≡ BACK

Berita Terkini : Perbaiki Cara Pembayaran Bantuan Sara Hidup

Berita Perbaiki Cara Pembayaran Bantuan Sara Hidup, Sudah Lapuk

Ramai sebenarnya yang mahukan supaya cara pembayaran bantuan sara hidup rakyat dibuat pengkajian semula terutamanya kalangan yang tinggal di kawasan pedalaman.

berita bantuan sara hidup

Bayangkan yang tinggal jauh di pedalaman terpaksa menempuh perjalanan panjang untuk beberapa kali bagi mendapatkan bayaran yang dibuat mengikut 3 fasa yang sedang diaplikasi sekarang ini.

Ini pastinya menyukarkan mereka untuk menerima bayaran setiap kali diumumkan. Melihatkan situasi ini, ahli parlimen yang berasal dari Borneo memberikan cadangan yang mana mahukan supaya bayaran bantuan sara hidup diberikan sekaligus.

Ini bermakna tidak perlu lagi pembayaran bantuan sara hidup ini diberikan fasa demi fasa yang sebenarnya dilihat menyusahkan orang rasmi. Ditambah pula mekanismenya sudah lapuk sesuai dengan pentadbiran Malaysia baru hari ini.

Mekanisme Lama

Hakikatnya selama ini yang tinggal di pedalaman yang rata-ratanya adalah berpendapatan rendah dan miskin terpaksa membayar harga yang mahal termasuk harga dan caj pengangkutan, ada yang sewa van dan sebagainya. Akhirnya apa yang mereka dapat hanya untuk menampung kos pengangkutan dan kos perjalanan ke sana.

Mereka terpaksa bersusah payah untuk datang mengambil  baucer yang terikat dengan majlis penyerahan baucar tunai contohnya. Jadi harapan ramai terutamanya bagi membantu orang miskin yang tinggal di pedalaman mendapatkan haknya tanpa perlu menyusahkan mereka.

Harap, cadangan ini dipertimbangkan oleh pihak kerajaan

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Sambung Baca Lagi Informasi Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Bantuan Sara Hidup Bujang BSH : Sila Tunai Duit RM100 di BSN Berita Pengumuman permohonan Bantuan Sara Hidup rakyat 2019 BSH Ganti Bayaran BRIM BR1M. Dapatkan borang bantuan sara hidup BSH rakyat bujang isi ruma…
Bantuan Sara Hidup Rakyat 2019 : Semakan BSH Status Lulus atau Tidak Bagaimana Cara Buat Semakan Bantuan Sara Hidup Rakyat 2019 cek status Lulus atau Tidak selepas rayuan bsh bantuan sara hidup rakyat semakan BSH 2019 …
Bayaran Bantuan Sara Hidup 2019: Pembayaran BSH Fasa 2 Untuk Bulan Mei Tarikh bayaran bantuan sara hidup 2019 hari ini 23 atau 24 Mei 2019 dan bujang 2019. Tarikh pembayaran bantuan sara hidup 2019 bsh duit masuk bank. K…