roti sambil melihat pemandangan sekitarnya. Manakala satu lagi adalah pada tahun 2010.