Bantuan Persekolahan 2020: Duit Sekolah RM100 FREE

Dana Bantuan Persekolahan 2020 : Tawaran Bantuan sekolah Baju Sekolah Duit RM100 untuk awal tahun

bantuan persekolahan

Mypt3 boleh katakan di sini selamat tinggal kepada bantuan awal persekolahan yang diperkenalkan kepada semua ibu bapa. Yang mana anak masing-masing bersekolah,  diberikan bantuan ini sebanyak RM100 seorang anak yang masih sekolah (tidak kira sekolah menengah atau sekolah rendah) secara one off. Itu di zaman pimpinan Najib Razak.

Jikalau seorang dapat bantuan sebanyak Rm100, kalau 5 orang sudah RM500. Dapatlah meringankan beban kalangan ibu bapa yang berpendapatan serdahana dan berpendapatan rendah untuk membeli keperluan pakaian sekolah dan buku-buku.

Tetapi di bawah pimpinan Tun Dr Mahathir bantuan awal persekolahan tersebut tidak diteruskan atas faktor kekangan kewangan negara pada ketika ini.

Persoalannya ada lagi bantuan persekolahan khas untuk pendapatan rumah rm2500 ke bawah yang ditawarkan oleh pihak kerajaan Malaysia, kerajaan negeri ataupun dari agensi yang berkaitan?

Senarai Bantuan Persekolahan 2020

Semakan bantuan kerajaan masih ada untuk anda. Contohnya seperti di bawah ini?

1) Ekasih Bantuan Sekolah 2020

 • Anak anda yang melepasi syarat kelayakan Kumpulan Wang amanah pelajar miskin KWAPM akan menerima RM100 untuk yang sekolah rendah manakala untuk yang sekolah menengah akan menerima RM150
 • Untuk menikmati bantuan ini, pastikan ketua isi rumah kir anda telah pun daftar dan termasuk dalam senarai ekasih dalam portal pembasmian kemiskinan bagi memastikan anda benar-benar layak diberikan bantuan sekolah 2020 kali ini

bantuan awal persekolahan

2) Idana Bantuan Awal Persekolahan Terengganu 2020

e kasih bantuan sekolah

 • Yang ini pula khas untuk rakyat di Terengganu. Menerusi idana Terenganu Bantuan Persekolahan
 • Bantuan persekolahan Terengganu untuk pendapatan rumah rm2500 ke bawah yang ibu bapa merupakan pengundi Terengganu
 • Berbanding tahun sebelumnya pada tahun 2020 dana bantuan 2020 terengganu ini ibu bapa akan diberikan baucer tunai
 • Baucar tunai ini ibu bapa boleh guna untuk pembelian dan pembayaran buku sekolah, bantuan baju sekolah dan kelengkapan sekolah anak di kedai yang terpilih.

3) Bantuan Awal Sekolah Dari Pusat Zakat

Pusat zakat Pulau Pinang, Kedah, Selangor, berkat Kuala Lumpur, Melaka, Negeri Sembilan, Terengganu, Kelantan, Perlis, Perak, Pahang, bantuan zakat selangor dan Johor berbesar hati memberikan bantuan sekolah yang kepada.

Bantuan boleh diperolehi di pusat zakat di negeri masing masing

4) Bantuan RM250

 • Jadi ahli koperasi tentera lebih daripada 3 tahun dan pernah dapat dividen koperasi tentera, boleh mohon bantuan sekolah koperasi tentera
 • Ia terbuka kepada semua anak tahun 1, tahun 2, tahun 3, tahun 4, tahun 5, tahun 6, tingkatan 1, tingkatan 2, tingkatan 3, tingkatan 4 dan tingkatan 6
 • Setiap daripada ahli keluarga anda hanya layak seorang anak sahaja yang layak dapat
 • Jumlah bantuan yang akan diberikan adalah sebanyak RM250
 • Borang permohonan online dan syarat kelayakan yang ditetapkan boleh semak pada pautan di atas

Walaubagaiamanapun bantuan bagi negeri Sabah dan Sarawak akan dikemaskinikan tidak lama lagi untuk anda