Semakan Bantuan Teksi & E Hailing 2021: APAD

Semakan Bantuan Teksi, Bas, e Hailing dan kereta sewa di Malaysia di bawah skim dan rogram bantuan permai tahun 2021 dengan APAD Malaysia

bantuan teksi bas permai 2021

Pada 18 Januari 2021 lalu, sepertimana yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri, pembayaran secara ‘one off’ akan diberikan menerusi bantuan PERMAI RM500 untuk Pemandu Teksi, Bas Persiaran, Bas Sekolah, Kereta Sewa dan e-Hailing di bawah pakej bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia yang mendapat peruntukan sebanyak RM15 bilion. Ia adalah untuk melindungi kesejahteraan dan ekonomi semasa berlakunya wabak pandemik COVID-19 dan ia merupakan sebahagian daripada 22 inisiatif PERMAI yang diperkenalkan.

BACA SINI : Cara Daftar GrabFood Rider Malaysia (Gaji Besar)

CUBA SINI JUGA: Cara Daftar Food Panda Rider (Pulangan Lumayan)

Akan dikecualikan daripada melalui proses permohonan bagi yang menerima bantuan PERMAI 2020 bagi pemandu yang telah menerima bantuan PRIHATIN 2020 sebelum ini untuk mempercepatkan proses pembayaran dan hanya perlu melakukan saringan lesen.

Bantuan PERMAI RM500 Untuk Pemandu Bas, Teksi dan E-Hailing

Bantuan tunai ‘one off’ RM500 bawah Pakej PERMAI layak untuk didapatkan penerima PRIHATIN 2020 tanpa melalui saringan kriteria kelayakan.

118,000 pemandu yang telah diluluskan dan mereka yang masih belum melakukan permohonan akan dimanfaatkan dengan bantuan tunai PERMAI ini.

semakan bantuan e hailing permai apad 2021

1. Bantuan Pemandu Teksi dan Kereta Sewa

Kelulusan secara automatik akan diberikan untuk menerima bantuan PERMAI tanpa melalui sebarang saringan kriteria kelayakan sekali lagi kepada semua pemandu kereta sewa dan teksi yang telah menepati syarat kelayakan bantuan PRIHATIN sebelum ini untuk menerima bantuan PERMAI.

2. Bantuan Pemandu Bas Persiaran

Tidak perlu perlu disaring sekali lagi untuk caruman PERKESO kepada semua pemandu bas persiaran yang telah menepati syarat kelayakan bantuan PRIHATIN sebelum ini dan hanya memerlukan saringan lesen memandu yang sah sahaja.

3. Bantuan Pemandu Bas Sekolah

Hanya saringan lesen vokasional, PSV yang sah sahaja yang perlu dilakukan oleh semua pemandu bas sekolah yang telah menepati syarat kelayakan bantuan PRIHATIN sebelum ini dan syarikat masing-masing tidak perlu mendaftar semula.

4. Bantuan Pemandu e-Hailing

Bantuan permai e hailing ini sesuai kepada anda Jika anda merupakan pemandu grab, grabfood rider, foodpanda rider, lala move dan lain lagi tetapi hanya menerima gaji dan pendapatan sekurang-kurang Rm700, anda layak untuk mohon bantuan ini

Oleh itu, pihak Kementerian Pengangkutan Malaysia menggesa agar maklumat tepat dan terkini dapat diberikan oleh semua pemohon e hailing yang baharu samada anda grabfood rider, grab, food panda rider dan lain kepada Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) sesuai dengan ketetapan kriteria bagi memastikan proses pemprosesan dan pengagihan bantuan tunai mereka tidak tertangguh.

Cara Semakan

Sila ikuti langkah di bawah ini untuk membuat permohonan dan semakan status:

  1. Sila layari Agensi Pengangkutan dengan klik pautan www.apad.gov.my semakan
  2. Menu Kategori Permohonan diklik
  3. Klik kategori yang berkenaan samada teksi, Bas Sekolah, Bas Persiaran, e-Hailing
  4. Kriteria kelayakan disemak dan butang SETUJU mesti anda klik
  5. Kemudian, masukkan nombor MyKad tanpa sengkang (space)
  6. Butang Semak / Daftar diklik
  7. Anda boleh teruskan mengisi maklumat yang diperlukan
  8. Setelah selesai, klik butan simpan

Informasi Lanjut

PERKARABUTIRANNYA
Alamat RasmiPejabat APAD
Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD)
Aras G, M dan 20 Menara Tun Ismail Mohamed Ali,
No. 25, Jalan Raja Laut
50350 Kuala Lumpur
Nombor Telefon & Hotline APAD03-2603 6600
Portal Rasmi APADhttp://permai2021.apad.gov.my

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia