Bantuan Tunai Rakyat BTR 2024: Login Permohonan Kemaskini Online

Check status dan Semak cara Mohon borang Permohonan & daftar kemaskini Bantuan Tunai Rakyat BTR 2024 lhdn hasil, btr.hasil.gov.my login diawalkan pada Januari 2024

daftar borang permohonan bantuan tunai rakyat btr 2024 online

Semakan Bantuan Tunai Rakyat 2024 (cek BTR login) merupakan bantuan kewangan tahunan yang diberikan oleh kerajaan kepada rakyat malaysia bagi tahun 2024.

Ia akan memanfaatkan sembilan (9) juta penerima bantuan yang menelan perbelanjaan negara sehingga RM107 billion. Bantuan ini sebelumnya dikenali sebagai Bantuan sara hidup (bsh), Bantuan prihatin nasional (bpn), Bantuan prihatin rakyat (bpr) dan Bantuan keluarga malaysia (bkm).

Perdana Menteri Ke 10 yang juga memegang jawatan Menteri Kewangan, Dato Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bantuan ini di Dewan Rakyat.

Permohonan Bantuan & semakan btr 2024 ini bertujuan untuk meringankan beban kewangan rakyat yang terjejas dengan wabak Covid-19 dan juga rakyat yang terjejas dengan bencana alam. Bantuan ini akan mula disalurkan kepada semua penerima pada bulan Januari 2024 bagi Fasa 1. 

Daftar Permohonan Bantuan Tunai Rakyat BTR 2024 Online

Individu yang telah mendapat bantuan kerajaan seperti BSH, BPN, BPR dan BKM akan terus menerima bantuan ini. Jadi tidak perlu daftar btr 2024 online bantuan tunai rakyat.

Walaubagaimanapun, semakan boleh dibuat di laman sesawang https://btr.hasil.gov.my login masuk (akan diaktifkan tidak alam lagi)

Berikut merupakan cara-cara untuk semak permohonan baru btr 2024 online sama ada lulus atau tidak;

 1. Pemohon boleh klik pada bahagian “Log Masuk BTR login” dan masukkan nombor kad pengenalan pemohon seperti pada rajah di bawah ini
 2. Kemudian, klik pada butang “Semak”.
 3. Masukkan kata laluan yang sah dan klik pada butang “Log Masuk”.
 4. Paparan menu utama akan dipaparkan kepada pemohon.
 5. Klik pada bahagian “Semakan Status”.
 6. Akhir sekali, paparan check status btr permohonan akan dipaparkan menunjukkan pemohon lulus untuk mendapat bantuan atau tidak.

Jadual Bayaran

Bantuan Tunai Rakyat akan memanfaatkan hampir 9 juta penerima yang layak mengikut syarat kelayakan yang ditetapkan oleh kerajaan.

Berikut merupakan kategori penerima BTR semakan online yang telah diumumkan oleh Menteri Kewangan;

KATEGORIBILANGAN ANAK / PENDAPATANJUMLAH BANTUAN
Pendapatan isi rumah kurang daripada RM2500 sebulan5 orangRM2500
Pendapatan isi rumah kurang daripada RM2500 sebulan1-4 orangRM1000 – RM2000
Pendapatan isi rumah antara RM2500 sehingga RM5000Bergantung kepada bilangan anakRM500 – RM1250
BujangBergantung kepada pendapatanRM350
Warga emas tiada pasangan Bergantung kepada pendapatanRM600
Ibu / Bapa TunggalBergantung kepada pendapatanTambahan RM500

Tarikh Bayaran

Pembayaran bantuan ini akan disalurkan kepada rakyat pada Januari 2024 bagi Fasa 1.

Tarikh khusus bagi pengkreditan bantuan tersebut kepada akaun rakyat masih dalam perbincangan Menteri Kewangan di Dewan Rakyat.

Pengumuman ini akan dibuat dalam masa terdekat menerusi medium media massa. Oleh itu, tarikh khusus bagi jadual pembayaran bagi tahun 2024 masih tidak diketahui.

Adakah Perlu Btr 2024 Mohon Baru atau Tidak

Bantuan ini merupakan bantuan kewangan tahunan bagi penerima yang tersenarai sebagai layak menerima bantuan ini.

Oleh itu, individu yang telah menerima bantuan BKM lama TIDAK PERLU membuat permohonan baru untuk mendapatkan bantuan ini.

Syarat BTR Semak Kelayakan Permohonan Bantuan Tunai Rakyat 2024

Disebabkan oleh bantuan ini merupakan bantuan tahunan yang diteruskan oleh kerajaan sebelum ini, maka cek syarat kelayakan bagi permohonan baru Bantuan Tunai Rakyat BTR 2024 online adalah sama seperti bantuan-bantuan sebelum ini.

