Claim Duit Bantuan Perkeso Sebab Dapat MC atau Cuti Sakit

Claim Duit Bantuan Perkeso Sebab Dapat MC atau Cuti Sakit

duit bantuan perkeso

Alhamdulillah, satu demi satu program dilancarkan oleh Pihak Pertubuhan Keselamatan Sosial dengan harapan ia mampu menyediakan program kebajikan yang terbaik kepada ahli-ahlinya seperti anda di sini.

>Selepas ini jikalau anda dapat Medical Certificate atau Sijil Sakit, anda sudah boleh mendapatkan duit daripada pihak PERKESO.

Cuti sakit dapat, duit pun dapat daripada pihak PERKESO, memang terbaik! Program ini diletakkan di bawah Skim Bencana Pekerjaan atau nama lainnya Employment Insurance Scheme EIS perkeso) dan juga Skim Keilatan (Invalidity Scheme).

Persoalannya bagaimana langkah demi langkah untuk melakukan tuntutan duit bantuan Perkeso untuk anda yang dapat MC? Boleh semak panduan yang kami kongsikan kepada anda seperti di bawah ini:

Cara Tuntutan Duit Bantuan Perkeso Kerana MC

Boleh lihat langkah demi langkah seperti di bawah ini:

1) Anda dapat cuti sakit atau MC

2) Walaubagaimanapun, anda perlu pastikan MC yang anda terima adalah melibatkan beberapa kes dan kejadian yang berlaku terhadap andaa sehingga mendapat cuti sakit seperti:

Anda mengalami kecederaan mahupun kemalangan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja, dalam perjalanan dalam urusan kerja, dalam perjalanan semasa rehat di waktu kerja
Anda mendapat rawatan yang sah di klinik swasta, klinik kesihatan ataupun hospital kerajaan

3) Kemudiaan anda perlu download dan isi borang Bayaran Ganti Belanja (BGB) dengan lengkap bagi emmboleh anda claim duit bantuan perkeso MC atau cuti sakit ini

4) Yang menarik lagi, dalam masa yang sama juga dalam tempoh anda dapat MC ini anda mengalami kecederaan atau kesakitan yang menyebabkan anda tak dapat bekerja selama 4 hari atau lebih, anda boleh claim duit bantuan perkeso sejumlah 80 peratus daripada jumlah gaji harian anda di bawah skim Faedah Hilang Upaya Sementara

Jika gaji harian anda sekitar RM100 sehari, anda akan dapat duit bantuan perkeso sebanyak RM80 sehari dan RM320 selama 4 hari dan begitulah seterusnya. Pastikan dalam tempoh 4 hari atau lebih ini sepanjang anda dapat MC atau cuti sakit, anda langsung tidak pergi ke tempat kerja anda. Jika tidak, anda sama sekali tak layak CLAIM bantuan ini.

5) Dah isi borang yang anda telah download tadi, boleh kepilkan bersama dokumen yang lain yang boleh anda RUJUK DI SINI untuk dihantar ke pejabat Perkeso yang berdekatan dengan anda.

6) Nantikan respon balas daripada kakitangan yang bertugas untuk tuntutan ini, dipersilakan

P/S: Jika anda mahu kongsikan beritaa baik ini kepada ahli keluarga anda yang tersayang atau kawan-kawan pejabat anda di Facebook dan Whatapps mereka, dipersilakan