Bantuan Tambahan 2023: Wang Str Ekasih


Bantuan Tambahan 2023 untuk bujang RM350 pemberian Wang Str Ekasih

bantuan tambahan bujang RM350 2023 str

Satu inisiatif wang tambahan yang diperkenalkan oleh kerajaan kepada golongan berpendapatan rendah adalah bantuan tambahan str.

Inisiatif ini adalah diperkenalkan di bawah konsep Payung Rahmah yang dibentangkan dalam belanjawan 2023. Pembayaran tambahan STR ini diberikan bertujuan untuk membantu golongan miskin tegar dalam menghadapi kenaikan kos sara hidup yang semakin tinggi. 

Hanya golongan isi rumah di bawah kategori miskin tegar yang tersenarai di dalam data e-Kasih, Pejabat Persekutuan Negeri atau Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri layak untuk menerima bantuan tambahan STR ini.

Pembayaran tambahan sebanyak RM100 diberikan dalam tempoh enam (6) bulan kepada golongan yang layak dalam bentuk bakul makanan dan baucer makanan asas. 

Kenapa Bantuan Tambahan 2023 Diumumkan

Golongan rakyat yang dikategorikan sebagai golongan berpendapatan rendah (B40) bakal menerima bantuan mengikut kategori masing-masing.

Kadar sumbangan adalah tertakluk pada kategori penerima.

  1. Walaubagaimanapun, setelah diteliti dan dikaji kehidupan harian dan kos sara hidup masa kini, pihak kerajaan bersetuju untuk memberi penambahan kepada bantuan yang sedia ada.
  2. Ianya dilihat tidak mampu meringankan beban kewangan golongan isi tegar berstatus miskin tegar dengan tanggungan yang ramai serta barangan keperluan harian yang semakin mahal.
  3. Bantuan tambahan sebanyak RM600 ini adalah penambaikan kepada pemberian sedia ada yang diberikan kepada rakyat.
  4. Walaubagaimanapun, ianya hanyalah dikhususkan kepada golongan isi rumah yang tersenarai sebagai miskin tegar.
  5. Tambahan ini diberikan untuk memastikan golongan miskin tegar yang mempunyai tanggungan yang ramai mampu menjalani kehidupan harian mereka dengan baik tanpa terbeban dengan kos sara hidup yang tinggi.
  6. Bukan itu sahaja, tambahan ini juga disalurkan bertujuan untuk mengurangkan kadar kemiskinan di Malaysia. Bahkan, ianya adalah untuk memastikan setiap rakyat terabai dari segi keperluan asasi harian.

Bantuan Tambahan Bujang RM350

Bantuan tambahan bujang (STR) sebanyak RM350 telah diberikan kerajaan kepada golongan bujang.

Namun begitu, tiada bantuan tambahan yang diberikan kepada golongan bujang 2023 sekaligus / one off

Golongan bujang hanya akan memanfaatkan bayaran bantuan tambahan bujang 350 sahaja yang diberikan secara berperingkat mengikut fasa.

Berapa Tambahan Str Ekasih Untuk Isi Rumah

Kerajaan kini berbesar hati umum bantuan tambahan STR yang hanya diberikan khusus kepada golongan isi rumah yang tersenarai sebagai miskin tegar.

Golongan ini akan menerima wang tambahan kepada isi rumah sebanyak RM600 bagi tempoh enam (6) bulan.

Semakann kelayakan penerimaan bantuan tambahan ini boleh dilakukan menerusi ekasih str portal https://ekasih.icu.gov.my seperti pada Rajah di bawah ini

pembayaran tambahan str ekasih

Jumlah keseluruhan bantuan yang bakal memanfaatkan rakyat B40 adalah sehingga RM3100 mengiku bilangan anak seperti yang tertera pada Rajah di bawah ini

wang tambahan 2023

Berapa Wang Tambahan Kepada Warga Emas

Bantuan sebanyak RM600 telah diberikan kerajaan kepada warga emas.

Namun begitu, tiada pembayaran tambahan yang diberikan kepada warga emas.

Warga emas hanya akan memanfaatkan bantuan sebanyak RM600 sahaja yang diberikan secara berfasa sepertimana yang telah ditetapkan oleh pihak kerajaan.

Kelebihan Pemberian Wang Str Tambahan

Bantuan ini telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia pada Februari 2023 bertujuan memberi manfaat kepada rakyat yang menghadapi kesempitan hidup dan bebanan kewangan.

Pemberian bantuan ini bakal memanfaatkan golongan miskin tegar bertujuan untuk membantu mengurangkan beban kewangan yang dihadapi pada masa kini disebabkan berlakunya kadar kenaikan kos sara hidup. 

Bukan itu sahaja, pemberian tambahan yang berbentuk bakul makanan dan baucer makanan asas diberikan untuk memastikan golongan yang layak dapat menjalani kehidupan harian mereka dengan baik.

Kerajaan juga ini memastikan keperluan harian setiap rakyat tidak terabai.

Bantuan makanan bernilai RM100 dalam tempoh enam bulan ini cukup untuk memastikan setiap golongan miskin tegar mampu menjalani kehidupan harian dengan baik serta menjamin kebajikan rakyat ini terpelihara.

Bila Pembayaran Wang Tambahan

Bayaran wang tambahan ini akan disalurkan kepada individu yang memenuhi syarat kelayakan yang telah ditetapkan secara berperingkat.

Bayaran ini akan diberikan secara bulanan bermula pada Julai 2023 sehingga Disember 2023 iaitu selama tempoh 6 bulan sepertimana yang dipaparkan pada Rajah di bawah ini

str tambahan

Antara barangan keperluan makanan asas yang diberikan kepada golongan miskin tegar ialah beras, minyak masak, gula, tepung gandum, susu, kicap, biskut, kopi dan banyak lagi.

Barangan-barangan makanan ini sedikit sebanyak dapat menampung kos perbelanjaan harian rakyat.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia