≡ BACK

Berita Bajet 2019 : Peruntukkan Dana Akan Lebih Kecil

Berita Bajet 2019 : Peruntukkan Dana Akan Lebih Kecil

Pembentangan Bajet 2019 akan berlangsung tidak lama sahaja lagi. Namapknya Perdana Menteri Malaysia telah memberikan bayangan yang mana dana yang akan diperuntukkan untuk Bajet 2019 kali akan lebih kecil berbanding pada tahun-tahun sebelumnya.

bajet mahathir

Tindakan ini adalah langkah penjimatan selepas pemborosan yang dilakukan pimpinan Najib Razak terdahulu dalam menguruskan kewangan dan dana kerajaan Malaysia.

Ini termasuklah saranan supaya bantuan sara hidup rakyat Malaysia akn dikurangkan sedikit demi sedikit sehingga dimansuh dan diberhentikan pada masa yang akan datang.

Ini kerana melihatkan keadaan ekonomi negara dan tahap kewangan Malaysia akan menyedihkan dek kerana penyelewengan dan rasuh yang berlaku sebelum ini.

Dalam pada masa yang sama beberapa sektor akan diberikan pendekatan dan tumpuan lebih bagi mempelbagaikan dan meningkatan pendapatan negara secara berperingkat. Ini termasuklah kepada sektor perladangan dan pelancongan.

Tun Mahathir mahukan pendapatan negara Malaysia dapat ditingkatkan tetapi dalam pada masa yang sama perbelanjaan dalam pembentangan Bajet 2019 dikecilkan.

Tidak Perlu bajet Tambahan

Dalam pada masa yang sama kerajan tidak memerlukan bajet tambahan buat masa seperti yang disarankan oleh kalangan ahli ekonomi dan lain-lain lagi.

Ini kerana defisit fiskal yang sediada ada sekarang ini masih lagi boleh dikawal dengan baik oleh kerajaan Malaysia hari ini. Apa yang penting sekarang adalah perbelanjaan yang diperuntukkan sekarang ini diuruskan dengan baik daripada sebarang kebocoran kewangan.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Sambung Baca Lagi Informasi Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Ucapan Bajet 2019 : Senarai Ringkasan Teks oleh Tun Mahathir Senarai ringkasan Bajet 2019, rumusan dan kesimpulan berdasarkan Teks Ucapan Bajet 2019 Sudah pastilah ramai yang ternanti-nanti apa perancangan kera…
Bajet 2019 : Intipati Pembentangan Belanjawan oleh Menteri Kewangan Live Streaming, Siaran langsung Pengumuman Intipati Pembentangan Bajet 2019 Malaysia oleh Tun Mahathir pada Tarikh Belanjawan 2019 2 November 2018 Pe…