Antara syarat-syarat yang dikenakan bagi permohonan baru adalah seperti berikut dengan log masuk btr.hasil.gov.my login;

1. Syarat Permohonan Bantuan Tunai Rakyat Isi Rumah

 • Pemohon mestilah merupakan warganegara Malaysia yang menetap di Malaysia.
 • Pemohon merupakan lelaki atau perempuan yang menjadi ketua keluarga yang 
 • bekerja di Malaysia yang mempunyai jumlah pendapatan kasar bulanan RM5,000 atau kurang.
 • Pasangan pemohon mestilah merupakan warganegara Malaysia atau memiliki kad pengenalan Malaysia.
 • Anak pemohon mestilah anak kandung atau anak angkat yang berdaftar dibawah JPN.
 • Anak pemohon mestilah memiliki kad pengenalan atau MyKid.
 • Anak pemohon juga hendaklah individu yang tidak bekerja atau masih belajar.

2. Syarat Warga Emas Bujang / Tiada Pasangan

 • Anda mestilah merupakan warganegara Malaysia yang menetap di Malaysia.
 • Pemohon hendaklah individu yang bekerja di Malaysia yang mempunyai jumlah pendapatan kasar bulanan RM5000 atau kurang bagi yang berumur 60 tahun ke atas.

3. Check Status Syarat Permohonan BTR Bujang

 • Anda mestilah merupakan warganegara Malaysia yang menetap di Malaysia.
 • Pemohon hendaklah individu yang bekerja di Malaysia yang mempunyai jumlah pendapatan kasar bulanan RM2500 atau kurang bagi yang berumur 21 tahun sehingga 59 tahun dan OKU yang berumur 19 tahun sehingga 59 tahun.

Cara Buat Permohonan BTR 2024 Baru

Semakan Bantuan Tunai Rakyat 2024 yang diumumkan oleh Perdana Menteri hanyalah kadar jumlah Fasa 1 yang bakal diterima oleh penerima.

Permohonan bantuan tunai rakyat login baru ini masih tidak dibuka lagi. Segala maklumat permohonan btr 2024 dan semakan status online akan dimaklum dalam masa yang terdekat.

Kemaskini Bantuan Tunai Rakyat BTR Login 2024

Pengumuman rasmi berkaitan bantuan ini berkaitan pengemaskinian maklumat masih belum dimaklumkan.

Oleh itu, proses kemaskini btr 2024 login ini akan dimaklumkan oleh kerajaan dan lhdn hasil daripada semasa dan semasa.

check status kemaskini permohonan btr btr.hasil.gov.my login

Login kemaskini bantuan tunai rakyat btr 2024 perlu dilakukan oleh individu pemohon yang ingin membuat pindaan terhadap permohonan online mereka sahaja.

Tuntasnya, rakyat boleh buat semak status btr 2024 online kepada laman sesawang dengan login masuk https://btr.hasil.gov.my sebagai rujukan awal sebelum semakan bantuan tunai rakyat 2024 maklumat lengkap berkaitan bantuan btr.hasil ini diumumkan.

Kenapa Bantuan Diawalkan Ke Januari 2024

Bantuan yang dijadualkan pada Mac 2024 telah diawalkan ke bulan Januari 2024. Pengumuman ini diumumkan oleh Perdana Menteri.

Tujuan agihan bantuan ini diawalkan adalah untuk meringankan beban rakyat yang terlibat dalam bencana alam pada akhir tahun 2024.

Bukan itu sahaja, setelah semua situasi dan perkara dititikberatkan, bantuan ini perlu dipercepatkan jika dilihat pada taraf hidup rakyat serta ekonomi yang agak terjejas.

Ini merupakan antara usaha-usaha kerajaan dalam mensejahterakan kehidupan rakyat.

Bantuan Tunai Rakyat 2024 Kelebihan Kepada Penerima

YouTube video

Individu yang layak akan menerima pada Januari 2024. Ini sedikit sebanyak akan memanfaatkan penerima dalam mengurangkan beban kewangan dengan kos taraf hidup yang semakin meningkat.

Kerajaan berpendapat dengan adanya bantuan ini dapat memenuhi keperluan hidup rakyat serta membantu meningkatkan pertumbuhan ekonomi negara ke arah yang lebih baik. 

Bantuan www.btr.hasil.gov.my semakan 2024 ini diberikan kepada golongan yang benar-benar memerlukan bagi pemulihan ekonomi dan kesejahteraan hidup rakyat.

Secara tidak langsung, dengan adanya bantuan ini, rakyat dapat membeli barang keperluan harian seperti makanan, barangan persekolahan dan menjadikan modal perniagaan.

Usaha kerajaan ini merupakan satu inisiatif untuk menjamin kesejahteraan, kemakmuran dan kelangsungan hidup rakyat.

Check Status Berapa Bantuan BTR Bujang

Golongan bujang merupakan warganegara Malaysia yang berumur 21 tahun sehingga 59 tahun yang bekerja di Malaysia dengan pendapatan kasar bulanan sebanyak RM2,500 ke bawah.

Bantuan orang bujang 2024 ini akan memberikan manfaat sebanyak RM350.

Bagi Fasa 1, wang tunai sebanyak RM100 akan dikreditkan ke dalam akaun individu bujang. Diharapkan lebih ramai yang lulus semak btr 2024 online.

Ini bertujuan untuk meringankan beban kewangan golongan bujang yang mempunyai pendapatan yang rendah disebabkan oleh kos sara hidup yang semakin meningkat.

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2024 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia