Barang Rampasan Harta Najib & Rosmah: Lebih RM1 Bilion

Berita terkini barang rampasan najib, harta rampasan najib, harta rampasan rosmah dilaporkan oleh PDRM lebih Rm1 bilion dari rumah dan kondo mereka

barang rampasan harta najib

Selepas lama menunggu, rakyat Malaysia akhirnya dicampkkan dengan berita yang cukup mengejutkan.

Akhirnya, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman Datuk Seri Amar Singh mengumumkan sesuatu kepada media dan rakyat Malaysia

Pengumuman melibatkan nilai dan jumlah barang rampasan harta Najib Razak dan rampasan harta Rosmah melibatkan lebih RM1 bilion.

Ia adalah selepas serbuan rumah Najib oleh pihak polis mendapatkan sejumlah barangan rampasan yang melibatkan pelbagai barangan.

5 Senarai Barang Rampasan Harta Najib & Rosmah

Untuk pengetahuan anda jumlah lebih Rm1 bilion adalah dibuat berdasarkan kajian pakar yang digunakan oleh Polis Diraja Malaysia untuk tujuan verifikasi dan penyiasatan kes ini

1) Jam tangan

  • Nilai rampasan jam tangan : RM78
  • Antara jenama : Rolex, Chopard dan Richard Mille. Rolex Daytona sahaj bernilai RM3.5 juta

2) Beg Tangan (Handbag)

  • Nilai rampasan beg tangan : RM51.3 juta
  • Antara Jenama : Hermes, Prada, Versace dan Chanel serta Beg Tangan Bijan (jenama yang dihasilkan pakar yang berpusat di Beverly Hills. Ini banyak menghasilkan pakaian dan aksesori untuk selebriti tersohor dunia termasuk di pentas Hollywood, raja dan sultan, pemimpin dunia)

3) Barangan Kemas

  • Nilai rampasan barangan kemas : RM440 juta
  • Jumlah barangan : 12 ribu barang kemas

barang rampasan harta rosmah

4) Wang tunai

  • Nilai rampasan duit : RM116.7 juta

5) Cermin mata

  • Nilai rampasan cermin mata : RM374 ribu
  • Antara jenama : Versace, Dior dan Gucci

SUMBER: https://www.aljazeera.com/news/2018/06/bags-cash-jewellery-seized-najib-raid-worth-273m-180627050228196.html

P/S : Nilai rampasan melibatkan kediaman kondo dan rumah Najib Razak yang mana Rosmah Mansor adalah isteri. Jadi tidak pasti lagi empunya terbesar untuk barang rampasan ini. Adalah harta Najib atau harta Rosmah Mansor atau kedua-duanya sekali.

PP/S : Berdasarkan kenyataan Datuk Seri Amar Singh inilah jumlah barang rampasan yang terbesar dalam sejarah Malaysia. Belum pernah ada sebanyak ini.